Святослав Всеславич

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Святослав Всеславич
Помер
Візантійська імперія
Діяльність аристократ
Титул князь
Рід Ізяславичі Полоцькі
Батько Всеслав Брячиславич
Брати, сестри Роман Всеславич, Ростислав Всеславич, Рогволод Всеславич, Давид Всеславич і Гліб Всеславич
У шлюбі з Софія Володимирівна[d]
Діти Єфросинія Полоцька, Гордислава Святославна, Василько Святославич, Вячко Святославич і Давид Святославич (князь Вітебський)

Святослав Всеславич (2-а пол. XI століття — після 1130) — князь Вітебський з династії Рюриковичів, гілки Ізяславичів Полоцьких. Син полоцького князя Всеслава Брячиславича, онук Брячислава Ізяславича і правнук Ізяслава Володимировича.

Біографія[ред. | ред. код]

Питання князювання Святослава у Вітебську дискусійне. Через те, що Святославові нащадки правили містом після смерті князя, частина істориків вважає його вітебським князем [1][2]. Інша частина заперечує це, посилаючись на приналежність Вітебщини Смоленському князівству [3][4]. Войтович Л. відкидає аргументи останніх, стверджуючи, що Вітебськ належав Смоленському князівству лише короткий час у 2-й половині XII століття[5] Святослав Всеславич був номінальним вітебським князем, васалом полоцького князя, про що свідчать події 1167 року. У 11011129 роках він, ймовірно, очолював боротьбу Вітебської землі проти новгородців, що велася за прикордонні землі.

Існує версія, що дружина Святослава Всеславича, Софія, була тіткою імператора Іоанна II Комнена.[5]. Якщо вона правдива, то це був другий шлюб князя вже у Візантії і у віці близько 60 років. Можливо через допомогу нової родини син Святослава зумів утриматись у Полоцьку.

У 1129 році, за наказом Великого князя Київського Мстислава Володимировича, його разом з іншими Полоцькими князями було вислано до Східної Римської імперії (Візантії).
Помер Святослав Всеславич після 1129 (1130) року у вигнанні, у Візантії.

Сім'я[ред. | ред. код]

  • Дружини: 1-а — невідома; 2-а, за деякимим версіями — візантійська аристократка, Софія Комнена

Діти:

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Пресняков A.E. Княжое право в Древней Руси. -Петроград, 1909. — с.118; 2093.
  2. Wasilewski T. L.Alekseev. Polockaja Ziemlja // Kwartalnik Historii Kultury Materialnej. -R. 16. — N 2. — Warszawa. — 1968. — S.337)
  3. Алексеев Л. В. Полоцкая земля // Древнерусские княжества X-XIII вв. - М. - 1975. - С.230-232
  4. Рапов О. М. Княжеские владения на Руси в Х — первой половине XIII в. — М., 1977. — с. 56)
  5. а б Войтович Л.Князівські династії Східної Європи (кінець IX — початок XVI ст.): склад, суспільна і політична роль. Історико-генеалогічне дослідження. Львів, 2002. — Розділ: 3.2.
  6. за Войтовичем

Джерела та література[ред. | ред. код]

Попередник:
'
Князь вітебський
11011129 (1130)
Наступник:
'