Тор: Глава перша

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тор: Глава перша
Thor: Season One
Обкладинка українського видання
Загальні дані про видання
Видавець США «Marvel Comics»
Україна «Fireclaw»
Країна США США
Мова англійська
Формат Графічний роман
Дата публікації 2 жовтня 2013 року
Головні герої
Список
Творча команда
Творець(і) Ліла Штурджс[en] та Пепе Ларраз[es]
Сценарист(и) Ліла Штурджс (Мет'ю Старґз - ім'я при народженні)
Художник(и) Пепе Ларраз
Колорист(и) Пепе Ларраз
Технічні дані про видання
Віковий рейтинг 16+
К-сть сторінок США - 178
Україна - 112
К-сть випусків 1 випуск - Thor: Season One #0 (2013)

«Тор: Глава перша» (англ. «Thor: Season One») — історія у вигляді графічного роману (комікс) про бога-супергероя на ім'я Тор. Єдиний випуск став доступний у мережі з 2 жовтня 2013 року, та у друці з грудня 2013 року, видавництвом Marvel. Сюжет коміксу в основному переоповідає події першого фільму персонажа, проте також додаючи цікаві фентезійні та сюжетні деталі.

20 січня 2019 року видавництво Fireclaw, одне з офіційних ліцензаторів коміксів Marvel, випустило комікс українською.

Сюжет[ред. | ред. код]

З-поміж високих шпилів Асґарда, молодий Тор – найсильніший, найнахабніший і найпихатіший бог з усіх. Але його гіганто-вбивчі та троле-переможні дні добігають кінця, коли його заздрісний брат Локі хитрістю змусив Тора вчинити безглуздий напад на гігантів. За цю помилку він був скинутий на Землю у смертній формі доктора Дональда Блейка. Долучайтесь до Бога Грому на його шляху до самопізнання та слідкуйте за пробудженням сили у смертній людині. У цьому графічному романі, який перекидає Тора в сучасну епоху, ми повернемось до фантастичного єства Сина Одіна. У цій епопеї серед крижаних гігантів та масштабних битв, один герой повинен вирішити, де його справжнє життя до того, як обидва світи, які він любить, будуть знищені!

У збірку входить Thor: Season One #0 (2013). 112 сторінок.

Відгуки та критика[ред. | ред. код]

Графічний роман отримав змішані відгуки, та середні оцінки від читачів. Багатьом прийшло не до вподоби рішення адаптувати сюжет фільму у коміксі, проте вони визнають, що історія вийшла цікава та правильна з боку розкриття персонажа та його світу, так само як і мотиви персонажів та стиль просування сюжету та подій.[1]

Критик Тара М. Клаппер з сайту Geekinitiative.com рекомендує історію до прочитання тим, хто хоче розпочати знайомитись з персонажем через особисту цікавість до нього, називаючи комікс ідеально збалансовано-адаптовану історію про персонажа для більшості читачів: "«Тор: Глава перша» - як ідеальний міст між двома світами: від фантастики до фан-культури, від коміксів до фільмів, та від творців до фанатів."[2]

Про серію «Глава перша»[ред. | ред. код]

«Глава перша» (англ. «Season One») — серія графічних романів, які переказують історії походження класичних героїв Marvel або команд у сучасному середовищі.

У 2011 році Marvel запустило серію графічних романів, які мусили познайомити нових читачів з історіями класичних походжень. Спочатку, кожен графічний роман супроводжується передруком номерів паралельних триваючих серій персонажів/команд про яких оповідає роман.

Перша хвиля Перших глав:

  • Фантастична четвірка (англ. Fantastic Four), (плюс Fantastic Four #570)
  • Люди Ікс (англ. X-Men), (плюс Uncanny X-Men #1)
  • Шибайголова (англ. Daredevil), (плюс Daredevil #1)
  • Людина-павук (англ. Spider-Man), (плюс Avenging Spider-Man #1)

Друга хвиля показала:

  • Людина-мураха (Пім) (англ. Ant-Man (Pym)), (плюс Avengers Academy #1)
  • Галк (англ. Hulk), (плюс Incredible Hulk #1)
  • Доктор Стрендж (англ. Doctor Strange), (плюс Defenders #1)

Третя хвиля познайомила нових читачів з такими коміксами:

Перші дві хвилі мали безкоштовні перегляди у гідах першого сезону. Третя хвиля не мала передрук основних серій персонажів/команд.[3][4]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Thor: Season One. www.goodreads.com (англійською) . Процитовано 27 грудня 2018. {{cite web}}: |first= з пропущеним |last= (довідка)
  2. Clapper, Tara M. (24 вересня 2015). Thorsday Comic Book Review: Marvel’s ‘Thor: Season One’. The Geek Initiative (англійською) . Процитовано 27 грудня 2018.
  3. Comics, Marvel. Season One Digital Comics. comicstore.marvel.com (англійською) . Marvel Comics. Процитовано 27 грудня 2018.
  4. Season One (Concept). Comic Vine (англійською) . Процитовано 27 грудня 2018.

Посилання[ред. | ред. код]