Картофель (сленг)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Картофель (нім. Kartoffel) — принизливий сленговий термін, який використовується в інших культурах для опису німців. Його також використовують у жартівливій формі та як самоназву.

Історія[ред. | ред. код]

"Kartoffel" стосується особи німецького походження, зокрема етнічного німця з точки зору алохтонного населення Німеччини. Використання слова Kartoffelfresser («картопляний ненажера») стало популярним у 1960-х роках, коли його зазвичай використовували як принизливий термін для опису людей німецького походження. Перше відоме використання слова в подібному значенні було в 1873 році, коли брати Грімм в їх Deutsches Wörterbuch використали термін в глузливій манері, щоб описати жителів Рудних гір як Kartoffelwänste («картопляні животики»), оскільки картопля була єдиною їжею, яка вони їли, чи то через бідність, чи то за звичкою.[1]

Суперечки[ред. | ред. код]

Термін «Kartoffel» використовувався в дебатах про германофобію. У 2010 році Крістіна Шредер, міністр у справах сім’ї, заявила в телевізійному інтерв’ю для ARD, що дітей називають «німецькою картоплею» або «німецькими повіями»[2]. Вона назвала такі образи формою расизму. Ерхарт Кертінг, сенатор внутрішніх справ Берліну та Джем Оздемір, співголова партії Союз 90/Зелені, закликали до послідовних дій проти такої поведінки, тоді як політик Союз 90/Зелені Свен-Крістіан Кіндлер назвав заяви Шредер «псевдо -науковою, небезпечною нісенітницею»[3].

Німецький журналіст Юліан Райхельт був номінований на нагороду Goldene Kartoffel («золота картопля»)[4] у 2018 році від асоціації Neue deutsche Medienmacher («Творці нових німецьких медіа») для Bild-Zeitung за написання репортажів про бідність та імміграцію. Райхельт відмовився від нагороди, стверджуючи, що термін «Kartoffel» перетворився на «расистську образу на німецьких шкільних подвір’ях і аж ніяк не має добрих намірів»[5][6].

Термін "Картофель" з'явився в публічних дебатах щодо національної збірної Німеччини з футболу після того, як вона вибула з Чемпіонату світу з футболу 2018 року в Росії. Згідно зі статтею, опублікованою в німецькому журналі Der Spiegel, німецька футбольна команда була розділена на так звані групи, Канаке (нім. Kanake) (принизливий сленг для іноземця, проживаючого в Німеччині), включаючи міжнародних гравців Жерома Боатенга, Месута Езіла та Юліана Дракслера, і Картофелі (нім. Kartoffel) з «типовими» німцями, такими як Томас Мюллер і Матс Гуммельс[7][8]. Різниця між цими групами в основному пов'язана зі способом життя гравців: більш розкішна група Канаке висміювала спосіб життя Картофель. У відповідь на висвітлення цього в новинах, гравці національної збірної Ілкай Гюндоган і Лукас Подольскі, активні гравці DFB до 2017 року, сказали, що це не принизливі жарти[9].

Німецький сатирик і ведучий нічних шоу Ян Бемерманн описав авторів німецької Вікіпедії як переважно білих німців не імігрантів в епізоді Die Telelupe: Wikipedia на Neo Magazin Royale 18 квітня 2019 року. Він створив статтю, щоб побачити, чи залишиться у Вікіпедії матеріал, який би образив цю групу людей[10].

Використання в музиці[ред. | ред. код]

У німецькому репі та німецькомовному панку термін «Картофель» також використовується як позначення німців у текстах пісень. Нижче деякі з них:

Див. також[ред. | ред. код]

  • Краут — принизливий термін для німців в англійській мові під час світових воєн.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Deutsches Wörterbuch. Band 11 (= Band 5 der Originalausgabe), S. Hirzel, Leipzig 1873, Sp. 244–245. (Online here.)
  2. Familienministerin: Schröder warnt vor Deutschenfeindlichkeit. Spiegel Online. 10 жовтня 2010. Процитовано 9 квітня 2019.
  3. Simone Schmollack (15 листопада 2010). Angebliche Deutschenfeindlichkeit. taz. Процитовано 9 квітня 2019.
  4. PM: 10 Jahre Neue deutsche Medienmacher – und ein neuer Medienpreis: "Die Goldene Kartoffel". Neuemedienmacher.de. Архів оригіналу за 7 квітня 2019. Процитовано 9 квітня 2019.
  5. Andrea Dernbach (3 листопада 2018). Ein Jubiläum und eine Kartoffel für Julian Reichelt. Tagesspiegel.de. Процитовано 9 квітня 2019.
  6. David Hein (5 листопада 2018). "Goldene Kartoffel": Julian Reichelt erscheint zwar zur Preisverleihung, lehnt den Preis aber ab. Horizont.de. Процитовано 9 квітня 2019.
  7. Rafael Buschmann, Marc Hujer, Gerhard Pfeil (25 серпня 2018), Wie eine Traditionself, Der Spiegel (German) , pp. 92-96, ISSN 0038-7452
  8. Von "Kartoffeln" und "Kanaken" – Löws schwere Kaderplanung. Welt.de. 27 серпня 2018.
  9. "Kanaken" vs. "Kartoffeln" Lukas Podolski und Gündogan "ein Flachs". Welt.de. 28 серпня 2018.
  10. Die Telelupe: Wikipedia – Neo Magazin Royale mit Jan Böhmermann – ZDFneo на YouTube