Кошмар

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кошмари
«Нічний кошмар»
«Нічний кошмар»
Причини Ingumad
Класифікація та зовнішні ресурси
МКХ-10 F51.5
SNOMED CT 111487009
CMNS: Nightmares у Вікісховищі

Кошма́р[1] (фр. cauchemar, від стар.-фр. caucher «давити» та mare «нічна примара»)  — неприємне сновидіння, яке може викликати відчуття страху, розпачу, тривоги або суму. Сновидіння може містити ситуації небезпеки, дискомфорту, психологічного чи фізичного терору. Як правило, після пробудження людина не може повернутися до сну деякий період часу.

Частота кошмарів[ред. | ред. код]

Вивчення сновидінь встановили, що близько 75 % емоцій під час сновидінь є негативними. Нічні кошмари травмують психіку, порушують спокій. Щоб позбутися від страхів, потрібно з'ясувати їх походження. Причини страшних снів можуть бути фізіологічними, психологічними і соціальними.[2]

Одним з визначень «кошмару» є «сновидіння, яке спричиняє пробудження від сну і переживання негативних емоцій, наприклад страху». Таке відбувається в середньому один раз на місяць. Кошмари і їхні наслідки трапляються нечасто у дітей до 5 років, але частіше у дещо старших дітей (25 % бачать кошмари щонайменше один раз на тиждень), найчастіше у підлітків та часто у дорослих (частота знижується приблизно на третину між 25 і 55 роками).

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Кошмар // Словник української мови : в 11 т. — Київ : Наукова думка, 1970—1980.
  2. Нічні кошмари: чим лікувати?. Архів оригіналу за 29 вересня 2019.