Рим, відкрите місто

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рим, відкрите місто
Roma città aperta
Жанр Драма (жанр)
Режисер Роберто Росселліні
Продюсер Джузеппе Амато, Rod E. Geigerd[1] і Роберто Росселліні[1]
Сценарист Роберто Росселліні, Федеріко Фелліні, Серджо Амідеї
У головних
ролях
Анна Маньяні, Альдо Фабріці
Оператор Ubaldo Aratad
Композитор Ренцо Росселліні
Кінокомпанія Minerva Filmd
Дистриб'ютор Minerva Filmd і Netflix
Тривалість 99 хв.
Мова італійська
Країна Італія Італія
Рік 1945
IMDb ID 0038890
CMNS: Рим, відкрите місто у Вікісховищі

Золота пальмова гілка«Рим, відкрите місто» (італ. Roma, città aperta) — фільм Роберто Росселліні 1945 року, який вважається відправною точкою в розвитку італійського неореалізму та однією з найкращих світових кінокартин. Роль у цьому фільмі якраз і дала початок блискучій кар'єрі Анні Маньяні.

Фільм був представлений на 1-му Каннському кінофестивалі у 1946 р. та отримав премію Гран Прі в категорії найкращий фільм. Цього ж року він отримав дві Срібних Стрічки за найкращу режисерську роботу та за найкращу жіночу роль другого плану і був номінований на премію Оскар у категорії найкращий оригінальний сценарій.

Сюжет[ред. | ред. код]

Події фільму відбуваються у 1944 році в Римі. Гестапо полює за інженером Джорджіо Манфреді, який знаходить притулок у квартирі свого друга Франческо. Йому також допомагає священик Дон П'єтро і наречена Франческо — вдова Піна. Наступного дня у Франческо і Піни призначено весілля, вінчати їх повинен Дон П'єтро, хоча Піна і не дуже релігійна, тим більше вагітна до весілля.

Діти підривають вночі цистерну з бензином недалеко від будинку. Вдень будинок оточують німецькі війська і починають обшук квартир. Франческо заарештували. Піна біжить за машиною, в якій везуть Франческо та інших захоплених, і її розстрілюють. Пізніше на автоколону нападають учасники Опору і звільняють заарештованих. Джорджіо і Франческо ховаються на квартирі коханки Джорджіо, Марини, але вона видає їх гестапо в обмін на наркотики.

Наступного дня гестапо заарештовує Джорджіо, Дона П'єтро і німецького дезертира. Останній повісився в камері. Гестапівці катують Джорджіо на очах у Дона П'єтро. Священик молиться за Джорджіо, щоб той нікого не видав. Від тортур Джорджіо вмирає. Дона П'єтро розстрілюють на очах у дітей з його будинку….

Касові збори[ред. | ред. код]

Станом на 31 грудня 1956 р. фільм зібрав 124.500.000 лір.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]