Huaxiagnathus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Huaxiagnathus
Період існування: рання крейда, 125 млн р. т.
Скам'янілість Huaxiagnathus orientalis, виставлена в Музеї науки Гонконгу
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Динозаври (Dinosauria)
Ряд: Ящеротазові (Saurischia)
Підряд: Тероподи (Theropoda)
Родина: Compsognathidae
Рід: Huaxiagnathus
Hwang et al., 2004
Вид:
H. orientalis
Біноміальна назва
Huaxiagnathus orientalis
Hwang et al., 2004

Huaxiagnathusрід тероподових динозаврів з нижньої крейди Китаю. Це був компсогнатид, великий для цієї групи приблизно на півметра довший за Compsognathus і більші екземпляри Sinosauropteryx, з найбільшим зразком приблизно 1,8 метра в довжину[1].

Назва Huaxiagnathus походить від китайського Hua Xia, 華夏, традиційного слова для «Китаю», і від грецького gnathos, латинізованого на gnathus, що означає «щелепа».

Опис[ред. | ред. код]

Зразок голотипу (CAGS-IG-02-301, Китайська академія геологічних наук, Пекін) було зібрано з формації Ісянь (група Джехол, Аптян) у селі Дабангоу, район Сіхетун, поблизу міста Бейпіао, у західній провінції Ляонін. Голотип складається з практично повного скелета, у якого відсутній лише кінець хвоста, збережений на п’яти великих плитах. Частково перетравлені кістки неідентифікованого хребетного були знайдені в голотипному зразку[1]. Інший, більший зразок Huaxiagnathus був виявлений раніше в формації Ісянь в районі Сіхетун (NGMC 98-5-003, Національний геологічний музей Китаю, Пекін), але пошкодження та помилки, допущені під час його підготовки, зробили його непридатним як голотип.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Hwang, S. H., Norell, M. A., Ji, Q., and Gao, K. (2004). "A large compsognathid from the Early Cretaceous Yixian Formation of China." Journal of Systematic Palaeontology, 2(1): 13–30.