75-й окремий батальйон НГ (Україна)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
75-й окремий батальйон
Засновано 10 лютого 1992 року
Країна  Україна
Належність  Національна гвардія
Чисельність ~250
У складі Північне ОТО
Базування  Житомирська область,
м.Житомир
Війни/битви

Російська збройна агресія проти України

Командування
Поточний
командувач
полковник
Олексій Мельник

75-й окремий батальйон (75 ОБ НГУ, в/ч 3047) — підрозділ у складі Північного оперативно-територіального об'єднання Національної гвардії України.

Історія[ред. | ред. код]

На підставі наказу Головного управління військ МВС України від 10 лютого 1992 року на базі двох лінійних батальйонів 7-ї окремої конвойної бригади (в/ч 7429), дислокованих в містах Житомирі та Бердичеві, був сформований 75 окремий конвойний батальйон (в/ч 6726) з дислокацією штабу частини в Житомирі. Згодом, 30 квітня 1992 року, нумерація військової частини змінюється на нинішню — 3047. Але днем створення військової частини вважається 10 лютого 1992 року, командиром частини було призначено майора Ташкевича Миколу Андрійовича.

На початку існування, військова частина 3047 мала у своєму складі 9 рот та 2 окремих взвода, а чисельність особового складу перевищувала тисячу людей. У той час підрозділи частини здійснювали охорону 4 установ виконання покарань по Житомирській області, нагляд за засудженими в УВП та лікуючими в ЛТП, конвоювання осіб на засідання обласного і військового суду Житомирського гарнізону, виїздні сесії, зустрічні варти по станціях Житомир, Бердичів, Коростень, Демчин, виведення засуджених та їх охорону на постійному виробничому об'єкті "кам'яний кар'єр” в селі Райки Бердичівського району, на будівництві житлових будинків у містах Житомирі, Коростені.

У жовтні 1992 року та серпні 1993 року скорочуються стрілецькі роти в селі Райки та місті Бердичеві і вводяться роти контролерів по охороні, які комплектуються прапорщиками та військовослужбовцями за контрактом. У квітні 1997 підрозділи контролерів по нагляду за засудженими в УВП; лікуючими в ЛТП передаються до складу управління Державного департаменту України з питань виконання покарань в Житомирській області.

У грудні 1998 року туди ж передаються роти контролерів по охороні, які укомплектовані прапорщиками та військовослужбовцями за контрактом. Нарешті у вересні 1999 року до Державного департаменту України з питань виконання покарань повністю передано функції та підрозділи охорони виправно-трудових установ. В той же час у серпні 1997 року вводиться в штат частини, а у жовтні 1999 року формується патрульна рота для охорони громадського порядку в обласному центрі.

У 2001 році введена спеціальна патрульна рота, яка укомплектована прапорщиками та військовослужбовцями за контрактом, в 2003 році військово-будівельна рота, а роком раніше автомобільний взвод.

У 2001 році частина нагороджена перехідним кубком начальника Північного територіального командування за високі показники в бойовій службі, бойовій та спеціальній підготовці, зміцненні військової дисципліни.[1]

Військовослужбовці виконують завдання з охорони громадського порядку та конвоювання підсудних. Щоденно на службу з охорони громадського порядку призначено 34 військовослужбовці.[2]

Структура[ред. | ред. код]

  • патрульна рота
  • стрілецька рота
  • 2 патрульна рота

Командування[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Військова частина 3047 (м. Житомир). http://vv.gov.ua/. Внутрішні війська МВС України. Архів оригіналу за 1 вересня 2014. Процитовано 2 серпня 2017.
  2. Північне територіальне командування. http://vv.gov.ua/. Внутрішні війська МВС України. Архів оригіналу за 1 вересня 2014. Процитовано 2 серпня 2017.

Посилання[ред. | ред. код]