22-га окрема бригада НГ (Україна)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
22 окрема бригада
Нарукавний знак бригади
Засновано 1992
Країна  Україна
Належність  Національна гвардія
Базується  Київ
Війни/битви Війна на сході України
Командування
Поточний
командувач
полковник
Максим Масний

22-га окрема бригада з охорони дипломатичних представництв і консульських установ іноземних держав "Київська Русь" Національної гвардії України (22 ОБр ОДПіКУ, в/ч 2260) — підрозділ Національної гвардії України, що підпорядкований безпосередньо Головному управлінню. Дислокується в місті Києві.

Історія[ред. | ред. код]

Оскільки Національна гвардія на початку 90-х років позиціонувалась «обличчям» збройних сил незалежної України, на її підрозділи покладалось завдання з охорони дипломатичних та консульських представництв іноземних держав.

Наказом командувача НГУ від 22 червня 1992 року в складі 1-ї Київської дивізії НГУ був сформований батальйон з охорони дипломатичних і консульських представництв іноземних держав, в цей же день батальйон взяв під охорону резиденцію надзвичайного і повноважного посла США в Україні пана Романа Попадюка[1].

У зв'язку зі зростанням кількості охоронюваних об'єктів наказом командувача НГУ з 1 липня 1995 року батальйон був розгорнутий в 22-гу окрему бригаду НГУ з охорони дипломатичних і консульських представництв іноземних держав (в/ч 2260), підпорядковану командуванню 1-ї дивізії лише в оперативному відношенні. Крім підрозділів, що виконували безпосередньо охоронні функції, включала в себе школу прапорщиків.

В 2000 році в ході розформування Національної гвардії України бригада на правах з'єднання прямого підпорядкування була передана до складу Внутрішніх військ МВС України.

Згідно з наказом Командувача внутрішніх військ у 2012 році бригаду було передано до складу Північного територіального Київського командування.

Війна на сході України[ред. | ред. код]

В 2014 році бригада увійшла до складу наново створеної Національної гвардії України знову ж таки у якості бригади прямого підпорядкування.

Військовослужбовці роти охорони спеціального призначення з першого дня проведення АТО брали участь у виконанні бойових завдань на сході України. Великий обсяг завдань виконували екіпажі БТР-80, які перебували на озброєнні роти — вони систематично забезпечували транспортування та бойову роботу бійців ЦСО А СБУ та загонів спеціального призначення НГУ.

Військовослужбовці роти брали безпосередню участь у несенні служби на блокпостах (в тому числі в оперативному оточенні), в активних наступальних діях (з 3 червня 2014 року) та в проведенні оперативно-профілактичних та фільтраційних заходів після стабілізації лінії фронту.

Російське вторгнення в Україну (2022)[ред. | ред. код]

З березня 2022 року особовий склад бригади виконував бойові (спеціальні) завдання в районі н.п. Мощун Київської області. Крім того, військовослужбовці виконували завдання на блокпостах спільно з підрозділами територіальної оборони у секторі внутрішнього рубежу оборони Києва.

29 вересня 2023 року Указом Президента 22 окремій бригаді Національної гвардії України, враховуючи бойові заслуги, мужність, зразкове виконання покладених завдань, високий професіоналізм особового складу, було присвоєно почесне найменування "Київська Русь"[2].

Завдання[ред. | ред. код]

Охорона дипломатичних представництв і консульських установ іноземних держав та їх персоналу, а також органів державної влади від вторгнень, заподіяння шкоди та запобігання порушенню спокою чи образи їхньої гідності.

Нині військовослужбовці 22-ї окремої бригади з охорони дипломатичних представництв і консульських установ іноземних держав забезпечують недоторканність близько 100 об'єктів дипломатичного призначення (посольств, консульських установ, резиденцій, міжнародних організацій) та органів державної влади, розташованих у Києві.

Структура[ред. | ред. код]

  • 1-й батальйон охорони
  • 2-й батальйон охорони
  • 3-й батальйон охорони
  • рота охорони на автомобілях
  • спеціальна комендатура (з охорони Інституту ядерних досліджень НАН України)
  • рота охорони спеціального призначення[3]:
  • вузол зв'язку
  • оркестр[4]

Командування[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Бригада з охорони дипломатичних представництв та консульських установ відсвяткувала 24-ту річницю (ВІДЕО). Архів оригіналу за 16 листопада 2016. Процитовано 15 листопада 2016.
  2. Указ Президента України №635/2023.
  3. Рота спецпризначення військової частини 2260 Нацгвардії повернулася із зони АТО без втрат і поранених [Архівовано 25 лютого 2020 у Wayback Machine.] на http://www.5.ua/ [Архівовано 25 лютого 2020 у Wayback Machine.]
  4. Військова частина 2260 Національної Гвардії України. Архів оригіналу за 25 лютого 2020. Процитовано 25 лютого 2020.
  5. Міжнародне право. Консульства [Архівовано 30 листопада 2016 у Wayback Machine.] Навчальні матеріали онлайн на http://pidruchniki.com/ [Архівовано 4 березня 2020 у Wayback Machine.]

Посилання[ред. | ред. код]