Гумові чоботи

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гумові чоботи
Болотні чоботи
Кольорові гумові чоботи-Веллінгтон (Wellingtons), популярні в Канаді

Гумові чоботи — вид взуття, спочатку створений для захисту ніг від води, вологи та інших факторів зовнішнього середовища. Найчастіше гумовими називають чоботи з ПВХ[1], що не цілком коректно.

Історія[ред. | ред. код]

Прообразом перших гумових чобіт були чоботи індіанців Південної Америки. Вони заходили по коліно в сік каучукових рослин і латекс застигав у них на ногах.

Американський винахідник Чарлз Гуд'їр в 1839 році зумів надати каучуку стабільну консистенцію. Своїм винаходом Гуд'їр поділився з Томасом Хенкоком[en] і Чарльзом Макінтошем. Останні в 1843 році зуміли запатентувати винахід і вже в 1851 році з'явилися перші гумові чоботи.

В СРСР гумові чоботи вперше з'явилися в 1920-х роках. Піка своєї популярності вони досягли до 1970-х.

В даний час гумові чобітки знову стають елементом стилю. З одягу відверто робочого типу представники світових брендів зробили чоботи яскравим і модним взуттям, зберігши їх практичність в дощову і похмуру погоду.

Різновидом гумових є болотні чоботи — з дуже високими (до стегон) халявами.

Матеріали виготовлення[ред. | ред. код]

Велику популярність отримали чоботи, виготовлені з ПВХ. Їх відрізняє можливість створення будь-яких візерунків і малюнків на поверхні, використання яскравих кольорів[2], а також легкість, міцність і, отже, довговічність. Іншою альтернативою гумі в виробництві подібного взуття є силікон.

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • У Великій Британії і колишніх колоніальних країнах гумові чоботи називають черевики Веллінгтона або чоботи-Веллінгтон (Wellington boot) в честь першого герцога Веллінгтонського Артура Велеслі, який доручив шевця провести модифікацію армійських ботфортів зразка XVIII століття. Новий зразок взуття вироблявся зі шкіри, і лише в кінці XIX століття, після покупки Хірамом Хатчинсоном у Чарльза Гуд'їра патенту на використання вулканізації, було налагоджено виробництво водонепроникних чобіт.
  • Фінська компанія Nokia до початку виробництва стільникових телефонів була відомим виробником гумових чобіт[3].
  • В Іспанії гумові чоботи називають Katiuskas (Катюшки).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Гумові чоботи або чоботи ПВХ (яка різниця і правила вибору). Архів оригіналу за 5 листопада 2014. Процитовано 5 листопада 2014. 
  2. Гумові чоботи — сучасний погляд[недоступне посилання з квітня 2019]
  3. Історія компанії Nokia . 60-80 рр. (Internet Archive). Архів оригіналу за 12 липня 2006. Процитовано 12 липня 2006. 

Див. також[ред. | ред. код]