Підошва (взуття)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Підошва
Зображення
CMNS: Підошва у Вікісховищі

Підошва взуття — нижня деталь взуття, що безпосередньо стикається з землею. У модельного взуття її товщина зазвичай становить не більше 5 мм, у міцної і функціональної вона набагато товща.

Функція і матеріал[ред. | ред. код]

До підошви зазвичай висуваються такі вимоги:

Окремі моделі взуття можуть відхилятися від цих вимог. Наприклад, підошва танцювального взуття повинна забезпечувати високу стійкість до стирання і в той же час дозволяти ковзати по танцмайданчику. Водостійкість і непроникність не грають ролі для цього типу взуття. Або, наприклад, з підошвами на платформі дуже важлива вага матеріалу підошви. Залежно від відповідних вимог (і ціни продажу взуття) різні матеріали обробляються різної якості.

Екологічні аспекти[ред. | ред. код]

Стирання підошви взуття, викликане носінням взуття, є одним з найбільших джерел мікропластику. Це призводить до приблизно 100 грамів стирання на людину на рік у Німеччині.[1]

Електричні частини, вбудовані в підошви, напр. для «блимання взуття» (взуття для дітей) вважаються електронним брухтом і підлягають утилізації[2]

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Abrieb von Reifen und Schuhsohlen schadet der Umwelt. Архів оригіналу за 11 грудня 2021. Процитовано 11 грудня 2021.
  2. Neues Elektroschrottgesetz ab 15. August: Möbel & Schuhe können jetzt Elektroschrott sein. Архів оригіналу за 11 грудня 2021. Процитовано 11 грудня 2021.