Juniperus blancoi

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Juniperus blancoi
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Голонасінні (Gymnosperms)
Відділ: Хвойні (Pinophyta)
Клас: Хвойні (Pinopsida)
Порядок: Соснові (Pinales)
Родина: Кипарисові (Cupressaceae)
Рід: Яловець (Juniperus)
Вид:
J. blancoi
Біноміальна назва
Juniperus blancoi
Martínez, 1946

Juniperus blancoi (яловець білий[1]) — вид хвойних рослин родини кипарисових.

Поширення, екологія[ред. | ред. код]

Країни зростання: Мексика (Чіуауа, Дуранго, штат Мехіко, Сонора). Поширений по сторонах потоків в гірських сосново-дубових лісах.

Морфологія[ред. | ред. код]

Вічнозелене, дводомне, чагарникове дерево 8–10(15) метрів у висоту і 50 см в діаметрі. Кора гладка, розшаровується невеликими лусками, червоно-коричнева або фіолетова, сіріючи. Гілки розлогі чи висхідні, утворюючи пірамідальну крону, яка стає широкою або неправильною на старих деревах. Листки 1.3–2 × 0,7–1 мм, тупі або загострені від сіро-зеленого до жовто-зеленого кольору. Шишки на коротких (3–6 мм) гілочках, зелені, дозрівають 1–2 років, щоб стати сизого пурпурно-червоного, темно-синього або жовто-коричневого кольору, від майже кулястої до ниркоподібної форми, 5–7 × 5–9 мм, м'ясисті, насіння 1–2(5) на шишку, світло-коричневі з більш темним рубчиком.

Використання[ред. | ред. код]

Може використовуватися локально для огорож і дров.

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

Часто росте на сильно фрагментованих ландшафтах, як правило, оточених пасовищах. Випас може впливати на регенерацію в деяких локаціях. Локалізоване використання може бути проблемою у зв'язку з невеликими розмірами субпопуляцій. Більшість скупчень рослин сприйнятливі до стохастичних подій. Деякі субпопуляції знаходяться в господарствах лісового фонду, а інші знаходяться в районах, де є антропогенний вплив людини.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Українська назва є транскрибуванням та/або перекладом латинської назви авторами статті і в авторитетних україномовних джерелах не знайдена.

Посилання[ред. | ред. код]