Роликові кросівки

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Роликові кросівки
Зображення
Власник Heelys, Inc.d
Офіційний сайт
CMNS: Роликові кросівки у Вікісховищі
Роликове взуття Heelys

Роликові кросівки (хіліси) (англ. Heelys) — взуття із вмонтованими в підошві колесами, які виймаються.

Будова[ред. | ред. код]

Heelys є маркою роликового взуття (продається компанією Heelys, Inc), яке має одне, або два колеса, вбудованих в кожній підошві. Схожі на роликові ковзани, але не мають рами для прикріплення коліс, що дозволяє легко їх перетворити на звичайні кросівки вийнявши колеса, а отвори закрити спеціальними заглушками. Таким чином, власник може ходити, бігати, або шляхом переведення їх ваги на п'ятки, їхати. Гальмування може бути досягнуто за рахунок зниження в задній частині кросівка так, щоб підошва контактувала із землю.

Історія[ред. | ред. код]

Американець Роджер Адамс (Roger Adams) розробив і запатентував свою розробку в 2000 році. Перша пробна партія була випущена до різдва 2000 року. Всі 7000 пар були розкуплені за лічені години. У 2001 році була заснована фірма Heelys («п'ятá»), організовано виробництво. За рік було продано 420000 пар. Роджер Адамс став мільйонером. Хіліси отримали величезне визнання в середовищі тінейджерів. Продажі пішли ще стрімкіше і виробництво не встигало за попитом. Деякий час Heelys Inc. очолювала список компаній, що найбільш динамічно розвиваються, за версією журналу Business Week. За підсумками 2007 року оборот компанії склав 183 млн доларів, а чистий прибуток — 22 млн доларів[1]. Зараз (Серпень 2009) Хіліси продаються в 70 країнах світу. Середні ціни — $90-130 за пару. Загальний обсяг продажів перевищив 10 млн пар. У цей час «Кросівки на колесах» — виробляються також іншими виробниками.

Безпека[ред. | ред. код]

Як правило, трюки є невід'ємною частиною катання на ковзанах, і вони можуть бути не дозволені в деяких місцях, включаючи школи, деякі парки атракціонів, магазинах і зоопарках. У 2007 році DALLAS — Heelys, Inc (NASDAQ: HLYS), творці взуття на колесах ХІЛІС, оголосила про результати дослідження Heiden Associates, провідного авторитета з питань безпеки продуктів і оцінки ризиків у Вашингтоні, округ Колумбія, яка завершила докладний аналіз останніх доступних даних компанії Consumer Product Safety Commission (CPSC) пов'язаних з колісними спортивними приладами. Дані CPSC Heelys підтверджує, що роликове взуття Heelys це найбезпечніший серед популярних спортивних приладів на колесах, виміряна кількість травм на 100000 учасників діяльності[2].

У результаті дослідження виявлено, що взуття на колесах Heelys є:

Heiden Associates в наш час[коли?] проаналізував всі відповідні дані CPSC протягом останніх шести років і підтверджує безпеку колісного взуття Heelys.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. сторінка компанії Heelys Inc. на сайті NASDAQ
  2. http://pediatrics.aappublications.org/cgi/content/full/119/6/e1294 Vioreanu, Mihai, і ін. «Heelys and Street Gliders Injuries: Новий тип дитячого травматизму», педіатрія, 119:6 (червень 2007), с. e1294-e1298. Отримано 30 січня 2008.

Посилання[ред. | ред. код]