Зернений сир

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Упаковка зерненого сиру

Зерне́ний або зерни́стий сир — різновид кисломолочного сиру пониженої жирності. Являє собою сирне зерно, змішане зі свіжими, трішки підсоленими вершками. Може вживатись як самостійна страва, а також для приготування різноманітних салатів.

За структурою зернений сир займає проміжне становище між сиром і домашнім сиром. Він має всі корисні властивості домашнього сиру, але менш калорійний, ніж сир. Типова жирність зерненого сиру — від 0 % до 9 %. Завдяки своїм властивостям зернений сир може зберігатись довше звичайного.

Назва[ред. | ред. код]

  • У США та країнах Європи (і не тільки англомовних) зернений сир називається cottage cheese (укр. сільський або котеджний сир).

Склад[ред. | ред. код]

Зернений сир містить:

Наявність в інших країнах[ред. | ред. код]

Хоча виробництво сиру поширене в континентальній Європі, виробництво такого сиру рідко зустрічається в Америці. Кілька молочних заводів виробляють його, наприклад Vermont Creamery у Вермонті[1], а деякі спеціалізовані роздрібні торговці продають його.[2][3][4] Lifeway Foods виробляє продукт під назвою «фермерський сир», який доступний у багатьох містах з єврейським населенням. Elli Quark, каліфорнійський виробник зерненого сиру, пропонує м'який сир з різними смаками.[5]

У Канаді фірма Liberté Natural Foods виробляє твердіший східноєвропейський сорт зерненого сиру; більш м'який кварк у німецькому стилі виготовляється на заводі Foothills Creamery у Дідсбері, Альберта, у Калгарі. Glengarry Fine Cheesemaking в Ланкастері (Східне Онтаріо) також виробляє Quark. У Канаді також доступний дуже схожий сир Dry Curd Cottage Cheese виробництва Dairyland. Кварк також може бути доступний у вигляді сиру для випікання, пресованого сиру або фромажу.[6]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Quark (Vermont Butter & Cheese Creamery) [Архівовано 2011-01-25 у Wayback Machine.], Culture.
  2. Milton Creamery Quark available in Minnesota. Архів оригіналу за 17 листопада 2011. Процитовано 14 листопада 2011.
  3. Appel Farms Traditional Quark (Green Label). GermanDeli.com. Архів оригіналу за 20 вересня 2008. Процитовано 19 червня 2008.
  4. Cows' Milk Cheeses. Vermont Butter and Cheese Company Store. Архів оригіналу за 11 квітня 2008. Процитовано 19 червня 2008.
  5. Elli Quark. Архів оригіналу за 17 липня 2015. Процитовано 16 липня 2015.
  6. Baker's special. Western Creamery. Процитовано 19 червня 2008.

Джерела[ред. | ред. код]