Калачики

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Malva)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Калачики, або мальва
Malva parviflora
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Мальвоцвіті (Malvales)
Родина: Мальвові (Malvaceae)
Підродина: Мальвові (Malvoideae)
Триба: Malveae
Рід: Калачики (Malva)
L.
Типовий вид
M. sylvestris
Види

Приблизно 20-25 видів, в тому числі:
Malva aegyptia
Malva alcea
Malva ambigua
Malva baker
Malva canariensis
Malva cretica
Malva crispa
Malva dendromorpha
Malva eriocalyx
Malva hispanica
Malva linnaei
Malva mauritiana — Мальва мавританська
Malva microcarpa
Malva mohileviensis
Malva moschata
Malva neglecta — Калачики непомітні
Malva nicaeensis
Malva oxyloba
Malva parviflora
Malva pseudolavatera
Malva pusilla — Калачики дрібненькі
Malva qaiseri
Malva sinensis
Malva stipulacea
Malva sylvestris — Мальва звичайна
Malva tournefortiana
Malva trifida
Malva verticillata — Мальва китайська
Джерела:[1][2][3][4][5]

Вікісховище: Malva

Калачики[6][7] (іноді — мальва) — рід квіткових рослин, центральний в родині мальвові; налічує, за різними оцінками, 20-25 видів. До роду входять однорічні, дворічні та багаторічні трав'янисті рослини. Рід розповсюджений в помірному, субтропічному та тропічному поясах Європи, Азії та Африки[1].

Листки чергові, лапчасті; квітка від 0.5 до 5 см у діаметрі, з п'ятьма білими, рожевими, або червоними пелюстками.

Рослини роду Калачики є основним (а інколи і єдиним) харчовим ресурсом для гусениць деяких видів метеликів (наприклад, мальвового головчака — Pyrgus malvae).

Культивація та використання людиною[ред. | ред. код]

Калачики цвітуть, Чернігівська область

Кілька видів роду використовуються як садові рослини, в той час як деякі є досить небезпечними бур'янами, особливо в Америці, куди вони були завезені європейцями.

Деякі види мають їстівне для людини листя. Malva verticillata в невеликих масштабах вирощується з комерційною метою в Китаї, де її настойка використовується для очищення товстого кишківника та як засіб для схуднення.

Однолітні види роду, що звичайно є дуже невибагливими до умов вирощування, часто використовуються як декоративні рослини. Молоде листя мальв, що має досить ніжний смак, може використовуватись як заміна листя салату в кулінарії; старіше листя деяких видів може використовуватись як гарнір за умови термічної обробки. Квіти в азійських кухнях використовуються як компонент салату.

Існує багато свідчень того, що під час Голодомору українські селяни, рятуючись від голоду, харчувалися окрім інших диких рослин й калачиками.[8]

Висадження мальв найчастіше здійснюється шляхом простого розкидання насіння на необроблену землю рано навесні. Насіння мальв дуже легко збирати, і вони швидко розповсюджуються шляхом самозасадження.

Будова листків[ред. | ред. код]

Листки чергові, довгочерешкові, з прилистками, округло-серцеподібні, неглибоко надрізані на 5-7 широких заокруглених нерівно-зарубчасто-зубчастих лопатей.

Віночок складається з п'яти вільних пелюсток, досить часто різних за розмірами: дві верхні пелюстки звичайно крупніші, у деяких видів і сортів вони також відрізняються по забарвленню. Тичинок 10, вони розташовані в два кола. Зав'язь маточки верхня, вона підноситься над квіткою. Квітки правильні, двостатеві, по 2-10 у пазухах листків; пелюстки на верхівці виїмчасті, дорівнюють довжині чашечки або трохи довші за неї. Квітка від 0,5 до 5 см у діаметрі, з п'ятьма білими, рожевими, або червоними пелюстками.

Історія[ред. | ред. код]

Мальви — рослини, що були одні з перших описані в літературі. Горацій згадував їх як компонент свого харчування, описуючи досить коротко: «Me pascunt olivae, me cichorea, me malvae» («Для мене харчем є маслини, цикорій та мальви»). Перекладена лордом Монбоддо антична епіграма згадує мальву як рослину, що висаджується на могилах з огляду на повір'я про те, що мерці можуть ними харчуватись.

Мальва посідає чільне місце в українській народній культурі та фольклорі; вона згадується як обов'язковий елемент українського побуту, також, і у творах багатьох поетів. Наприклад, у пісні Володимира Івасюка та Богдана Гури «Балада про мальви»:

Заснули мальви коло хати.

Їх місяць вийшов колихати.

І тільки мати не засне,

Жде вона мене.[9]

Див. також[ред. | ред. код]

  • 1072 Мальва — астероїд, названий на честь цього роду рослин.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Malvaceae Info: Malva [Архівовано 13 листопада 2020 у Wayback Machine.]
  2. Africal Flowering Plants Database: Malva [Архівовано 23 червня 2020 у Wayback Machine.]
  3. Flora Europaea: Malva [Архівовано 16 лютого 2012 у Wayback Machine.]
  4. Flora of Pakistan: Malva [Архівовано 7 листопада 2018 у Wayback Machine.]
  5. Flora of China: Malva checklist [Архівовано 7 листопада 2018 у Wayback Machine.]
  6. Malva // Словник українських наукових і народних назв судинних рослин / Ю. Кобів. — Київ : Наукова думка, 2004. — 800 с. — (Словники України). — ISBN 966-00-0355-2.
  7. Malva // Довідник назв рослин України від Наукового товариства імені Шевченка, Лісівничої академії наук України, за участю працівників Державного природознавчого музею НАН України та студентів і викладачів Прикарпатського лісогосподарського коледжу; розробка вебресурсу: Третяк Платон Романович.
  8. Харчування та замінники їжі українського селянства в роки Голодомору. Архів оригіналу за 3 грудня 2010. Процитовано 25 серпня 2010.
  9. Сторінки пам'яті Володимира Івасюка: Балада про мальви. Архів оригіналу за 2 травня 2008. Процитовано 27 січня 2008.

Посилання[ред. | ред. код]