Верхнє Бургундське королівство

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Верхнє Бургундське королівство
888 – 933
Верхнє Бургундське королівство: історичні кордони на карті
Верхнє Бургундське королівство: історичні кордони на карті
Бургундські землі в IX—X століттях
Столиця
Державний устрій Не вказано
Історія
 - Засновано 888
 - Ліквідовано 933

Королівство Верхньої Бургу́ндії (фр. Royaume de Haute-Bourgogne), відоме також як Транс'юранська Бургу́ндія (фр. Bourgogne transjurane) — франкський домініон, заснований у 888 році королем Рудольфом I з дому Вельфів на території колишнього Середнього Франкського королівства. Королівство було сформовано з Каролінгської марки Транс'юранська Бургундія (фр. Bourgogne transjurane, дослівно — «Бургундія за горами Юра») на південний схід від гір Юра разом із сусіднім Вільним графством Бургундським (Франш-Конте), що знаходилось на північному заході від цих гір. Прикметник «верхнє» відноситься до розташування території королівства вище по річці Рона, на відміну від Нижнього Бургундського королівства (Цис'юранська Бургундія або Прованське королівство), а також від Бургундського герцогства на західному березі річки Сона. В 933 році Верхнє Бургундське королівство було воз'єднане з Нижнім в єдине Бургундське королівство, що пізніше (з XII століття) стало відоме як Арелатське королівство або Арелат, від його столиці в Арлі (Арелаті).

Історія[ред. | ред. код]

Герцогство Транс'юранія було складовою Каролінгської імперії і охоплювало Швейцарське плато від гір Юра до перевалу Великий Сен-Бернар у Західних Альпах. Таким чином, його територія приблизно включала сучасну західну Швейцарію (її частину на захід від лінії Брюніг — Напф — Ройс, включаючи Романдію з містами Женева, Лозанна та Сьйон, а також кантони Ааргау, Берн і Вале) і прилеглі частини сучасних французьких департаментів Верхня Савойя та Ен, а також долину Валле-д'Аоста, яка сьогодні належить Італії. В 843 році, після розділу Каролінзької імперії за Верденським договором, території Транс'юранії, разом із бургундськими графствами навколо Безансона та Доля на річці Ду з північно-західної сторони гір Юра, стали частиною недовгочасного Середнього Франкського королівства імператора Лотара I.

Бургундські землі близько 1200 р

В 855 році Середнє Франкське королівство було в свою чергу розділено між синами Лотара I за Прюмським договором. Лотар II включив Транс'юранську Бургундію до свого Королівства Лотарингії, а його молодший брат Карл отримав Цис'юранську Бургундію, що отримала назву Прованське королівство. Після смерті Карла у 863 році, Лотар II додатково отримав деякі північні райони королівства покійного, а територія Провансу на півдні перейшла до його старшого брата, короля Італії Людовика II.

Транс'юранським герцогством тоді правив Гукберт, нащадок династії Босонідів, молодший син Бозо Старшого, графа Арля, який через свою сестру Теутбергу був зятем короля Лотара II. Гукберт, однак, потрапив у немилість після того, як Лотар II розлучився з Теутбергою, зазнав поразки в битві при Орбі в 864 році і був замінений графом Конрадом II Осерським із Старшого дому Вельфів (Рудольфінги), який з 866 року правив Транс'юранією як маркграф. У 869 році Лотар II помер без спадкоємців і його Лотаринзьке королівство за Меерсенським договором 870 року було поділено між Західним та Східним Франкським королівствами, що очолювались його дядьками Карлом Лисим і Людовиком Німецьким.

Імператор Карл Товстий, син Людовика Німецького, до 884 року знову об'єднав усі території Каролінгів, за винятком Прованського королівства (Королівства Нижньої Бургундії), заснованого Бозо В'єннським у 879 році.

Королівство Верхньої Бургундії[ред. | ред. код]

Після того, як імператор Карл Товстий був скинутий і помер у 888 році, імперія Каролінгів знову розпалася. Дворяни та провідне духовенство Верхньої Бургундії зібралися в абатстві Св. Моріса, Агаунум, і обрали Транс'юранського маркграфа Рудольфа I, сина Конрада II, королем Верхньої Бургундії.

Спочатку король Рудольф I намагався об'єднати Лотаринзьке королівство Лотара II, але сильна опозиція з боку короля Східного Франкського королівства Арнульфа Каринтійського змусила його зосередитися на території Транс'юранії та західних володіннях у Бургундському графстві. Арнульф спочатку визнав правління Рудольфа у Верхній Бургундії, але пізніше, в 895 році оголосив королем Лотарингії свого позашлюбного сина Цвентібольда.

Рудольф був одружений з Гіллою (Віллою) Прованською, ймовірно, дочкою короля Нижньої Бургундії Бозо. Після його смерті в 912 році його успадкував син Рудольф II. Його вдова вдруге вийшла заміж за графа Гуго Арльського, який став королем Нижньої Бургундії в 924 році.

Рудольф II спробував розширити своє королівство, нападаючи на сусідні території німецького герцогства Швабії на північному заході. Він просунувся до Верхнього Рейну і в 916 році захопив місто Базель. Однак він знову втратив швабські володіння Тургау та Цюріхгау, коли зазнав поразки від військ герцога Бурхарда II у битві під Вінтертуром 919 року. Щоб укласти мир, він одружився з дочкою Бурхарда Бертою Швабською.

З цього моменту Рудольф II розпочав кампанію в Італійському королівстві, об'єднавшись із непокірним маркграфом Адальбертом I Іврейським і завдавши поразки імператору Беренгару I під Фіоренцуолою в 923 році. Наступного року він був коронований італійським королем. Однак його правління було оскаржене повсталими дворянами, і вони викликали його вітчима, короля Нижньої Бургундії Гуго Арльського, який рушив проти Італії. У напруженій ситуації тесть Рудольфа, герцог Швабський Бурхард II, поспішив на допомогу, але був убитий у Новарі поплічниками архієпископа Ламберта Міланського. Гуго вигнав Рудольфа з Італії та був коронований залізною короною Ломбардії в Павії в 926 році.

855 розділ Прюма

У 933 році Рудольф II нарешті порозумівся з Гуго: він відмовився на користь Гуго від усіх претензій на Італію і натомість отримав від Гуго Нижнє Бургундське королівство, таким чином знову об'єднавши під своєю владою обидва Бргундських королівства. Нащадки Рудольфа зі Старшого Дому Вельфів, Конрад Мирний (937—993) і Рудольф III (993—1032) були його наступниками в об'єднаному Бургундському (Арелатському) королівстві.

Після вимирання лінії Вельфів у 1032 році, Бургундія була інкорпорована імператором Конрадом II як третє королівство Священної Римської імперії, разом з королівствами Німеччини та Італії, кинувши виклик претензіям графа Одо II Блуа. Після цього король римлян і імператор Священної Римської імперії Конрад II прийняв титул короля Бургундії. Титул бургундського «ректорату», що відноситься до колишнього маркграфства Транс'юранії, був відновлений для швабського герцогського дому Церінгена королем Німеччини Лотарем II у 1127 році.

Правителі Верхньої Бургундії[ред. | ред. код]

Лінія вимерла і Бургундське королівство було інкорпороване в склад Священної Римської імперії.

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • René Poupardin:
    • Le royaume de Provence sous les Carolingiens (855—933), É. Bouillon, 1901 (lire en ligne).
    • Le royaume de Bourgogne (888—1038) : étude sur les origines du royaume d'Arles, Librairie Honoré Champion, Paris, 1907 (lire en ligne).
  • Honoré Bouche, Histoire de Provence.
  • Frédéric Charles Jean de Gingins de la Sarraz, Mémoires pour servir à l'histoire des royaumes de Provence et de Bourgogne jurane, Lausanne, 1851.
  • E.-F. Grasset, Notice sur les chartes impériales du royaume d'Arles, existant aux archives départementales des Bouches-du-Rhône, parue dans : Répertoire des travaux de la société de statistique de Marseille.
  • François Demotz:
    • L'An 888. Le Royaume de Bourgogne. Une puissance européenne au bord du Léman, Lausanne, Presses polytechniques et universitaires romandes, coll. " Le savoir suisse ", 2012, 142 p., chap. 83.
    • La Bourgogne, dernier des royaumes carolingiens, Lausanne, Société d'histoire de la Suisse romande, 2008.
  • Bertrand Schnerb, L'État bourguignon 1363—1477, Éditions Perrin, 1999.
  • Paul Bonenfant:
    • Philippe le Bon: sa politique, son action, De Boeck Université, 1996, 476 p., ISBN 2804121151.
    • La persistance des souvenirs lotharingiens, dans Bulletin de l'Institut Historique Belge de Rome, fascicule XXVII, 1952, p. 53 — 64.
    • Les projets d'érection des Pays-Bas en royaume du XV au XVIII, dans Revue de l'Université de Bruxelles, tome XLI, 1935—1936, p. 151—169.
  • Chaume (Abbé), Le sentiment national bourguignon de Gondebaud à Charles le Téméraire, 1922, dans Mémoires de l'Académie de Dijon, p. 195—308.
  • Yves Cazaux, L'idée de Bourgogne, fondement de la politique du duc Charles, " 10e rencontre du Centre Européen d'Études Burgondo-médianes ", Fribourg, 1967, Actes publiés en 1968, p. 85 — 91.
  • État bourguignon et Lotharingie, Académie royale de Belgique, dans Bulletin de la classe des lettres et des sciences morales et politiques, 5e série, tome XLI, 1955, p. 266—282.
  • Alexandre Pahud, Les assemblées judiciaires du royaume de Bourgogne (xe — xie siècles), Orbe, Alexandre Pahud, coll. Cahiers d'études indépendantes, 2019, 83 p.