Тоттенем

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Тоттенхем)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ця стаття — про район Лондона. Про спортивний клуб див. Тоттенгем Готспур.

Тоттенем

англ. Tottenham

Країна  Велика Британія
Регіон Герінгей
Населення
 - повне
Площа
 - повна
Мапа
Вікісховище має мультимедійні дані
за темою: Тоттенем
Колишня мерія Тоттенема, пізніше перетворена на бізнес-центр.
Замок Брюса, нині музей.
Вежі маєтку Броудуотер, захід Тоттенема.
Будинок в Гаю Брюса.

То́ттенем, також То́ттенгем та То́ттнем (англ. Tottenham, /ˈtɒt(ə)nəm/) — територія в складі лондонського боро Герінгей, на північний схід від Чарінг-Кросс.

Історія[ред. | ред. код]

Вважається, що Тоттенем був названий на честь Тоти — фермера, чий хутір згадується в Книзі Страшного суду 1086 як Toteham.[1] У той час у ньому проживали 70 сімей.

У 1894 році Тоттенем отримав статус міського району, а 27 вересня 1934 став муніципальним боро. 1 квітня 1965 увійшов до складу новоствореного боро Герінгей.

Річка Лі була східним кордоном історичних боро Тоттенем та Волтемстоу. Вона також була давнім кордоном між Мідлсексом та Ессексом, а також була західним кордоном території, контрольованої вікінгами — Данелагу. В даний час річка є кордоном між лондонськими боро Герінгей і Волтем-Форест. Основний приплив Лі, річка Мозель, також перетинає територію Тоттенема із заходу на схід; раніше ця річка викликала серйозні повені, поки в 19 ст. вона не виявилася, здебільшого, в підземній стічної системі.

Починаючи з часів Тюдорів, Тоттенем стає популярним місцем відпочинку і розваг багатьох лондонців. Генріх VIII відвідав Замок Брюса та полював у Тоттенемському лісі. При цьому до кінця 1870-х рр. Тоттенем зберігав напівсільський характер, в ньому жили в основному представники верхнього середнього класу.

З кінця 1870-х рр. відкрилися кілька ліній Великої Східної залізниці з низькими тарифами, після чого Тоттенем стали заселяти представники нижчого середнього та робітничого класів, оскільки житло там було недорогим, а з Тоттенема було зручно добиратися на роботу в центр Лондона. Досить швидко Тоттенем перетворився в передмістя Лондона.

23 січня 1909 року стався інцидент,[2] коли 2 озброєні грабіжники російського походження захопили касира гумового заводу на Чеснат-роуд. Потім вони тікали через річку, убили двох перехожих, включаючи 10-річного підлітка, і поранили 14, після чого були застрелені поліцією. Пізніше за мотивами подій був знятий німий фільм.[3]

У другій половині 20 ст. Тоттенем поступово заселяють представники африкано-карибської громади.

За повідомленням члена парламенту Дейвіда Леммі, Тоттенем має найвищий рівень безробіття серед районів Лондона, і займає 8 місце за рівнем безробіття та одне з перших місць за рівнем бідності у Великій Британії.[4]

Тоттенем сумно відомий своєю організованою злочинністю. Район кілька разів ставав ареною масових заворушень. У 1985 році приводом для них стала смерть від серцевого нападу темношкірої мешканки, коли до неї в будинок увійшли поліцейські. У 2011 році тут відбулися набагато більш великомасштабні заворушення, що перекинулися на весь Лондон.

У Тоттенемі виникла відома футбольна команда Тоттенхем Хотспур. Це одна з найбільш сильніших команд Європи на даний момент.

Відомі уродженці[ред. | ред. код]

  • Adele — англійська співачка

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. DocumentsOnline. The National Archives. Архів оригіналу за 25 серпня 2012. Процитовано 10 грудня 2009. {{cite web}}: Текст «Image Details» проігноровано (довідка)
  2. The Tottenham Outrage. Retrieved 2 February 2008.
  3. Tottenham outrage- silent film [Архівовано 22 вересня 2013 у Wayback Machine.]. Retrieved 10 November 2008.
  4. David Lammie. Response to the Comprehensive Spending Review. Архів оригіналу за 25 серпня 2012. Процитовано 25 лютого 2011.

Посилання[ред. | ред. код]