Digital Combat Simulator

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Digital Combat Simulator
Файл:New DCS cover.jpg
Розробник Eagle Dynamics
Видавець The Fighter Collection
Дистриб'ютор Steam і Eagle Dynamicsd
Жанр(и) Авіасимулятор
Платформа Microsoft Windows
Дата випуску 17 October 2008 EN
Режим гри багатокористувацька гра[1], однокористувацька гра[1] і кооперативний режим[1]
Мова англійська[1], німецька[1], іспанська[1], російська[1], чеська[1], французька[1] і спрощена китайська[d][1]
Технічні деталі
Носій цифрова дистрибуція
Офіційний сайт(англ.)
Офіційний сайт(рос.)
Офіційний сайт(нім.)
Офіційний сайт
Офіційний сайт(фр.)
Офіційний сайт(італ.)

Digital Combat Simulator або DCS (укр. Цифровий симулятор бою) — це гра-симулятор бойового польоту, розроблена компаніями Eagle Dynamics та The Fighter Collection.

В описі лінійки продуктів Цифрового симулятора бою використовуються такі назви: Світ DCS (DCS World), Mодулі та Кампанії. Світ DCS — це значною мірою безплатна гра, що пропонує два безплатні літаки (Су-25Т та TF-51D) та дві безплатні карти (Кавказ зі східним Чорним морем та Маріанські острови). Модулі — це вміст для завантаження, що розширює гру додатковими літаками, мапами та іншим вмістом. Кампанії — це набори цільових завдань за сценаріями. Модулі та кампанії створюються компанією Eagle Dynamics, а також третіми сторонами.[2]

Ігровий процес[ред. | ред. код]

Світ DCS — це навчальний симулятор, у якому гравці вчаться керувати літальним апаратом за допомогою реалістичних заходів. Літаки ретельно моделюються на основі реальних даних[3], включаючи автентичні моделі польоту та підсистеми [4] і повністю облаштовані кабіни з інтерактивними кнопками та перемикачами.[5] Посібники детально описують історію, системи та роботу кожного літака.[6] У грі є широка підтримка джойстиків і пристроїв введення HOTAS, починаючи від геймпадів[7] та пристроїв керування[8] і закінчуючи копіями кокпітів 1:1.[9]

Світ DCS підтримує широкий спектр бойових операцій, включаючи бойове повітряне патрулювання, повітряні бої, авіаудари, безпосередню підтримку з повітря, SEAD і повітряні перевезення. Доступні десятки військових літаків і гелікоптерів, які охоплюють епохи від Другої світової війни до холодної війни та початку 21 століття.[10][11] Популярні модулі включають AH-64D, F-16C, F/A-18C, F-14 і A-10C.[12] Широко представлені також радянські літаки та гвинтокрили.

Надано редактор цільових завдань, щоб користувачі могли створювати власні сценарії та кампанії з підтримкою сценаріїв у Lua. Користувачі можуть розміщувати власні сервери зі створеними користувачами цільовими завданнями для багатьох гравців у режимах PVE та PVP. Спільнота розробила інструменти для створення цільових завдань за допомогою процедурної генерації[13][14][15] і редагування в реальному часі[16], а також розміщує сервери, які імітують динамічні поля битв.[17][18][19]

На відміну від попередніх частин серії, які були окремими продуктами, Світ DCS влаштований як уніфікована модульна платформа. Це дозволяє користувачам різних модулів перемикатися між літаками та грати разом в одному ігровому клієнті. Платформа також дозволяє стороннім розробникам публікувати модулі через вітрину магазину Eagle Dynamics. Також були створені моди спільноти, такі як A-4E,[20] T-45C[21] і UH-60L.[22]

Без додаткових модулів, які не входять до основного пакета, Світ DCS є безплатним програмним забезпеченням, яке можна завантажити через спеціальний клієнт, доступний на офіційному сайті або через Стім. Там же можна придбати весь додатковий, платний вміст.

ТВД території Кавказу, включаючи російський Північний Кавказ, західну Грузію, Абхазію, Південну Осетію та Крим також входить до базового freeware комплекту. У грі на безплатній основі представлені два літаки, доступні для керування гравцем у Світі DCS:

  • Су-25Т - з просунутою (AFM) моделлю польоту, але спрощеною моделлю авіоніки (SSM) і "неклікабельним" кокпітом.
  • TF-51D — цивільна версія P-51D Mustang, зі знятим озброєнням і без бронезахисту, але з «клікабельною» кабіною (ASM), льотною моделлю рівня професійних тренажерів (PFM) та детальним опрацюванням усіх внутрішніх систем (охолодження, паливна, електрична, гідравлічна) та ін.). Дозволяє ознайомитися з рівнем пропрацювання модулів, що продаються. За заявами розробників — повністю змодельовано роботу двигуна внутрішнього згоряння (ДВЗ) на холостих оборотах — так звану «повільну модель». Реалізовано такти роботи двигуна, кут повороту колінчастого валу, компресію, запалювання, тиск палива, тиск та температуру олії. Все це не є формальним і дозволяє відчути та зрозуміти всі особливості запуску та експлуатації авіаційного ДВЗ. Зокрема, при неправильних діях можна "залити", а потім просушити свічки запалювання. Детально змодельована термодинаміка систем охолодження уможливлює перегрів та вихід з ладу двигуна на різних режимах. Після виходу оборотів вище за певне значення включається «швидка модель» роботи двигуна. Це спрощення зроблено за технічними особливостями комп'ютерного моделювання і стосується лише особливостей роботи циліндрів, тоді як інші аспекти залишаються чинними. Ретельно розраховані моменти сил, що виникають при обдуванні та діють на літак загалом і його керівні площини, в безлічі точок їх прикладення, і гіроскопічний момент від гвинта, як на землі, так і в повітрі.

Теоретично модулем для світу DCS може бути що завгодно — модель локомотива, катера,[23] автомобіля або навіть гаджет типу Garmin. Зокрема, у 2017 році для модуля вертольота Мі-8МТВ2 була розроблена навігаційна система NS430.

Використання як навчального засобу[ред. | ред. код]

Військово-повітряні сили деяких країн використовували Світ DCS як навчальний засіб. Професійна версія під назвою Симулятор бойових завдань (Mission Combat Simulator, MCS) доступна для використання організаціями.[24]

355-та навчальна ескадрилья ВПС США на авіабазі Дейвіс-Монтен використовує Цифровий симулятор бою як тренажер для вивчення приладів і систем озброєння літака A-10C. Для більш захопливого досвіду бажано використовувати гарнітури віртуальної реальності.[25]

До того, як літак Міраж 2000C було знято з експлуатації у 2022 році, Повітряно-космічні сили Франції використовували Цифровий симулятор бою як для вивчення приладів, так і для тактичної підготовки з модулем M-2000C, посилаючись на недостатню кількість професійних тренажерів.[26]

Українські льотчики тренувалися на модулях A-10C II та F-16C Світу DCS.[27][28][29]

Налаштування[ред. | ред. код]

Світ DCS має ряд карт, розроблених компаніями Eagle Dynamics та сторонніми розробниками:

Сучасний розмір Кавказького театру бойових дій (червоним кольором). Сині кола позначають чинні авіабази.

Список літератури[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е ж и к л Steam — 2003.
  2. Digital Combat Simulator World. www.digitalcombatsimulator.com. Процитовано 29 March 2022.
  3. DCS: F-14 Tomcat. www.digitalcombatsimulator.com (англ.). Процитовано 1 квітня 2022. A highly-detailed external model that has been built using laser scanning and photogrammetry taken of real, museum F-14 Tomcats.
  4. DCS: F-16C Viper. www.digitalcombatsimulator.com (англ.). Процитовано 1 квітня 2022. Professional Flight Model (PFM) and authentic fly-by-wire Flight Control System (FCS) [. . .] Detailed simulation of the Viper’s many sub-systems like engines, fuel, electrical, hydraulic, radios, lighting, emergency, and many, many more.
  5. DCS: F/A-18C Hornet. www.digitalcombatsimulator.com (англ.). Процитовано 1 квітня 2022. A highly realistic and exhaustively researched cockpit that is mouse interactive with 6 degrees of freedom. Interact with the cockpit by pressing buttons and moving switches.
  6. Documentation. www.digitalcombatsimulator.com. Процитовано 1 квітня 2022.
  7. List of Console Gamepad Controller Layouts for DCS: World Modules. ED Forums (амер.). Процитовано 29 березня 2022.
  8. Digital Combat Simulator. FlightsimWebshop (англ.). Процитовано 25 січня 2024.
  9. OpenHornet. OpenHornet (амер.). Процитовано 29 березня 2022.
  10. Planes. www.digitalcombatsimulator.com. Процитовано 29 березня 2022.
  11. Helicopters. www.digitalcombatsimulator.com. Процитовано 29 березня 2022.
  12. Modules (sorted by popularity). www.digitalcombatsimulator.com. Процитовано 30 березня 2022.
  13. DCS: Liberation. Mudspike. Процитовано 29 березня 2022.
  14. BriefingRoom for DCS World by Agar. itch.io (англ.). Процитовано 29 березня 2022.
  15. RotorOps: DCS Mission Generator. RotorOps (амер.). Процитовано 29 березня 2022.
  16. DCS Olympus. Процитовано 16 грудня 2023.
  17. Enigma's Dynamic Cold War Campaign PVP/PVE Server. ED Forums (амер.). Процитовано 29 березня 2022.
  18. Through The Inferno. Процитовано 29 березня 2022.
  19. Georgia At War. DCS World Wiki - Hoggitworld.com (англ.). Процитовано 29 березня 2022.
  20. Community A-4E-C. GitHub.
  21. VNAO T-45 Goshawk. ED Forums (амер.). Процитовано 31 березня 2022.
  22. UH-60L. GitHub.
  23. DCS: NS 430 Navigation System for DCS: Mi-8MTV2. belsimtek.com. Архів оригіналу за 2 лютого 2018. Процитовано 1 лютого 2018.
  24. ED Mission Systems SA SMLB Store. SMLB Store. SMLB Group. Процитовано 25 May 2023.
  25. Trevithick, Joseph (14 May 2021). A-10 Warthog Pilots Are Using The Digital Combat Simulator Video Game To Train In VR. The Drive (англ.). Recurrent Ventures. Процитовано 10 May 2022.
  26. L'armée de l'air s'engage dans DCS World. Avionic-Online (fr-FR) . Cthulhus. 19 August 2019. Процитовано 10 May 2022.
  27. ЯК ПІЛОТИ В УКРАЇНІ АДАПТУЮТЬСЯ ДО F-16. Ютуб. Повітряні Сили України.
  28. Inside Ukraine's Secret Effort to Train Pilots for U.S. Jets. Time. 19 серпня 2022. Процитовано 26 серпня 2022.
  29. Altman, Howard (27 вересня 2023). Ukraine Situation Report: Pilots Train On Commercial F-16 Simulators At Home Bases. The Drive (англ.). Процитовано 5 листопада 2023.
  30. DCS: NEVADA Test and Training Range Map. www.digitalcombatsimulator.com (англ.). Процитовано 30 березня 2022.
  31. DCS: Persian Gulf Map. www.digitalcombatsimulator.com (англ.). Процитовано 29 березня 2022.
  32. DCS: Sinai Map. www.digitalcombatsimulator.com (англ.). Процитовано 25 січня 2023.
  33. DCS: Syria Map by Ugra Media. www.digitalcombatsimulator.com. Eagle Dynamics. Процитовано 25 March 2021.
  34. DCS 2.7.11.21408.1 Open Beta. www.digitalcombatsimulator.com (англ.). Процитовано 29 березня 2022.
  35. DCS: Marianas. Digital Combat Simulator. Eagle Dynamics SA. Процитовано 25 July 2021.
  36. DCS: South Atlantic Map. Digital Combat Simulator. Процитовано 14 червня 2022.
  37. DCS: The Channel Map. www.digitalcombatsimulator.com. Процитовано 14 березня 2022.
  38. DCS: Normandy 1944 Map. www.digitalcombatsimulator.com (англ.). Процитовано 29 березня 2022.

Зовнішні посилання[ред. | ред. код]