Qiupalong

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Qiupalong
Період існування: пізня крейда, 76.5–66 млн р. т.
Голотипна скам'янілість
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Динозаври (Dinosauria)
Ряд: Ящеротазові (Saurischia)
Підряд: Тероподи (Theropoda)
Клада: Ornithomimosauria
Родина: Орнітомімові (Ornithomimidae)
Рід: Qiupalong
Xu et al., 2011
Вид:
Q. henanensis
Біноміальна назва
Qiupalong henanensis
Xu et al., 2011

Qiupalongрід вимерлих теропод орнітомімід пізньої крейди на території сучасного Китаю та Канади.

Опис[ред. | ред. код]

Художнє представлення

Типовий зразок, голотип HGM 41HIII-0106, частково зберігає стегна та задні кінцівки, і був названий та описаний у 2011 році. Команда, яка його описувала, Сю та ін., виявила, що він представляє новий таксон, якому вони дали біномін Qiupalong henanensis. Назва роду походить від формації Qiupa, звідки походить зразок, і китайського слова long, що означає «дракон». Видовий епітет походить від появи таксона в провінції Хенань. Qiupalong походить з пізньої пізньої крейди, виходячи з віку формації Qiupa. Qiupalong є першим остаточним азійським орнітомідом за межами пустелі Гобі та найпівденнішим місцем появи орнітомімід пізньої крейди у Східній Азії[1]. Додаткові зразки, які включають хребці, передні кінцівки, стегна, задні кінцівки, були пізніше описані в 2017 році з групи Беллі-Рівер в Альберті, Канада. Їх віднесли до Qiupalong sp., враховуючи, що вони виникли приблизно за 10 мільйонів років до типового матеріалу Qiupalong. Ці знахідки свідчать про те, що Цюпалонг випромінювався в Азію з Канади[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Li Xu; Yoshitsugu Kobayashi; Junchang Lü; Yuong-Nam Lee; Yongqing Liu; Kohei Tanaka; Xingliao Zhang; Songhai Jia; Jiming Zhang (2011). A new ornithomimid dinosaur with North American affinities from the Late Cretaceous Qiupa Formation in Henan Province of China. Cretaceous Research. 32 (2): 213—222. doi:10.1016/j.cretres.2010.12.004.
  2. McFeeters, B.; Ryan, M.J.; Schröder-Adams, C.; Currie, P.J. (2017). First North American occurrences of Qiupalong (Theropoda: Ornithomimidae) and the palaeobiogeography of derived ornithomimids. FACETS. 2: 355—373. doi:10.1139/facets-2016-0074.