Картикея

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ця стаття містить індійський текст.
Без правильної підтримки індійського написання, ви можете бачити знаки питання чи прямокутники, голосні можуть неправильно розміщуватись, кон’юнкти можуть бути відсутні.
Картикея
Божество в Каумара і Thirupparamkunram Murugan Templed
Деванаґарі स्कन्द
Трансл. санскриту Skanda
Група богів Дева
Помешкання Кайлаш
Батько Шива
Мати Парваті
Брати/сестри Ґанеша
Супутник Валлі, Дейваянаї
Верхова тварина павич
Зброя лук, спис
CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Індуїзм
Категорія КатегоріяПортал Портал

Картикея, Ска́нда (सकनद IAST — «вилитий»), Муруган (там. முருகன, малаял. മുരുകന്), Субрахманья — ватажок війська богів, бог війни в індуїзмі.

Зображення[ред. | ред. код]

Бог війни і перемоги, командувач війська девів. Син бога Шиви і Парваті, його брат Ганеша, молодша сестра — Ашок Шундарі і його дружини є Валлі і Дейваянаї. Зображується у вигляді юнака, часто з шістьма головами і дванадцятьма руками і ногами. Його атрибути — лук, спис стяг із зображенням півня. Його вахана (їздова тварина) — павич. Вважається також, що Сканда покровитель не тільки воїнів, але і злодіїв.

Як і більшість індуїстських божеств, Муруган відомий під багатьма іншими іменами, в тому числі Senthil, Velan, Kumaran (йдеться про «принца або дитини чи підлітка один»), Swaminatha (йдеться про «розумний» або «розумний»), Saravana, Арумугам або Shanmuga (що означають «один з шести граней»), Dhandapani (йдеться про Бога з клубом), Guhan або Guruguha (що означає «печерна людина»), Субраманья, Картікея і Сканда (що означає «те, що пролилася або сочилася»). Він був також відомий як Свамі махасена і царі династії Кадамба поклонялися йому під цим ім'ям.

Походженням імені зобов'язаний одному з міфів про своє народження. Відповідно до цього міфу бог Агні забажав з'єднатися з дружинами семи мудреців, а Сваха, палаючи пристрастю до Агні, по черзі брала їх образ (образ однієї з них, особливо відданої своєму чоловікові, вона не змогла прийняти). Щоразу після з'єднання, вона брала насіння Агні, оберталася птахом, злітала на високу гору і зливала його в золотий посуд. Через деякий час народився шестиголовий Сканда.

За іншою легендою Сканда був сином Шиви Парваті, народженим заради знищення демона Тараки, якого, згідно з обіцянкою Брахми, не міг вбити ніхто, крім сина Шиви. При зачатті сімя Шиви впало у вогонь, але бог вогню Агні не зміг утримати його і кинув в небесну річку Гангу. Після цього Ганга віднесла сімя на гору Химават, де новонародженого хлопчика виховали 6 Кріттіка — уособлення зоряного скупчення Стожари. Звідси його друге ім'я — Карттікея. Через сім днів після народження Сканда очолив небесне військо, убив Тараку і безліч інших демонів.

Культ Сканди широко поширений в Південній Індії, де його образ був ототожнений з дравідським богом війни Муруганом.

Посилання[ред. | ред. код]