Mirischia

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Mirischia
Період існування: рання крейда, 108 млн р. т.
Гіпотетична модель
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Динозаври (Dinosauria)
Ряд: Ящеротазові (Saurischia)
Підряд: Тероподи (Theropoda)
Родина: Compsognathidae
Рід: Mirischia
Naish et al., 2004
Вид:
M. asymmetrica
Біноміальна назва
Mirischia asymmetrica
Naish et al., 2004

Mirischia — невеликий (завдовжки два метри) рід компсогнатидних тероподних динозаврів з альбської стадії (ранній крейдяний період) Бразилії.

Відкриття та найменування[ред. | ред. код]

У 2000 році Девід Мартіл та Еберхард Фрей повідомили про знахідку невеликої скам’янілості динозавра в крейдяній конкреції, незаконно придбаної Німецьким державним музеєм природи Карлсруе у нелегального бразильського торговця скам’янілостями, який вказав, що шматок був знайдений у Шапада-ду-Араріпе, зокрема в Араріпіні, Пернамбуку[1]. У 2004 році типовий вид Mirischia asymmetrica був названий і описаний Мартіллом, Фреєм і Дарреном Нейшем. Родова назва поєднує латинське mirus, «чудовий», з «ischia», латинізованою множиною грецького ἴσχιον, ischion, «тазостегновий суглоб». Видова назва asymmetrica стосується того факту, що в зразку ліва сіднична кістка відрізняється від правої[2].

Голотип, SMNK 2349 PAL, ймовірно походить із формації Ромуальдо групи Сантана, що датується альбом. Він складається з частково шарнірного скелета, який в основному складається з таза і неповних задніх кінцівок, включаючи два задніх спинних хребця, ребро, гастралію, частково клубову кістку, лобок і сідничну кістку, частково стегнові кістки та верхню частину правої великогомілкової та малогомілкової кісток. Попереду лобка є шматочок скам'янілої кишки. Екземпляр являє собою недорослу особину[2].

Опис[ред. | ред. код]

Мірищія була невеликим двоногим хижаком. У 2004 році його довжина була оцінена у 2,1 метра[2]. У 2010 році Грегорі С. Пол оцінив вагу в сім кілограмів[3]. Голотип Mirischia відрізняється тим, що має асиметричну сідничну кістку. Зразок також незвичайний тим, що в ньому збереглися деякі залишки м’яких тканин: окрім кишківника, між лобковою та сідничною кістками у вигляді порожнечі збереглося те, що описувачі інтерпретували як повітряний мішок. Попередні дослідники припускали, що непташині тероподи, як і птахи, можуть мати посткраніальні повітряні мішки, і Mirischia, здається, це підтверджує. Іншою примітною рисою є виняткова тонкість кісткової стінки всіх елементів скелета[2].

Філогенез[ред. | ред. код]

У 2004 році Mirischia була віднесена до Compsognathidae, як тісно пов'язана з Compsognathus з верхньої юри Європи та Aristosuchus з нижньої крейди Англії. Тоді це був би єдиний компсогнатид, відомий з Америки[2]. У 2010 році Нейш припустив, що це натомість був основний представник Tyrannosauroidea[4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. D.M. Martill, E. Frey, H.-D. Sues and A.R.I. Cruickshank, 2000, "Skeletal remains of a small theropod dinosaur with associated soft structures from the Lower Cretaceous Santana Formation of northeastern Brazil", Canadian Journal of Earth Sciences 37(6): 891–900
  2. а б в г д Naish, D., Martill D.M., and Frey, E., 2004, "Ecology, Systematics and Biogeographical Relationships of Dinosaurs, Including a New Theropod, from the Santana Formation (?Albian, Early Cretaceous) of Brazil", Historical Biology. 2004: 1–14 http://dx.doi.org/10.1080/08912960410001674200
  3. Paul, Gregory S. (2011). The Princeton Field Guide to Dinosaurs (англійською) . Princeton University Press. с. 123. doi:10.1515/9781400836154. ISBN 978-0-691-13720-9. {{cite book}}: Вказано більш, ніж один |pages= та |page= (довідка)
  4. Naish, Darren. 2010. Tetrapod Zoology Book One. CFZ Press