REXX

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
REXX
Парадигма Парадигма програмування,
Процедурне програмування,
Структурне програмування
Дата появи 1979
Творці Mike Cowlishaw
Розробник IBM і Mike Cowlishawd
Останній реліз
Система типізації динамічна типізація[d]
Під впливом від NetRexx, Object REXX
Звичайні розширення файлів .cmd, .bat, .exec, .rexx, .rex або .EXEC
Вебсайт www-01.ibm.com/software/awdtools/rexx/

REXX або Rexx (REstructured eXtended eXecutor, вимовляється «рекс») — інтерпретована мова програмування, розроблена компанією IBM, використовувалась IBM в системі VM. Існують як комерційні, так і вільно поширювані реалізації цієї мови. Розроблений як розширення мови керування завданнями EXEC 2.

Пік свого поширення REXX отримав в середині 1990-х разом з популярністю операційної системи OS/2. Це пов'язано з тим, що інтерпретатор REXX використовувався в цій системі як командний інтерпретатор (аналогічно bash в GNU).

REXX не прив'язаний до конкретної частини системи і може використовуватися будь-якою програмою як «вбудована» мова, при цьому кожна з програм може додавати в REXX-програму свої функції й оператори, які будуть доступні тільки при роботі REXX'а в контексті цієї програми. Наприклад, електронні таблиці mesa/2 додають в REXX команду, яка дозволяє зчитувати і записувати вміст комірок таблиць тощо.

Спочатку REXX не був об'єктно-орієнтованим, хоча тепер існують і об'єктно-орієнтовані версії мови (наприклад, Open Object REXX). Синтаксично REXX нагадує спрощений PL/I. Змінні в REXX не типізовані і не вимагають декларації.

Традиційними властивостями REXX є зручний доступ до команд операційної системи, потужні операції з рядками, спрощена обробка помилок, вбудований відладчик та оператор PARSE для розбору рядків.

Посилання[ред. | ред. код]