Rativates

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Rativates
Період існування: пізня крейда, 77–75 млн р. т.
Схема черепа ROM 1790
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Динозаври (Dinosauria)
Ряд: Ящеротазові (Saurischia)
Підряд: Тероподи (Theropoda)
Клада: Ornithomimosauria
Родина: Орнітомімові (Ornithomimidae)
Рід: Rativates
McFeeters et al., 2016
Типовий вид
Rativates evadens
McFeeters et al., 2016
Вікісховище: Rativates

Rativatesрід орнітомімідних тероподових динозаврів із формації Dinosaur Park в Альберті. Типовим видом є Rativates evadens[1].

Відкриття та найменування[ред. | ред. код]

1934 року Леві Стернберг виявив скелет невеликого орнітоміміда в кар’єрі № 028 біля річки Ред-Дір у районі нинішнього Провінційного парку динозаврів у Канаді. У 1950 році він вважав його зразком Struthiomimus[2]. У 1972 році Дейл Алан Рассел офіційно відніс цей зразок до Struthiomimus altus; він частково заснував свою реконструкцію S. altus на черепі зразка[3]. Залишок скелета не був описаний до 2016 року[1].

2016 року типовий вид Rativates evadens був названий і описаний Бредлі МакФітерсом, Майклом Дж. Райаном, Клаудією Шредер-Адамс і Томасом М. Калленом. Родова назва походить від латинського ratis, «пліт», стосовно птахів групи ратитових, і vates, «провидець», оскільки орнітоміміди нібито передбачили майбутнє існування ратичних, на яких вони схожі. Видова назва evadens на латині означає «ухиляється», посилаючись на здатність швидкої тварини уникати хижаків і на її вісімдесятирічне ухилення від того, щоб бути визнаною окремим видом[1].

Голотип, ROM 1790, був знайдений у шарі нижньої формації Dinosaur Park, яка датується пізнім кампаном. Він складається з часткового скелета, включаючи морду, передні нижні щелепи, останній задній хребець, шість крижових хребців, шістнадцять передніх хвостових хребців, які можуть або не можуть утворювати природний ряд, повний таз і задні кінцівки (за винятком пальці правої ноги). Багато кісток пошкоджені та стиснуті. Це частина колекції Королівського музею Онтаріо[1].

Опис[ред. | ред. код]

Художнє представлення

Відомий екземпляр Rativates був неповнолітньою або дорослою особиною віком принаймні восьми років, як видно через лінії зупиненого росту в тонкій частині правої стегнової кістки[1].

Автори визначили чотири аутапоморфії, унікальні похідні риси, які відрізняють Rativates від усіх інших орнітомімід: частина верхньої щелепи, що контактує з югалом, відносно коротка та розташована задньо-вентрально; хвостові хребці перед точкою переходу (де хвостові хребці стають різко тоншими та подовженими) мають незвично короткі горизонтальні нервові шипи, схожі на бугор; ліва і права сідничні кістки повністю зрощені на задній поверхні, без вертикальної щілини між ними; а згинальний край третьої плеснової кістки прямий, а не увігнутий, як у інших орнітомімід[1].

Крім того, автори також відзначили інші унікальні риси. На відміну від Struthiomimus, передня частина клубової кістки простягається вперед до кінця лобкової кістки, а медіальний (внутрішній) край третьої плеснової кістки також більш прямий. Порівняно з Ornithomimus передня частина пропорційно коротша. Нарешті, Rativates менший за великого орнітоміміда Парку динозаврів (станом на 2016 рік досі без назви), а також відрізняється анатомією своїх кігтів (кігтів ніг)[1].

Кладограма:

 Ornithomimidae 

Archaeornithomimus asiaticus

Bissekty ornithomimid

Sinornithomimus dongi

Gallimimus bullatus

Rativates evadens

Struthiomimus altus

Qiupalong henanensis

Ansermimimus planinychus

Ornithomimus edmontonicus


Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е ж McFeeters, B.; Ryan, M.J.; Schröder-Adams, C.; Cullen, T.M. (2016). A new ornithomimid theropod from the Dinosaur Park Formation of Alberta, Canada. Journal of Vertebrate Paleontology. 36 (6): e1221415. doi:10.1080/02724634.2016.1221415.
  2. Sternberg, C.M. (1950). Steveville west of the Fourth Meridian, with notes on fossil localities (Карта). Geological Survey of Canada. § 969A.
  3. Russell, D.A. (1972). Ostrich dinosaurs from the Late Cretaceous of Western Canada. Canadian Journal of Earth Sciences. 9 (4): 375—402. doi:10.1139/e72-031.