МДК-3

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
МДК-3
Тип Машина для копання котлованів
Історія використання
Оператори СРСР СРСР
Історія виробництва
Виробник СРСР СРСР
Характеристики
Довжина 10.22 м (11.75 м)
Ширина 3.23 м (4.6 м)
Висота 4.04 м (3.25 м)

Броня Відсутня
Двигун 710 к.с.
Дорожній просвіт 0.78 кг/кв.см.

МДК-3 у Вікісховищі

МДК-3 — військово-інженерна машина для копання котлованів.

Випускалася за часів СРСР у Харкові.

У 2014 році ця машина використовується для створення рову на українсько-російському кордоні.

Призначення[ред. | ред. код]

Машина для уривки котлованів МДК-3 є подальшим розвитком машини МДК-2 м і призначена для відриття окопів і укриттів для техніки, котлованів під фортифікаційні споруди (бліндажі, сховища, вогневі споруди).

Історія створення[ред. | ред. код]

Проєктування нової котлованної машини для заміни у військах застарілих машин МДК-2 і МДК-2М почалося практично одночасно з проєктуванням шляхопрокладача БАТ-2 у відділі № 61 конструкторського бюро ім. В.О.. Малишева (Харків) під керівництвом головного конструктора П.І. Сагіра в кінці 70-х років минулого століття.

На озброєння виріб 453 (заводський індекс) була прийнята в кінці 80-х років під назвою котлованна машина МДК-3. Її серійне виробництво було організовано на Харківському заводі транспортного машинобудування ім. Малишева. Розвал СРСР в 1991 р не дозволив розгорнути повномасштабне виробництво нової машини, проте невелика кількість МДК-3 в війська потрапила.

Корпус МДК-3, двигун, трансмісія, підвіска і ходова частина в цілому повністю аналогічні відповідним вузлам і агрегатам важкого гусеничного тягача-транспортера МТ-Т, що випускався на тому ж заводі. Спеціальне обладнання котлованних машин включає бульдозерне обладнання, розпушувач і комплект екскаватора. Робочим органом екскаватора є фреза з метальником, що забезпечує високу продуктивність при уривці котлованів. Потужний бульдозер служить для вирівнювання майданчиків і може встановлюватися з перекосом в обидві сторони, що дає можливість проводити роботи на схилах висот і косогорах. Розпушувач прискорює земляні роботи в твердих ґрунтах. У кабіні машини передбачено місця для установки радіостанції Р-123М, і встановлено ФВУ.

Опис[ред. | ред. код]

Робота МДК-3 взимку

МДК-3 за принципом дії являє собою навісний роторний траншейний екскаватор поперечного копання.

Створена для інженерних військ. Спроєктована на базі тягача МТ-Т, є подальшим розвитком машини МДК-2М.

Робочий орган МДК-3 являє собою роторну фрезу з відкидачем. Машина обладнана регульованим бульдозерним відвалом і розпушувачем.

Кабіна екіпажу розташована в передній частині корпусу машини. Кабіна герметизована, вміщує до п'яти чоловік, включаючи водія.

  • Розміри котлованів:
    • ширина по дну 3.7 м,
    • глибина до 3.5 м,
    • Довжина за потребою.
  • Класи розроблюваних ґрунтів I–IV.
  • Продуктивність за кількістю вийнятого ґрунту 500–600 куб. м. на годину.
  • За деякими джерелами продуктивність досягає 800 м³ на годину.

Для уривки котлованів ґрунт, що розробляється, укладається в одну сторону, вліво від котловану у вигляді бруствера. При необхідності влаштування бруствера з обох сторін для другого проходу необхідно змінити напрямок уривки. Початок і кінець котловану являють собою пологі апарелі з ухилом 15 градусів.

Бульдозерне обладнання дозволяє використовувати машину для засипки котлованів, влаштування пологих спусків.

Допоміжним обладнанням є потужне бульдозерне обладнання та ікло - розрихлювач для мерзлих ґрунтів, що значно підвищило можливості машини в порівнянні зі старою.

Посилання[ред. | ред. код]