Брігаспаті

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Індуїзм
Категорія КатегоріяПортал Портал
Бріхаспаті
Статуя Бріхаспаті. XII ст.. Орісса

Бріхаспаті (Брахманаспаті) («пан брахмана (молитви)») - божество молитви і жертвопринесення в індуїзмі. В джйотіш вважається найсильнішим серед благотворних наваграх.

Зображення[ред. | ред. код]

Всього Бріхаспаті присвячено в «Ріг-веді» одинадцять гімнів і ще два гімни - Бріхаспаті разом з Індрою. Обидва імені Бріхаспаті згадувалися в «Ріг-веді» близько ста сімдесяти разів. Згідно з "Ріг-ведою", Бріхаспаті був золотого кольору, яскравий і чистий. У нього було сім вуст і сім променів, сто крил і прекрасний голос. У його розпорядженні були дубина грому, лук, стріли, золотий топірець, залізну сокиру і колісниця закону. Бріхаспаті вражав демонів, знайшов світло, приніс сонце і розігнав темряву громом, розколював скелі, готують хороші шляху і ніс у собі всі форми. Тваштар створив його як основу всіх істот. Бріхаспаті дарував багатство і синів, він був щедрий до жертводавцям і співакам, непримиренний до брехні і ворогам. Він був сильним і победоносен. Його називали одним Індри і марутів. Будучи покровителем жертвопринесення, Бріхаспаті зображувався як божественний жрець. Йому належали поетичні розміри і він сам співав гімни богам. Його нерідко називали Вачаспаті - «пан мови». Найчастіше в битвах Бріхаспаті характеризували гучний голос або навіть рев. Про нього Шрі Крішна сказав : "З жерців Я - головний, Бріхаспаті" (Бгаґавад-Ґіта, глава 10, текст 24).

У епосі і пуранах Бріхаспаті був жерцем і наставником богів девів, тому його називають Гуру. Він керує планетою Юпітер, яка називалася тим же ім'ям. Управитель дня четвер. Вже в «Ріг-веді» Бріхаспаті брав участь в міфі про викрадення Валою корів. Корів знайшли в скелі, яку Бріхаспаті проломив своїм ревом. Після цього він знайшов Ушас і Агні. Він же створив Ангираса, повернули корів, вкрадених Пані.

Бріхаспаті й Тара

Пізніше Бріхаспаті з'явився в сюжеті викрадення богом Сомой його дружини Тари. Згідно з пуранічною легендою, Сома зачарувався красою Тари і викрав її у Бріхаспаті. Це викликало війну між асурами, які підтримували Сому, і богами, які прийняли сторону Бріхаспаті. Кінець війні поклав бог-творець Брахма, який повернув Тару чоловікові. Незабаром після цього Тара народила сина. На дитину претендували і Сома, і Бріхаспаті. Довгий час Тара приховувала, хто його батько, але врешті-решт зізналася Брахмі, що це син Соми, і Сома дав йому ім'я Будха. У сюжеті жертвопринесення Дакши Бріхаспаті заспокоїв розлюченого Рудру.

У багатьох сюжетах Бріхаспаті виступав як наставник богів. Він передбачив богам, що Гаруда викраде амріту, він давав поради Індрі і його дружині Шачи. Бріхаспаті також грає епізодичні ролі в оповідях про царя Марутта, про руйнування богами фортеці асур Тріпури та інших.

Мантри[ред. | ред. код]

Щоб умилостивити Гуру (Юпітер) слід постити в день Гуру (четвер), жертвувати Шафран і в перебігу 40 днів зробити 16000 разів Джапа Гуру з Мантрою - ОМ ГРАМ ГРИМ Грум САХ ГУРАВЕ намах.

  • ‘Om Brim Brihaspatye Namah’
  • ‘Om Graam Greem Graum Sah Gurve Namah’
  • ‘Om Graam Greem Graum Sah Brihasptaye Namah’
  • ‘Om vrim Brihaspataye Namah’
  • ‘Aum Hreem Kleem Hoom Brihaspataye Namah’
  • Гаятрі Гуру

‘Aum Guru Devaya Vidmahe Parabrahmane Dheemahi Tanno Guruh Prachodayat’

‘Om Suraachaarya Vidmahe Surasreshtaya dheemahi Tanno Guruh prachodayat’

‘Vrusha Dhwajaaya Vidhmahe Gruni Hasthaaya Dheemahi Thanno Guruh Prachodayat’

варіант

Om vrishabadhwajaaya vidmahae kruni hastaaya dheemahi tanno guru: prachodayaat

Om, Дозвольте мені медитувати на того, хто має бика на прапорі, О, Той, хто має владу, щоб досягти мети, дай мені вищий інтелект, І нехай гуру просвітлює мій розум.

Brihaspati (Guru) Navagraha Mantra

‘Devaanaam Cha Risheenaam Cha Gurum Kaanchana Sannibham

Buddhibhootam Trilokesham Tam Namaami Brihaspateem’

Поклоніння Бріхаспаті, вчителю богів і мудреців, який прекрасний і блискучий, як поліроване золото, хто має багато мудрості і є Господом трьох світів.

Гайатрі Мантра Бріхаспаті для фінансового успіху: Om Brihaspateati yadaryo arhaddhyumaddibhati kratumajjaneshu Yaddidayacchavasaritaprajata iadasmasu draoinamdhehi chitram.

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]