Far Cry 2

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Far Cry 2
Розробник Ubisoft Montreal
Видавець Ubisoft
Дистриб'ютор Steam, Good Old Games, Humble Store[d][1], Epic Games Store, PlayStation Store, Ubisoft Stored, Microsoft Store і Amazon Lunad
Жанр(и) Екшн, FPS, Sandbox
Платформа Microsoft Windows, PlayStation 3, Xbox 360
Дата випуску США 21 жовтня 2008
Європейський Союз 24 жовтня 2008
Режим гри багатокористувацька гра і однокористувацька гра[2]
Мова англійська і російська
Вік. обмеження BBFC: 1818 Certificate
ESRB: MMature
OFLC (A): MA15+[3]
PEGI: PEGI 16
USK: 18USK 18
Творці
Ігродизайнер(и) Pierre Rivest
Композитор(и) Marc Canham[5]
Технічні деталі
Рушій Dunia (пропрєтарний) та Havok Physics
Носій Blu-ray Disc, DVD, Steam завантаження[6]
Роздільність 720p[7]
Far Cry (серія ігор)
Попередня гра Far Cry
Офіційний сайт
CMNS: Far Cry 2 у Вікісховищі

Far Cry 2 — багатоплатформова відеогра в жанрі шутера від першої особи, друга (не враховуючи аддонів і спін-оффів) гра з однойменної серії ігор.

Спочатку гра задумувалась, як платформова ексклюзивність для персональних комп'ютерів, але пізніше було оголошено, що одночасно з виходом версії для ПК, будуть випущені версії для ігрових приставок PlayStation 3 та Xbox 360. «Far Cry 2» розроблена для IBM PC-сумісних комп'ютерів (під керуванням операційних систем сімейства Microsoft Windows) та гральних консолей Xbox 360 та PlayStation 3.

Розробник гри — канадський підрозділ компанії «Ubisoft» — «Ubisoft Montreal». Офіційний видавець «Far Cry 2» — також компанія Ubisoft.

Передмова[ред. | ред. код]

Вже кілька місяців, як у народу немає уряду. Пожежа громадянської війни, роздута порожніми обіцянками алмазного багатства і такою самою порожньою ідеологією, перетворила країну на попелище. Залишившись без засобів, через банкрутство своїх роботодавців, сотні іноземних найманців намагаються самостійно отримати вигоду з чужого нещастя. Місцеві воїни, в поспіху втечі покинуті своїми командирами, за допомогою зброї очищають землі від мирних жителів та їх місць проживання. З цього хаосу народилися два угруповання: Об'єднаний Фронт Визволення та Праці (ОФВП) і Союз Народного Опору (СНО). Спорядивши банди вуличної шпани, за порадою хитрих найманців, угруповання кілька місяців борються один з одним. Цивільні, які не встигли втекти, тепер ховаються в укриттях, в жаху сподіваючись на порятунок. Угруповання отримали неймовірну кількість зброї та боєприпасів, раніше стримуваних ембарго Африканського союзу. Подібний достаток зброї для обох сторін виходить від легенди незаконної торгівлі — загадкового чоловіка на прізвисько Шакал. Ваше завдання просте — знайти й ліквідувати Шакала.

Сюжет гри[ред. | ред. код]

Головний герой, найманець чи співробітник невідомої організації або спецслужби, прибуває в невідому африканську країну з метою ліквідації торговця зброєю, відомого під псевдонімом Шакал. Головний герой їде з аеропорту в готель міста Пала, по дорозі оглядаючи околиці з автомобіля і слухаючи розповідь таксиста про ситуацію в країні, що знаходиться в стані безперервної громадянської війни. Після прибуття в місто, головний герой виявляє у себе симптоми хвороби й непритомніє в таксі.

Прийшовши до тями, головний герой виявляє себе лежачим на ліжку в готелі без сил ворухнутись. Він відчуває лихоманку і періодично в нього відбуваються напади кашлю. В кутку кімнати головний герой бачить озброєного пістолетом і мачете людину європейської зовнішності (саме це і є Шакал), який риється в його речах та читає його щоденник. Людина вимовляє монолог, з якого випливає, що головний герой хворий на малярію та зауважує, що йому потрібна інша робота, залишаючи головному героєві мачете (встромивши його перед головою героя зі словами: «Це я вирішую, кому жити, а кому вмирати. Я.», при цьому кидаючи пістолет на комод поруч з гравцем і виходить з кімнати. Потім, головний герой непритомніє, і опам'ятовується вже вранці. В цей момент за стіною чути хаотичну стрілянину — в місті почалися збройні зіткнення ОФВП (Об'єднаний Фронт Визволителів Праці) і СНО (Союз Народного Опору). Вибух за вікном скидає головного героя з ліжка, потім він підбирає пістолет і мачете та отримує перше сюжетне завдання — вибратися з міста …

Втекти головному герою не вдається і він знову непритомніє (можливо, від поранень, а якщо гравець зможе дійти до межі міста, то від нападу малярії), після цього він приходить до тями в одному з тимчасових штабів (ОФВП або СНО — це вже залежить від гравця (яких людей вб'є і в яку частину міста побіжить). Опісля, головний герой згодом виконує різні завдання обох угруповань, намагаючись пробитися до їх лідерів й через них дістатись до Шакала, роз'їжджаючи по країні, купуючи зброю і спорядження (до речі, валюта тут — алмази). Є багато квестів для інших найманців (у процесі їх виконання, вони стають друзями головного героя), а також завдання з добування таблеток від малярії.

До кінця гри головний герой проходить через жах нескінченної різанини, безрозсудної жадібності й зрадництва, втрачає друзів-найманців, вбиває змінюючих один одного лідерів двох угрупувань, безладно ріжучи один одного в боротьбі за владу та нарешті зустрічається з Шакалом. Той пояснює, що це пекло, яке твориться в Африці, до якої нікому з «цивілізованих» немає діла, — як хвороба, єдині доступні ліки від якої, — винищення всіх заражених. Шакал направив у цю країну потоки зброї з колишніх гарячих точок, для того, щоб у виниклому хаосі вивести з осередку зарази тих людей, які ще залишилися людьми — нехай ті, хто намагаються нажитися на чужому горі, ріжуть один одного, а не тих, хто ні в чому не винен. Тисячі біженців, переслідувані головорізами СНО і ОФВП, що намагаються перешкодити їх втечі, вже зібралися біля кордону. Але прикордонники з іншого боку вимагають величезний хабар алмазами за прохід, а один місцевий наркоторговець, отримавши приготований Шакалом «дипломат» алмазів, збирається втекти з ними з країни на вертольоті. Шакал просить головного героя допомогти. У випадку, якщо у головного героя залишилися в живих друзі — найманці, для яких він завершив всі квести, його чекає найстрашніше — зрада. Найманці, повбивавши охорону наркоторговця, спробують зрадити й свого «друга», який не раз рятував їм життя, — вбити його й самим втекти з алмазами. У фіналі пропонуються дві кінцівки: піднятись на вершину гори з акумулятором від автомобіля, щоб «підрубавши» дроти від вибухівки до клем, підірвати ящик динаміту та влаштувати обвал, перекривши шлях переслідувачам, або ж віднести кейс з алмазами прикордонникам, щоб вони пропустили людей, а потім застрелитися. Вся зараза повинна бути знищена, в тому числі Шакал і головний герой.

Результат — в країні так і не встановилося єдиної влади, але звідти втекли мільйони мирних жителів. Всі міжнародні благодійні організації з подивом відзначали вкрай мале число жертв серед біженців. Правдивий репортаж самовідданого місцевого журналіста про цю війну та її справжніх героїв, не зацікавив жодне ЗМІ. Тіло легендарного Шакала офіційно так і не знайшли.

Персонажі[ред. | ред. код]

  • Шакал — справжнє ім'я невідоме. Торговець зброєю з США, на рахунку якого безліч злочинів — від піратства до порушення ембарго ООН на ввезення зброї. Шакал роками переховується від влади, ставши фігурою майже міфічної властивості для покупців уживаного військового спорядження.
  • Рубен Олувагембі — журналіст, колись висланий з рідної Нігерії, нині працює військовим кореспондентом на велике британське агентство новин. Зі штабу в Йоганнесбурзі Олувагембі виїжджав на кожен великий конфлікт на африканському континенті, всіх випадків, які траплялись за останні 5 років. Висвітлюючи події громадянської війни, він вперше почув про Шакала. Писав оповідання про Шакала і розруху в країні, просить гравця допомогти йому знайти плівки його розмови з Шакалом, які в нього забрали солдати і які дуже допоможуть його розповіді. В кінці він єдиний з героїв (хоча його можна співвіднести до другорядних) виживає й фотографує 30.000 людей, що залишають країну.
  • Адді Мбантуве — безжалісна та владна людина, колись очолював заборонену Партію самобутності, нині — вождь ОФВП. Зібрав навколо себе звільнених солдатів, повстанців та колишніх найманців агентства «Бастіон», утворивши велике угруповання, яким сам керує з Порт — Селао. В одному із записів Шакал говорив, що Адді, щоб провезти товар Шакала, використовував своїх людей, точніше їх тіла.)
  • Майор Олівер Тамбосса — колишній армійський чин, згуртував розрізнені залишки армії та відновив дисципліну за допомогою висунутих на посади головорізів. СНО під його керівництвом став сильним гравцем, що зацікавив іноземних найманців. Його штаб знаходиться в колишньому офісі газети «Стандарт».
  • Доктор Леон Гакумба — доктор Гакумба, представник Мбантуве в окрузі Лебоа — Сако, прославився як політик — демагог ще до того, як приєднався до ОФВП.
  • Проспер Куассі — ватажок вуличної банди в Пале, член СНО. Горить величезною ненавистю до ОФВП.

Розробка[ред. | ред. код]

Системні вимоги[8]
Мінімальні Рекомендовані
Microsoft Windows
Операційна система Windows XP із Service Pack 2 чи Windows Vista
Центральний процесор Intel Pentium 4 3.2 GHz, Intel Pentium D 805 чи AMD Athlon 64 3500+ Intel Core 2 Duo чи AMD Athlon 64 X2 5200+, AMD Phenom
Обсяг оперативної пам'яті 1 GB RAM 2 GB RAM
Обсяг вінчестеру НЖМД 6 GB вільного місця на HDD
Графічний процесор NVIDIA GeForce 6800 256 MB чи ATi Radeon X1650 256 MB NVIDIA GeForce 8600 GTS 512 MB чи ATI Radeon X1900 512 MB

Історія[ред. | ред. код]

Far Cry 2 була презентована головою Ubisoft 19 липня 2007 року в Парижі[9]. Ubisoft повідомила що гра вже перебуває в розробці, яку веде команда із Ubisoft Montreal, і буде видана 23 жовтня 2008 року.

Зброя[ред. | ред. код]

У грі зброя розділена на чотири категорії, гравець може нести один вид зброї з кожної категорії одночасно. Особливістю гри є поступовий знос зброї. Зброя може заіржавіти, воно почне заїдати, заклинити, даючи осічки і в підсумку може повністю зламатися, вибухнувши в руках гравця. Навички володіння і обслуговування зброї (крім деяких видів, наприклад, мачете) можна покращувати. Потужність зброї сильно занижена, на відміну від першої частини гри: не захищені бронежилетами люди витримують по кілька влучень з вогнепальної зброї в груди.

Категорії зброї:

Холодна зброя

Мачете — зброя ближнього бою, завдає досить високі пошкодження. Удар мачете як мінімум валить супротивника з ніг. Також їм можна добивати поранених супротивників особливим ударом. У грі використовується виключно як холодна зброя.

Ніж — як зброя в інвентарі не з'являється, але персонаж періодично витягує ним кулі з тіла.

Основна зброя

Штурмові гвинтівки та автомати:

  • G3-KA4 — німецька штурмова гвинтівка, володіє найнижчими показниками з штурмових гвинтівок по точності, скорострільності та забійній силі.
  • AK-47 — автомат радянського виробництва, надійна й проста в обігу зброя, з досить непоганими показниками убивчої сили, скорострільності та точності.
  • AR-16 — штурмова гвинтівка, має якусь подобу штурмової гвинтівки M16. Володіє дуже високою точністю стрільби на рівні снайперських гвинтівок за рахунок практично не відчувається віддачі та оптичного прицілу. Має непогану убивчу силу і скорострільність, але невисоку надійність.
  • FN FAL — бельгійська штурмова гвинтівка. Має досить непогану забійну силу і точність при мінімальної віддачі, і середні показники по скорострільності і надійності.

Снайперські гвинтівки:

  • M1903 Sniper Rifle — гвинтівка Спрінгфілд часів ДСВ з оптичним прицілом та ручною перезарядкою. Відрізняється простотою, доступністю, щільністю стрільби і хорошою забійною силою. Ефективна на середніх і дальніх відстанях.
  • СВД — самозарядна снайперська гвинтівка, відрізняється високою надійністю. Непогана скорострільність, найбільша точність і потужність роблять гвинтівку СВД універсальною, придатною для будь-якої відстані.
  • AS50 — британська снайперська гвинтівка калібру .50. Саме потужне вогнепальну зброю, не рахуючи станкового кулемета M2, потужності кулі AS50 вистачає щоб вбити будь-якого ворога з 1 попадання. Найбільш висока потужність і точність непогана при величезної віддачі, на далеких дистанціях поступається іншим снайперським рушницям по точності.

Пістолети-кулемети:

  • MP5 — німецький пістолет-кулемет з глушником, що володіє високою скорострільністю, але слабкою убивчою силою і практично не має віддачі, за рахунок чого дуже точний на невеликих відстанях. Ефективний на близьких і середніх відстанях.

Дробовики:

  • Homeland 37 — помповий дробовик для бою на близьких відстанях з поодинокими супротивниками.
  • SPAS-12 — напівавтоматичний дробовик. Ефективний для боротьби з невеликими групами ворогів на близьких відстанях.
  • USAS-12 — автоматичний дробовик з магазинним живленням. Трохи менша потужність, але висока купчастість дробу і дуже висока скорострільність для дробовика роблять зброя незамінним для бою на малих дистанціях.

Легкі гранатомети:

  • MGL-140 — легкий 4-зарядний гранатомет. Висока швидкість стрільби, 4 заряду, достатня потужність, і протипіхотний снаряд — роблять MGL-140 дуже ефективною зброєю для боротьби з живими цілями і легким транспортом.

Додаткова зброя

Пістолети:

  • Makarov — пістолет Макарова калібру 9 мм. Має невисокі бойові можливості.
  • Silent Makarov 6P9 — той же пістолет Макарова, але з глушником. Призначений для безшумної стрільби.
  • Star .45 — модифікація Кольта M1911, використовує калібр .45ACP. Має середні характеристики для пістолета.
  • Eagle.50 — потужний пістолет калібру .50. Висока потужність патрона роблять пістолет ефективним на близьких і середніх дистанціях, але віддача дуже висока, що знижує швидкість ефективного вогню.
  • Flare Pistol — сигнальний пістолет, завдає досить значної шкоди при попаданні, а також підпалювали мета або траву. При пострілі може висвітлювати місцевість вночі, а також залучати до себе увагу на великій відстані.

Легкі пістолети-кулемети:

  • MAC-10 — компактний пістолет-кулемет «Інгрем» американського виробництва, має невисоку точність стрільби.
  • Uzi — компактний пістолет-кулемет «Узі» ізраїльського виробництва, що має збалансовані характеристики точності.

Гранатомети:

  • M-79 Grenade Launcher — однозарядний гранатомет, використовувався американською армією під час В'єтнамської війни. Метає гранату по параболічної траєкторії.

Вибухівка:

  • IED's — набір вибухівки — бруски динаміт, міни (протитанкові і від міномета) з саморобним пристроєм дистанційного підриву.

Спеціальна зброя

Ручні кулемети:

  • PKM — радянський кулемет ПКМ (кулемет Калашникова модернізований). У грі має невисоку забійну силу, незважаючи на потужний патрон. Кулемет має істотну віддачу, тому його ефективність залежить від вміння ним користуватися — віддача біля кулемета РПК при автоматичній стрільбі спрямована строго вгору, тому, стріляючи по ногах, можна легко «прошити» тіло супротивника з ніг до голови.
  • M-249 SAW — американський варіант бельгійського ручного кулемета. Практично не має віддачі, за рахунок чого дуже ефективний аж до великих відстаней, але убивчість набагато нижче, ніж у РКМа.

Ручні гранатомети:

  • RPG-7 — радянський гранатомет, ефективний проти великих скупчень ворогів, будівель, машин, таборів.
  • Carl G — шведський протитанковий гранатомет, ще більш потужний, ніж RPG-7. Ефективний проти великих скупчень ворогів, будівель, машин, таборів. Можливо також ручне наведення на ціль.

Вогнемети:

  • LPO-50 Flamethrower — вогнемет, призначений для знищення живої сили і влаштування пожеж. Найбільш ефективний у сухих саванах, де за допомогою підпалу сухої трави дозволяє змінити карту бою.

Міномети:

Type 63 Mortar — призначений для штурму, прориву і знищення укріплень і таборів ворога за допомогою метання потужних хв на величезні відстані. Розриваються міни мають велику зону ураження, однак прицілювання здійснюється на «очко», — користуватися відкидним прицілом досить складно.

Метання дротиків:

  • Dart Rifle — духова рушниця, що стріляє дротиками з сильнодійною отрутою. При попаданні миттєво вбиває мета.

Станкове зброю

Кулемети:

  • Mounted M-249 SAW — станковий версія кулемета M-249.
  • M2 .50 Cal — американський важкий кулемет.

Гранатомети:

Метальна зброя

Ручні гранати:

  • M-67 Grenade — ручна осколкова граната.

Запальні гранати:

  • Molotov Cocktail — пляшка із запальною сумішшю. Придатна для влаштування підпалів.

Після установки доповнення "'Fortune's Pack"' з'являється ще 3 нового виду зброї:

  • Короткоствольний дробовик — являє собою обріз куркового двоствольної рушниці. Використовується як додаткове зброю. Має хороший шкоди і міцність, але він довго перезаряджається.
  • Дробовик з глушником — це покращений Homeland 37 з пластикової фурнітурою, віддаленим прикладом і встановленим глушником. Ефективний на близьких і середніх дистанціях. Має хороший шкоди і міцність, так само можна носити 120 патронів в запасі на відміну від 66 патронів в Homeland 37.
  • Арбалет — відноситься до категорії спеціальне зброю. Стріляє стрілами забезпеченими вибуховими снарядами, спрацьовуючими від детонаторів ударного дії. Ефективний проти техніки і великих скупчень супротивників. Стріляє точно і безшумно, запасу міцності вистачає приблизно на 16-24 пострілу. Можна носити з собою 8 стріл.

Відгуки[ред. | ред. код]

DLC «Fortune s Pack»[ред. | ред. код]

21 листопада 2008 року Ubisoft анонсувала перше dlc (англ. DLC) для Far Cry 2 — «Fortune s Pack». Це доповнення містило в собі три нові зразки ручної зброї (короткоствольний дробовик, дробовик з глушником і арбалет), два нові транспортні засоби (вантажівки та квадроцикл), а також чотири нові мультиплеєрні карти (дешева робоча сила, Last Resort, Lake мазок і Fort Fury). Дане доповнення доступно в Xbox Live Marketplace і Playstation Network. Також він доступний і для користувачів ПК і продається через Steam за $4,99. Також є безкоштовний набір карт для жителів Канади (в Канаді була розроблена гра)[27][28].

Бренд[ред. | ред. код]

Права на бренди «Far Cry 2» і «Far Cry 3» належать компанії «Ubisoft», незважаючи на те, що власником бренду «Far Cry» є студія «Crytek» — розробник першої гри — «Far Cry» з однойменної серії ігор. Студія «Crytek» через розбіжності з компанією «Ubisoft» не була задіяна в розробці «Far Cry 2» і «Far Cry 3». Варто також відзначити, що назва бренду обрано не випадково — більшість брендів та франшиз, зареєстрованих студією «Crytek», містять у своїх назви словосполучення «плакати»: «Crytek», «CryEngine», «CryEditor» франшиза «Far Cry», франшиза «Crysis», «CryMod», «CryDev», «CryWiki» і ін.

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Як заявив в інтерв'ю директор Crytek Джеват Ерлі, в Far Cry 2 від першої частини гри залишилося лише ім'я[29].
  • В офіційному патчі версії 1.03 була повністю вилучена використовувана в попередніх версіях DRM (SecuROM Internet Activation і Disc Check Protection).
  • У фіналі гри підірвати ящик динаміту можливо лише із застосуванням акумулятора, що напевно вб'є головного героя. Спроба вижити, при наявності відповідного предмета замінувавши ящик і підірвавши його дистанційно з безпечної відстані, закінчиться нічим, — динаміт в ящику невразливий.
  • По світу гри Far Cry 2 розкидані вісім золотих АК-47 без приклада, їх особливістю крім зовнішнього вигляду є те, що вони зношуються набагато довше звичайного зброї купується у торговців.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Humble Store
  2. Steam — 2003.
  3. Office of Film and Literature Classification. OFLC. 9 листопада 2008. Архів оригіналу за 7 грудня 2008. Процитовано 3 березня 2009.
  4. Pan European Game Information. PEGI. 9 листопада 2008. Архів оригіналу за 27 червня 2013. Процитовано 3 березня 2009.
  5. Far Cry 2 Soundtrack Preview by Nimrod Productions Director and Composer Marc Canham (English) . Music 4 Games. 13 серпня 2008. Архів оригіналу за 19 лютого 2009. Процитовано 5 жовтня 2008. {{cite web}}: Недійсний |deadurl=404 (довідка)
  6. Far Cry 2 on Steam. Steam. Архів оригіналу за 27 червня 2013. Процитовано 25 жовтня 2008.
  7. Far Cry 2: 720p, but no 60 frames a second (English) . VideoGaming247. 6 жовтня 2008. Архів оригіналу за 27 червня 2013. Процитовано 7 жовтня 2008.
  8. FC2 PC Specs Revealed!. Ubisoft. 7 серпня 2008. Архів оригіналу за 27 червня 2013. Процитовано 6 вересня 2008.
  9. Ubisoft announces Far Cry 2. Ubisoft. 19 липня 2007. Архів оригіналу за 27 червня 2013. Процитовано 6 вересня 2008.
  10. Nguyen, Thierry (21 жовтня 2008). Far Cry 2 Review — 1UP. 1UP. Архів оригіналу за 27 червня 2013. Процитовано 24 жовтня 2008.
  11. Donlan, Christian (21 жовтня 2008). Far Cry 2 Review — EuroGamer. EuroGamer. с. 3. Архів оригіналу за 27 червня 2013. Процитовано 24 жовтня 2008.
  12. Cabral, Matt (27 жовтня 2008). Review: Far Cry 2 (360). Gamepro. IDG Entertainment. Архів оригіналу за 27 червня 2013. Процитовано 3 березня 2009.
  13. McInnis, Shaun (21 жовтня 2008). Far Cry 2 Review — GameSpot. GameSpot. с. 2. Архів оригіналу за 6 вересня 2011. Процитовано 24 жовтня 2008.
  14. Kosak, Dave (21 жовтня 2008). Far Cry 2 Review — GameSpy. GameSpy. с. 3. Архів оригіналу за 27 червня 2013. Процитовано 24 жовтня 2008.
  15. Onyett, Charles (21 жовтня 2008). Far Cry 2 Review — IGN. IGN. Архів оригіналу за 27 червня 2013. Процитовано 24 жовтня 2008.
  16. Onyett, Charles (21 жовтня 2008). Far Cry 2 Review (PC) — IGN. IGN. с. 3. Архів оригіналу за 27 червня 2013. Процитовано 24 жовтня 2008.
  17. Paul Semel. X-Play: Far Cry 2 Review. g4tv.com. Архів оригіналу за 27 червня 2013. Процитовано 7 листопада 2008.
  18. Edwards, Tim (November 2008), Far Cry 2, PC Gamer UK
  19. PC PowerPlay (December 2008). PC Powerplay #158 Synopsis. PC PowerPlay. Архів оригіналу за 6 березня 2009. Процитовано 3 березня 2009. {{cite web}}: Недійсний |deadurl=404 (довідка)
  20. Far Cry 2 (PC) Review — MetaCritic. MetaCritic. Архів оригіналу за 27 червня 2013. Процитовано 6 жовтня 2008.
  21. Far Cry 2 Review (Xbox 360) — MetaCritic. MetaCritic. Архів оригіналу за 27 червня 2013. Процитовано 24 жовтня 2008.
  22. Far Cry 2 Review (PlayStation 3) — MetaCritic. MetaCritic. Архів оригіналу за 27 червня 2013. Процитовано 24 жовтня 2008.
  23. Far Cry 2 Review (Xbox 360) — GameRankings. Архів оригіналу за 27 червня 2013. Процитовано 24 жовтня 2008.
  24. Far Cry 2 Review (PC) — GameRankings. GameRankings. Архів оригіналу за 27 червня 2013. Процитовано 24 жовтня 2008.
  25. Far Cry 2 Review (PS3) — GameRankings. GameRankings. Архів оригіналу за 27 червня 2013. Процитовано 24 жовтня 2008.
  26. Олег Данилов. Far Cry 2 // Домашний ПК. — Вип. № 12 (120), декабрь 2008. — С. 112—113.
  27. Faylor, Chris (21 листопада 2008 року). Far Cry 2 DLC додає зброя, транспортні засоби і карти. Shacknews. Архів оригіналу за 10 березня 2012. Процитовано 22 листопада 2008.
  28. Far Cry 2 DLC заплановано на листопад поточного року. GameSpy. 21 листопада 2008 року. Архів 360/far-cry-2-/932627p1.html оригіналу за 10 березня 2012. Процитовано 22 листопада 2008.
  29. Ігрові новини за 11 лютого 2008 року на AG.ru. Архів оригіналу за 20-09-2008. Процитовано 10-08-2014.