TRON (криптовалюта)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
TRON
англ. Tron
Символ
Літерний код TRX
Вебсайт tron.network
Валютні курси
USD TRX ()
EUR TRX ()
UAH TRX ()

TRON (укр. Трон) — децентралізована, відкрито-кодована фінансова екосистема, що оперує криптовалютою токеном Tronix (укр. Тронікс). Введена у дію компанією TRON Foundation в 2017 році. У кінці грудня об'єм капіталізації TRON перевищив 5 мільярдів доларів, що ввело його у клуб криптовалют великої капіталізації. На початку січня 2018 року TRON займав 5-10 місця у переліку криптовалют за капіталізацією.

Історія[ред. | ред. код]

Започаткував TRON його головний виконавчий директор Джастін Сан[1], що також присутній у переліку "Forbes China 30 under 30″.[2]

Наприкінці грудня 2017 Джастін Сан анонсував через декілька твітів, що до команди TRON приєдналися розробники мережевого торгового підприємства Alibaba.com.[3] У січні 2018 заплановане партнерство з компанією спільного використання велосипедами oBike.[4]

Криптовалюта TRX отримала загальну зацікавленість у грудні 2017 року, коли вона зросла на 2400 % з 0.0020$ до 0.05$ за Tronix[5], з 65748192475 TRX токенів[6], що є зараз в обігу. У грудні 2017 року розробник антивірусу Джон МакАффі рекомендував TRON у своєму твіті як довготривалу інвестицію.[7] TRON досяг 10 місця з 10 мільярдами $.

Функціонування[ред. | ред. код]

TRON використовує децентралізований протокол на основі блокчейн. TRON спрямований на побудову всесвітньої розважальної системи поширення вільного медіа-вмісту завдяки технології розгалуженого сховища. Цей протокол дозволить кожному користувачу вільно виставляти, зберігати та володіти даними у децентралізованій, автономній формі. Користувач зможе керувати поширенням, підпискою та рекламою свого медіа-вмісту завдяки обігу цифрових активів, що сформує децентралізовану розважальну екосистему. Peiwo App з понад 10 мільйонами користувачів стане першим розважальним додатком, що буде сумісний із TRON.

Вільні дані на безкоштовній та неконтрольованій основі медіа-зміст включає характери, малюнки, світлини, звукові та відео файли, що можуть завантажені, сховані та поширені.

Оббіг медіа-змісту можливий через створення цифрових активів для його забезпечення та поширення. Таким чином економічно стимулюється оббіг медіа-контенту.

Користувачі можуть створювати особисті ICO (первинне розміщення монет).

Децентралізована інфраструктура поширених цифрових активів буде мати поширений обмінник, автономні ігри, прогнозування та гральні системи.

Архітектура Tron[ред. | ред. код]

Блокчейн Tron реалізований на основі багатокульової архітектури, що складається з трьох основних рівнів:

  • Рівень зберігання.
  • Рівень ядра.
  • Рівень програм.

Рівень зберігання – використовується для зберігання блоків та їх статусів/станів. Також до цього рівня додано спеціальний граф, що дозволяє зберігати будь-які дані більш децентралізовано і захищено.

Рівень ядра містить у собі три окремих модулі: смарт-контрактів, управління обліковими записами, консенсусу.

Рівень додатків – надає розробникам можливість створення унікальних DApps, використовуючи різні мови програмування. Основним протоколом є Java, але є можливість використовувати інші варіанти, серед яких: Scala, C++, Python та інші.

TRON Foundation[ред. | ред. код]

TRON Foundation, — неприбуткова організація зареєстрована у Сингапурі, забезпечує функціонування мережі TRON на принципах відкритості, чесності, прозорості, та підтримує команду розробників TRON.

Торгівля[ред. | ред. код]

Найбільші об'єми торгівлі Tronix відбуваються на шанхайській біржі Binance з часткою на січень 2017 року у 80,5 %. Tronix торгують інші 28 бірж, зокрема на київській Liqui (10 %), англійська CoinEgg (2,6 %), гонконзька Gatecoin (1,7 %), лондонська HitBTC (1,5 %) та гонконзька Bit-Z (1,5 %).

2 квітня 2021 року українська біржа BTC TRADE UA розпочала торгівлю валютою TRON. Спочатку було задіяно дві пари — TRX/UAH та TRX/USDT, 3 квітня була задіяна і третя пара — TRX/BTC.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]