Том Джонс (фільм, 1963)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Том Джонс
англ. Tom Jones
Жанр кінокомедія
Режисер Тоні Річардсон
Продюсер Тоні Річардсон
Майкл Голден
Сценарист Генрі Філдінг (роман)
Джон Осборн
На основі Історія Тома Джонса, найди
Оповідач Micheál Mac Liammóird
У головних
ролях
Альберт Фінні
Сюзанна Йорк
Г'ю Гріффіт
Едіт Еванс
Оператор Волтер Ласелі
Композитор John Addisond
Музика Джон Адісон[en]
Кінокомпанія United Artists
Дистриб'ютор United Artists і Netflix
Тривалість 128 хв.
Мова англійська
Країна Велика Британія Велика Британія
Рік 1963
Кошторис 1 млн $
IMDb ID 0057590
Рейтинг IMDb: 6.4/10 stars

«Том Джонс» (англ. Tom Jones) — британський пригодницький фільм режисера Тоні Річардсона, випущений у 1963 році. У фільмі показана історія Тома Джонса, найди, зі знаменитого роману «Історія Тома Джонса, найди» Генрі Філдінга (1707—1754), засновника європейського реалістичного роману, опублікованого в 1749 році.

Фільм розповідає про підкидька, що виріс і перетворюється на чарівного джиґуна, який легко спокушає жінок і залишає їх з такою ж легкістю. На жаль, саме та дівчина, яку він по-справжньому любить, не підпускає його до себе через його походження і непристойну поведінку.

У фільмі застосовані деякі новаторські, на той час, методи: перші кадри зроблені у стилі німого кіно, персонажі часом ламають четверту стіну — дивляться прямо в камеру і звертаються до глядачів, Том Джонс ніби помічає камеру і накриває її об'єктив капелюхом.

Сюжет[ред. | ред. код]

Одного вечора у будинку сквайра Олверті (Джордж Дівайн) у ліжку знайшли немовля. Як виявилося матір'ю малюка була служниця Дженні, яку з ганьбою вигнали геть. А хлопчика назвали Том Джонс (Альберт Фінні) і сквайр вирішив його залишити собі й виховати як власного сина. Він ріс веселим шибеником, і після деякого часу перетворився на симпатичного молодого чоловіка. У Тома були свої слабкості, одна з яких — любов до гарненьких жінок, але стріла Купідона пробила і його серце і він закохався у Софі Вестерн (Сюзанна Йорк), яка щойно повернулася додому після кількох років перебування у Франції. Попри любов Софі до Тома, сквайр Вестерн (Г'ю Гріффіт) та його стара діва сестра (Едіт Еванс) хотіли б віддати Софі заміж за багатого сусіда …

Ролі виконують[ред. | ред. код]

Нагороди[ред. | ред. код]

«Оскар»

«Золотий глобус»

«БАФТА»

«Золотий лев»

«Нагорода Греммі»

  • Найкраща оригінальна звукова доріжка кінофільму — (Джон Адісон)

Посилання[ред. | ред. код]