Вербена

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Вербена
Вербена лікарська (Verbena officinalis) — типовий вид
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Айстериди (Asterids)
Порядок: Губоцвіті (Lamiales)
Родина: Вербенові (Verbenaceae)
Рід: Вербена (Verbena)
L., 1753
Види

сотні видів
див. Список видів роду вербена

Вікісховище: Verbena

Вербе́на (Verbéna) — рід рослин родини вербенових, нараховує понад сотню видів, поширених майже по всьому світу. Корінними жителями України є два види: вербена лікарська (Verbena officinalis) і вербена лежача (Verbena supina)[1][2].

Ботанічний опис[ред. | ред. код]

Вербена лікарська.
Ботанічна ілюстрація Якоба Штурма з книги «Deutschlands Flora in Abbildungen», 1796.

Однорічні або багаторічні трав'янисті або напівчагарникові рослини висотою до 1 м. Стебло чотиригранне, прямовисне, розпростерте або стелиться, запушені.

Листки супротивні, рідко кільчасті чи почергові, видовжено-овальні, темно-зелені, запушені, зубчасті, перисто-надрізані або розсічені, іноді цільні.

Квітки дрібні, 1,5—2,5 см в діаметрі, сидячі, з 5-зубчастою чашечкою, лійчастим, майже двогубим 5-ти лопатевим віночком, зібрані по 1930—1950 в кінцеві щиткоподібні або волотеподібні суцвіття, колоски або китиці, зрідка пазушні. Вербена має великий спектр забарвлення: біла, жовта, рожева, яскраво- та темно-червона, лососева, блакитна і темно-синя. Квіти можуть бути однокольорові, а також з білим або кремовим очком.

Плід — світло-коричневий або зеленуватий збірний горішок, розпадається на чотири частини. У грамові ваги міститься до 1300 насінин.

Цвіте з червня до жовтня.

Поширення та екологія[ред. | ред. код]

Більшість видів росте в Новому Світі, від Канади до Чилі; три види росте в Старому світі — від Європи до Африки та Японії; в Австралії природно росте один вид — вербена лікарська.

Рослина світлолюбна і теплолюбна, краще росте й цвіте на сонячних теплих місцях, на добре удобреному пухкому ґрунті, цілком посухостійка, переносить легкі заморозки до −2 … −3 °C.

Застосування та значення[ред. | ред. код]

Багато видів, гібриди та культивари вербени, особливо південноамериканського походження і найчастіше довго квітучі однорічники різноманітного забарвлення, широко використовуються у квітникарстві.

У медицині вербена лікарська застосовувалася для стимулювання апетиту.

Коріння вербени лікарської застосовуються при маринуванні огірків для додання їм особливого аромату.

Найчастіше вербену лікарську використовують як медоносну рослину.

Вербена у кіно[ред. | ред. код]

Вербена використовувалась як знесилююча речовина для вампірів у американському серіалі "Щоденники вампіра".

Етимологія назви[ред. | ред. код]

Українська назва запозичена з латини. Етимологічно пов'язана з праслов'янським «верба», споріднене з литовськими й латиськими назвами на позначення прута, лозини, ціпка й походить від індоєвропейського "ver- — «крутити, гнути»[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Verbena occurring in Ukraine. Euro+Med Plantbase. Процитовано 24.06.2021.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  2. Verbena // Словник українських наукових і народних назв судинних рослин / Ю. Кобів. — Київ : Наукова думка, 2004. — 800 с. — (Словники України). — ISBN 966-00-0355-2.
  3. Етимологічний словник української мови : в 7 т. / редкол.: О. С. Мельничук (гол. ред.) та ін. — К. : Наукова думка, 1982. — Т. 1 : А — Г / Ін-т мовознавства ім. О. О. Потебні АН УРСР ; укл.: Р. В. Болдирєв та ін. — С. 350.

Посилання[ред. | ред. код]