Nedcolbertia

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Nedcolbertia
Період існування: валанжинський ярус, 139–134 млн р. т.
Художня реконструкція
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Динозаври (Dinosauria)
Ряд: Ящеротазові (Saurischia)
Підряд: Тероподи (Theropoda)
Клада: Ornithomimosauria
Рід: Nedcolbertia
Kirkland et al., 1998
Типовий вид
Nedcolbertia justinhofmanni
Kirkland et al., 1998
Вікісховище: Nedcolbertia

Nedcolbertia — рід тероподових динозаврів раннього крейдяного періоду Північної Америки.

Відкриття та найменування[ред. | ред. код]

Три скелети теропода були виявлені в 1993 році Крістофером Уіттлом поблизу Сіско в базальному Yellow Cat Member із Cedar Mountain Formation в Юті, що датується валанжином. Пізніше вони були вивчені та повідомлені в 1995 році Кірклендом, Бріттом, Медсеном і Берджем[1]. Хоча в 1996 році було оголошено, що таксон буде названо «Nedcolbertia whittlei», у 1998 році він був фактично описаний і названий Кіркландом, Уіттлом, Бріттом, Медсеном і Берджем як типовий вид Nedcolbertia justinhofmanni. Родова назва на честь американського палеонтолога Едвіна Харріса Колберта, якого його друзі називали «Нед». Видова назва на честь Джастіна Гофманна, шестирічного школяра з Ньютона, штат Нью-Джерсі, учасника дитячого конкурсу від Discover Card, переможця якого було названо на його честь динозавра[2].

Опис[ред. | ред. код]

Голотип, CEUM 5071, є одним зі зразків, часткового скелета без черепа. Він належав неповнолітній істоті. Паратипами є два інших екземпляри: CEUM 5072 і CEUM 5073, обидва фрагменти скелета знову без черепа. Вони представляють недорослих особин. Усі три екземпляри були розчленовані та сильно ерозовані, оскільки вони були оголені на поверхні до відкриття. Вони є частиною колекції доісторичного музею Коледжу Східної Юти[2].

Голотип Nedcolbertia мав довжину близько 1,5 метрів. Паратипи, хоча вони ще не були повноцінними, були близько 3 метрів. Через стан останків інформація про вид обмежена. Хребці не були сильно пневматизовані. Кіготь великого пальця був набагато більшим за другий кіготь руки. Стопа не була арктоматарзальною. Не було збільшеного другого ножного кігтя[2].

Описувачі з упевненістю віднесли Nedcolbertia до Tetanurae і тимчасово до Coelurosauria[2]. Огляд матеріалу орнітомімозавра 2016 року з формації Арундел у Меріленді виявив, що Nedcolbertia є орнітомімозавром[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. J. I. Kirkland, C. H. Whittle, B. B. Britt, S. Madsen and D. Burge. A Small Theropod from the Basal Cedar Mountain Formation (Lower Cretaceous, Barremian) of Eastern Utah. Journal of Vertebrate Paleontology. 15(3), 39A (1995).
  2. а б в г Kirkland, J.I.; Britt, B.B.; Whittle, C.H.; Madsen, S.K.; Burge, D.L. (1998). A small coelurosaurian theropod from the Yellow Cat Member of the Cedar Mountain Formation (Lower Cretaceous, Barremian) of eastern Utah. New Mexico Museum of Natural History and Science Bulletin. 14: 239—248.
  3. Brownstein, C.D. (2017). Redescription of Arundel Clay ornithomimosaur material and a reinterpretation of Nedcolbertia justinhofmanni as an "Ostrich Dinosaur": biogeographic implications. PeerJ. 5: e3110. doi:10.7717/peerj.3110. PMC 5345386. PMID 28286718.{{cite journal}}: Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)