007: Координати «Скайфолл»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«007: Координати „Скайфолл“»
англ. Skyfall
Жанр Екшн, трилер
Режисер Сем Мендес
Продюсер Майкл Вілсон
Барбара Брокколі
Сценарист Джон Логан
Ніл Парвіс
Роберт Уейд
На основі Джеймс Бонд Яна Флемінга
У головних
ролях
Деніел Крейг
Хав'єр Бардем
Джуді Денч
Оператор Роджер Дікінс
Композитор Томас Ньюман
Монтаж Стюарт Бейрд
Художник Dennis Gassnerd
Кінокомпанія Eon Productions
Danjaq LLC
Metro-Goldwyn-Mayer
Дистриб'ютор Sony Pictures Releasing (США)
B&H (Україна)
Тривалість 143 хв.
Мова англійська
Країна Велика Британія Велика Британія
Рік 2012
Дата виходу 26 жовтня 2012 (Лондон)
1 листопада 2012 (Україна)
Кошторис 150 млн. $
Касові збори 1 108 561 013 $, 102 873 568 £ і 304 360 277 $[1]
IMDb ID 1074638
Попередній Квант милосердя (2008)
Наступний 007: Спектр (2015)
skyfall-movie.com
CMNS: 007: Координати «Скайфолл» у Вікісховищі
Q: «007: Координати „Скайфолл“» у Вікіцитатах

«007: Координати „Скайфолл“» (англ. Skyfall) — двадцять третій фільм із кіносерії про англійського агента Джеймса Бонда, героя романів Яна Флемінга. Назву фільм отримав на честь родового маєтку Джеймса Бонда.

Прем'єра фільму (у Великій Британії, Європі та СНД) відбулася 26 жовтня 2012 року та була приурочена до 50-річчя кінобондіани. Фільм першим у франшизі про Джеймса Бонда вийшов у форматі IMAX. Фільм отримав переважно хороші відгуки критиків і продовжив загальну тематику нового Бонда, створену після перезавантаження франшизи у 2006 році. Картина, перевищивши позначку в $1 млрд, побила рекорд касових зборів серед всіх фільмів про Джеймса Бонда, і влаштувалася на 14-му рядку найкасовіших фільмів в історії кінематографа.

Сюжет[ред. | ред. код]

Джеймс Бонд виконує завдання в Стамбулі, рятуючи жорсткий диск зі списком агентів британської розвідки під прикриттям. Під час сутички з найманцем Патрісом, Ів Маніпенні, напарниця Бонда, стріляє в найманця, але потрапляє в Бонда. Агент падає з моста в озеро. У МІ-6 його вважають загиблим. Найманець утікає з диском.

Через деякий час в МІ-6 дізнаються про витік інформації: хакери викладають імена в Інтернет, обіцяючи повідомляти щотижня п'ять нових імен. Під час зустрічі М і Гарета Меллорі — глави Об'єднаного розвідувального комітету — Гарет ставить під сумнів її компетентність і пропонує почесну відставку. Відразу після зустрічі в штаб-квартирі МІ-6 відбувається вибух, який призвів до численних жертв.

Раптово в Англію повертається Бонд, який, як виявилося, вижив. Аналіз ситуації показує, що, найімовірніше, за терористичними актами стоїть колишній співробітник МІ-6. Бонд отримує нове завдання.

Агент знайомиться з новим Q й отримує спорядження: спеціальний пістолет і радіопеленгатор. Бонд вирушає до Шанхаю, де вистежує Патріса й убиває його. Від Патріса слід веде до кібертерориста Рауля Сильви (справжнє ім'я Тьяго Родрігес), колишнього агента МІ-6 і давнього знайомого М.

Після успішної операції в Макао та на острові в Південно-Китайському морі Сильву вдається затримати та доправити до Лондона. Злочинцеві, проте, вдається втекти прямо зі штаб-квартири МІ-6 через підземний хід та лінії метро. Переслідуючи його, Бонд розуміє — Сильва постійно випереджає його завдяки тому, що контролює комп'ютерну мережу британської розвідки. Все, аж до полону, — елементи плану. Сильва намагається здійснити замах на життя М під час засідання парламентського комітету. Зав'язується стрілянина.

Бонд рятує М, поставивши димову завісу, простріливши вогнегасники, і відвозить її до родового маєтку Бондів у Шотландії — Скайфол. 007 просить Q залишити слід для Сильви в комп'ютерній мережі МІ-6. У маєтку Бондів Джеймс зустрічає лісничого Кінкейда, давнього друга своїх батьків. Утрьох вони готуються дати відсіч банді Сильви. Незважаючи на малу кількість зброї та вибухових речовин, їм вдається успішно відбити першу атаку. Потім з'являється сам Рауль з підкріпленням на вертольоті. Кінкейд і поранена М залишають особняк через старий підземний хід. Бонд вирушає слідом за ними та, йдучи, підриває будівлю. Практично все угруповання Сильви знищено разом з вертольотом.

Поранений Сильва наздоганяє М, яка сховалася в занедбаній церкві. В останній момент з'являється Бонд і вбиває Сільву, метнувши ніж у його спину. Від отриманих поранень М помирає в нього на руках.

Новим начальником МІ-6 призначений Гарет Меллорі. Бонд отримує нове завдання під грифом «Цілком таємно». В кінці фільму ми бачимо інтер'єр кабінету М, властивий фільмам про Бонда 1962—1989 років.

Акторський склад[ред. | ред. код]

Виробництво[ред. | ред. код]

Режисером наступного фільму-франшизи, відразу після «Кванта милосердя», був призначений Сем Мендес, але початку виробництва довелося чекати до 2010 року. Черговий проєкт бондіани залишався тривалий час під питанням через складну фінансову ситуацію навколо MGM, яка у 2010 році оголосила про майбутнє банкрутство. Продюсери запланували, що прем'єра 23 епізоду бондіани буде приурочена до 50-річного ювілею виходу у світ першого фільму серії.

Ідею сценарію розробив Пітер Морган. Потім, ґрунтуючись на ній, сценарій почали писати Ніл Первіс і Роберт Уейд, які працювали над попередніми фільмами серії з 1999 року. Продюсери та режисер проєкту залишилися не задоволені результатом і вирішили доручити остаточне доопрацювання Джону Логану. Деніел Крейг планував, що його третій фільм в серії буде звичайною бондіаною, оскільки вважав, що попередня серія була не дуже тепло прийнята публікою. Причиною тому стала відмова продюсерів від більшості «фішок» агента 007: наприклад, споживацького ставлення до жінок, коктейлю горілка-мартіні та фрази "Бонд. Джеймс Бонд ".

Виробництво проєкту «Skyfall» стартувало 3 листопада 2011. Зйомки фільму почалися в Лондоні, на ринку Смітфілд, на Уайтхолл, у будівлі MI6, на мосту Vauxhall Bridge, і потім в готелях Лондона Corinthia Hotel і Four Seasons Canary Wharf — в басейні готелю, на студії Pinewood в павільйоні «007 Stage», а також в Шотландії, Китаї (Шанхай). На мертвому острові Хасіма в Японії відбувалися фільмування лігва головного лиходія Рауля Сільва. З березня по травень 2012 року виробництво продовжилося в Туреччині, в Стамбулі. За відгуком режисера картини, в ній мінімально використовувалися спеціальні ефекти. Деякі з трюків, зокрема в сцені поєдинку на даху поїзда, Крейг виконав самостійно, без каскадерів.

Після прем'єри стрічки режисер Сем Мендес заявив, що деякий час він вів переговори з Шоном Коннері, виконавцем ролі Бонда в першому офіційному фільмі про нього, щоб той зіграв у майбутній картині лісничого Кінкейда. Актор відмовився, пославшись на те, що не збирається повертатися в «бондіану» у другорядному образі.

Музика[ред. | ред. код]

Композитором фільму став Томас Ньюман, а головною піснею — композиція «Skyfall» у виконанні британської співачки Adele.[2]

Продакт-плейсмент[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Box Office Mojo — 1999.
  2. Skyfall: Adele confirms James Bond theme song. BBC News. 1 жовтня 2012. Архів оригіналу за 4 грудня 2012. Процитовано 5 жовтня 2012.

Посилання[ред. | ред. код]