Парк Масандрівського палацу

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Парк Масандрівського палацу
Друга тераса регулярного парку в Масандрі, басейн
Друга тераса регулярного парку в Масандрі, басейн
Друга тераса регулярного парку в Масандрі, басейн
44°32′ пн. ш. 34°17′ сх. д. / 44.533° пн. ш. 34.283° сх. д. / 44.533; 34.283Координати: 44°32′ пн. ш. 34°17′ сх. д. / 44.533° пн. ш. 34.283° сх. д. / 44.533; 34.283
Країна  Україна
Розташування АР Крим
Найближче місто Масандра
Площа 44,1 га
Засновано 1960
Оператор Алупкинський музей - заповідник, філія
Парк Масандрівського палацу. Карта розташування: Автономна Республіка Крим
Парк Масандрівського палацу
Парк Масандрівського палацу (Автономна Республіка Крим)
Мапа

CMNS: Парк Масандрівського палацу у Вікісховищі

Парк Маса́ндрівського пала́цу — уславлений парк біля Масандрівського палацу, розпланований наприкінці XIX століття за зразками парків Франції XVII століття.

Історія виникнення[ред. | ред. код]

На відміну від багатьох садиб і парків Криму, що розташовані на узбережжі, палац і парк Масандри розпланували на гірському схилі вище за всі інші.

Палац почав будувати князь Воронцов Семен Михайлович у 1881 році. Проект розробив архітектор Етьєн Бушар в історичному стилі Франції доби короля Луї XIII, батька короля-сонце. Відповідно до форм палацу був розпланований і парк в стилі ранішнього французького бароко. Князь помер через рік, і будівництво відновили лише у 1889 році для імператора Олександра III, де планували створити резиденцію для перебування влітку. У 1892—1902 роках палац зазнав перебудов і втратив форми суворого замку, отримав галереї, дахи-шатро, різні архітектурні оздоби.

Парк французького бароко[ред. | ред. код]

Його розпланували на терасах в формах стриманого французького бароко доби Людовика XIII. Парк має характерну осьову побудову, притаманну паркам французького типу XVII століття, визначні зразки яких дав Андре Ленотр.

  • Найменша з терас — перша, що прилягає до палацу. Вона прямокутна і насичена сходинками, балюстрадами, вазами і скульптурами сфінксів з жіночими головами, які полюбляли в парках Франції. Велика кількість скульптур перегукується з рясними оздобами палацу. Пологі сходи ведуть до другої тераси.
  • Друга тераса більша за розмірами і прикрашена великим басейном з фонтаном. Водне дзеркало басейну слугує для мерехтливого відтворення рясних оздоб палацу, скульптур першої тераси і значно збагачує бароковий образ парку. Стрижені бічні кущі підсилюють схожість з регулярними садами 17-18 століть.
  • Третя тераса — це велика відкрита галявина, що слугує підмурками і переходом, необхідним для розгляду і спостережень вищих терас, насичених архітектурними і скульптурними елементами. Визначною особливістю парку були краєвиди моря, які відкривалися з верхньої тераси і відкритих галерей палацу.

Пейзажна частина парку[ред. | ред. код]

Регулярна частина парку гармонійно поєднана з пейзажною частиною, що виникла раніше за 1880-ті роки. Ще у 1822 році колишня володарка ділянки О. Наришкина запросила сюди ландшафтного архітектора Карла Кебаха. Він і розпланував пейзажний парк, використавши місцеву діброву. Пейзажний парк Карла Кебаха зберігся і має площу 42 гектари.

Незважаючи на деякі втрати в період воєн, палацово-парковий ансамбль добре зберігся. Він — філія Алупкинського палацово-паркового музею-заповідника.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Ена В. Г., Твердохлебов И. Т., Шантырь С. П. Южный берег Крыма: Путеводитель. — Симферополь: Бизнес-Информ, 1996. — 303 с — ISBN 5-7707-6225-X.

Посилання[ред. | ред. код]

Віртуальний тур по Масандрівському парку