9-та окрема бригада ВВ МВС (Україна)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
9-та окрема бригада
Країна  Україна
Належність  Внутрішні війська
У складі Кримське ОТО
Базування  АР Крим,
м.Сімферополь
Війни/битви Російська збройна агресія проти України
Командування
Поточний
командувач
полковник
Олег Карпцов

9-та окрема бригада (9 ОБр, в/ч 3009) — підрозділ у складі Кримського оперативно-територіального об'єднання Внутрішніх військ МВС України.

Історія[ред. | ред. код]

Сформована в м. Сімферополі, як 9-й полк НГУ (в/ч 4109), на підставі наказу КНГУ від 2 січня 1992 р. на базі 21-го спеціального моторизованого полку міліції Внутрішніх військ МВС СРСР (в/ч 5461) в складі 3-ї Південної дивізії НГУ (в/ч 2230).

Слід враховувати, що на формування кримських підрозділів НГУ завжди впливали причини політичні, як-то питання базування Чорноморського флоту Російської Федерації і кримськотатарське питання.

Саме через політичну обстановку в 1994 р. виникла необхідність «військової присутності» в м. Севастополі - там був сформований батальйон 9-го полку НГУ (в/ч 4109). Нагадаємо, що поділ Чорноморського флоту відбувся лише влітку 1997 р.

Указом Президента України від 20 січня 1995 р. і наказом КНГУ від 26 січня 1995 року ряд частин і підрозділів НГУ були передані до складу Внутрішніх військ МВС України. Така доля спіткала і сімферопольський 9-й полк НГУ, який став 9-ю окремою бригадою Внутрішніх військ МВС України (в/ч 3009).

Відповідно до Указу Президента України від 20 січня 1995 року спільним наказом Міністра внутрішніх справ та Командуючого Національної гвардії України в місті Сімферополь з 13 лютого 1995 року почалось формування 9 окремої бригади військ внутрішньої та конвойної охорони МВС України, умовне найменування – військова частина 3009, яка організаційно ввійшла в підлеглість командуючого військ внутрішньої та конвойної охорони МВС України.

Наказом МВС України № 327 від 20 травня 1996 року встановлений. День частини – 23 травня 1996 року.

3 квітня 2000 року 9 окрема бригада внутрішніх військ МВС України ввійшла до складу Управління Кримського територіального командування внутрішніх військ МВС України.

Підрозділ брав участь у наданні допомоги в евакуації населення під час стихійного лиха у селища Сольпром Сакського району в 1999 році, охороні громадського порядку під час виборів Президента України, припиненні масових заворушень в Бахчисараї, участь у забезпеченні проведення карантинних заходів під час спалаху пташиного грипу у Ніжньогірському, Советському районах Криму в 2005 році, ліквідації наслідків прориву дамби у Білогірському районі в 2006 році, гасінні лісових пожеж на Південному березі Криму, ліквідації масових безладів під час усунення самозахоплень на горі Ай-Петрі та в місті Алушта, охороні громадського порядку під час відвідування Сімферополя та Севастополя Патріарха Московського Кирила.[1]

Російська інтервенція до Криму[ред. | ред. код]

Структура[ред. | ред. код]

  • патрульний батальйон
  • стрілецький батальйон
    • КЕОП
  • батальйон оперативного призначення
  • батальйон спеціального призначення
  • рота з охорони дипломатичних представництв та консульських установ
  • рота бойового матеріально-технічного забезпечення

Командування[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Військова частина 3009 (м. Сімферополь). http://vv.gov.ua/. Внутрішні війська МВС України. Архів оригіналу за 1 вересня 2014. Процитовано 2 серпня 2017. 
  2. Кримське територіальне командування. http://vv.gov.ua/. Внутрішні війська МВС України. Архів оригіналу за 1 вересня 2014. Процитовано 2 серпня 2017. 

Посилання[ред. | ред. код]