Девід Робертс (художник)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Девід Робертс)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Девід Робертс
англ. David Roberts

Народження 24 жовтня 1796(1796-10-24)[1][2][…]
Stockbridge[d]
Смерть 25 листопада 1864(1864-11-25)[1][2][…] (68 років)
  Лондон, Сполучене Королівство[4]
Поховання Вест-Норвудський цвинтар
Країна  Сполучене Королівство
Діяльність художник
Напрямок орієнталізм
Член Королівська академія мистецтв
Твори The Remains of the Roman Forumd
Роботи в колекції Міннеаполіський інститут мистецтваd, Музей Прадо, Оклендська галерея мистецтвd, Тейт, Національна галерея Вікторії, Національна галерея мистецтв, Музей мистецтва Метрополітен, Bristol City Museum and Art Galleryd, Національні галереї Шотландіїd, Royal Museums Greenwichd, Музей Ізраїлю, Художній музей, Королівська академія мистецтв, Художня галерея Нового Південного Уельсу, Смітсонівський музей американського мистецтва, Єльський центр британського мистецтваd, Музей Нової Зеландії Te Papa Tongarewad, Національна галерея, Галерея мистецтв Вокера, Музей Фіцвільяма, Національна галерея Ірландії, Гарвардський художній музей, Зібрання Воллеса, Художній музей Фогга[d], Museum of Fine Arts of Reimsd, Денверський художній музей, Музей Вікторії та Альберта, Манчестерська художня галереяd, Hepworth Wakefieldd, Laing Art Galleryd, Whitworth Art Galleryd, Хантеріанський музей та картинна галереяd, Національна галерея Шотландії, Ferens Art Galleryd, Guildhall Art Gallery and London's Roman Amphitheatred, Grundy Art Galleryd, Wolverhampton Art Galleryd, Wednesbury Museum and Art Galleryd, Shipley Art Galleryd, Мистецька галерея Йоркаd, Lancaster Maritime Museumd, Художня галерея Лідса, Southampton City Art Galleryd і Touchstones Rochdaled

CMNS: Девід Робертс у Вікісховищі

Девід Робертс (англ. David Roberts; 24 жовтня 1796 — 24 листопада 1864) — шотландський художник.

Біографія[ред. | ред. код]

Девід Робертс, есквайр, в арабському одязі, художник Роберт Скотт Лаудер. 1840 рік
Острів Грайя в затоці Акаба біля скель Аравії, 1839 рік, літографія з малюнку Девіда Робертса

Народився в сім'ї ремісника в передмісті Единбурга. Після закінчення початкової школи був призначений підмайстром до маляра і декоратора Гевіна Бьюго (Gavin Beugo).

У 1815 році Робертс почав працювати самостійно. У 1819 році він — сценограф Королівського Театру в Глазго, у 1820 році — у Единбурзькому театрі, з 1822 року — у театрі Друрі-лейн (Лондон), а з 1826 року — в театрі Ковент Гарден. Перша виставка картин відбулася в 1824 році.

Девід Робертм прославився як майстер зображення архітектурних пам'ятників. У 1824 році він подорожував Францією, Бельгієюї, Голландією і Німеччинєю, де зробив багато малюнків, які на той час мали великий попит, оскільки фотографія ще не була винайдена, і малюнки і гравюри були єдиним способом показати читачеві як виглядають далекі країни. У 1832—1833 роках провів одинадцять місяців в Іспанії і Марокко.

Девід Робертс був також засновником Товариства британських художників, яке очолив у 1831 році.

Найбільш плідною була поїздка художника до Єгипту і Палестини у 1838—1839 роках.

Робертс відплив у подорож 11 вересня 1838 з Марселя і 24 вересня прибув до Александрії. На кораблі художник піднявся Нілом доНубії, до храму Абу-Сімбел. З 7 лютого по 13 травня 1839 року здійснив подорож через Синай і Петру до Єрусалима та інших місцевин Святої землі. 21 липня 1839 художник повернувся до Англії, привізши з собою 272 малюнки, картину, що зображує панораму Каїра, три зошити ескізів і щоденник подорожі, переписаний його дочкою Христиною.

У 1841 році Девід Робертс був обраний членом Королівської Академії. Публікація в 1842—1849 роках альбомів гравюр з єгипетських і палестинських картин принесла Робертсу визнання. Він став найзнаменитішим художником вікторіанської епохи.

У 1843 році Робертс ще раз побував у Франції, Бельгії і Голландії, у 1851 році — у північній Італії, за два роки — в Римі та Неаполі, згодом — знову в Бельгії і в Парижі.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]