Дербі (взуття)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дербі
Зображення
CMNS: Дербі у Вікісховищі
Дербі
Особливості моделі «дербі»

Де́рбі (англ. derby shoes — від назви міста Дербі) — туфлі з відкритою шнурівкою, у яких берці нашиті зверху над союзкою[1].

Історія[ред. | ред. код]

Дербі в американській англійській називаються «блюхерами» (Blucher shoes, bluchers) — на честь прусського маршала Блюхера, що брав участь в битві при Ватерлоо, хоча власно кажучи, це різні види туфель[2]. Згідно з легендою, солдати армії Блюхера носили чоботи з відкритою шнурівкою.

Дербі стали популярними завдяки мисливцям та спортсменам у 1850-х роках. На початку XX століття почали використовуватись як міське взуття.

Конструкція[ред. | ред. код]

Бічні сторони (берци) взуття типу «дербі» нашиті поверх передньої частини (союзки). Коли шнурки розв'язані — боковини вільно розходяться. Дербі можуть бути як з перфорацією, так і без неї.

Правила носіння[ред. | ред. код]

Дербі менш офіційні, ніж оксфорди. Це взуття вважають універсальним. Чорні дербі підходять до строгих костюмів, а коричневі або двоколірні — до штанів неофіційного стилю, чінос або до джинсів. Відповідно, таке чоловіче взуття годиться як для офісу, так і для різних неформальних заходів[1].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Види класичного чоловічого взуття. [Архівовано 7 лютого 2016 у Wayback Machine.] Онлайн-журнал про чоловічу моду та стиль
  2. Definition of Blucher [Архівовано 9 квітня 2019 у Wayback Machine.], SHOEPASSION.com.

Посилання[ред. | ред. код]