ТЕ4

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
ТЕ4 (ТЕ2-001)
Основні дані
Рік будування 1952
Країна будування СРСР СРСР
Завод ХЗТМ
Разом побудовано 1
Країни експлуатації СРСР СРСР
Ширина колії 1520 мм
Рід служби вантажний
Технічні дані
Конструкційна швидкість 125 км/год
Осьова формула 20−20+2-2+20−20
Довжина локомотива 36370 мм
Робоча маса 250 т
Тип дизеля дизельний Д55
Тип передачі електрична


ТЕ4 (Тепловоз з Електричною передачею, 4-та серія) — радянський дослідний магістральний трисекційний вантажний тепловоз, побудований 1952 Харківським заводом транспортного машинобудування ім. Малишева в єдиному екземплярі на базі серійного магістрального тепловоза ТЕ2, для вивчення застосування генераторного газу як палива на локомотивах.

Конструкція[ред. | ред. код]

На відміну від свого прототипа ТЕ2 був сконструйований трисекційним, з середньою секцією, де була розміщена газогенераторна установка. Також на ньому був встановлений змінений варіант дизельного двигуна Д50 — Д55, основні відмінності від базової моделі були в роботі двигуна з генераторним газом.

Експлуатація[ред. | ред. код]

Спочатку тепловоз проходив випробування на Південній залізниці, на ділянці Харків — Основа, після чого в 1953 був відправлений на випробування на експериментальне кільце ВНДІЗТ в Щербинці. Після випробування на дослідному кільці, тепловоз надійшов для дослідної експлуатації в локомотивне депо Верхній Баскунчак Приволзької залізниці. Деякий час тепловоз також експлуатувався в депо Баладжари Азербайджанської залізниці, після чого знову повернувся для експлуатації в депо Верхній Баскунчак.

Приблизно 1960 тепловоз був переобладнаний, середня секція була відчеплена, двигуни були замінені на стандартні базові моделі Д50. Тепловоз отримав позначення ТЕ2-001, на відміну від першого тепловоза ТЕ2, який був позначений як ТЕ2-20-001.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]