You Don't Get Me High Anymore

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
You Don't Get Me High Anymore
Сингл Phantogram
з альбому Three
Випущений 2016
Формат 7", 33 ⅓ RPM • CD
Сторона Б «Same Old Blues»
Записаний запис — Elysian Park, зведення — Larrabee Studios, Лос-Анджелес, США
Жанр електронна музика, рок-музика
Мова англійська
Автор пісні Сара Бартел, Джош Картер, Ерік Фредерік, Ден Вілсон, Едвін Бокадж, Альфред Скрамуцца
Тривалість 3:40
Лейбл Republic Records
Продюсер Рікі Рід, Джош Картер; Сара Бартел, Ден Вілсон
Музичне відео
«You Don't Get Me High Anymore» на YouTube

«You Don't Get Me High Anymore» (укр. Ти мене більше не п'яниш) — пісня американського гурту Phantogram, провідний сингл з третього студійного альбому Three, що вийшов 2016 року на лейблі Republic Records[1].

Пісня побудована навколо барабанного семплу, запозиченого з пісні Едді Бо «Hook and Sling, Part I». Окрім учасників дуету Phantogram Сари Бартел та Джоша Картера, в її написанні взяли участь продюсер Рікі Рід та музикант Ден Вілсон. Музика пісні була ближчою до попзвучання та більш орієнтованою на ротацію на радіо, аніж попередні композиції Phantogram. У її тексті метафорично розповідалося про залежність від наркотичних речовин та неможливість отримувати задоволення від життя.

«You Don't Get Me High Anymore» вийшла першим синглом з альбому Three (2016) та отримала переважно схвальні відгуки критиків та слухачів, піднявшись на шосту сходинку в хіт-параді альтернативного року, опублікованому в часописі «Білборд». Серед інших, кавер-версії на цю пісню виконували рок-гурт Three Days Grace та співачка Біллі Айліш.

Історія створення[ред. | ред. код]

Третій альбом гурту[ред. | ред. код]

Phantogram: Джош Картер та Сара Бартел (2010)

Пісня «You Don't Get Me High Anymore» була написана музикантами гурту Phantogram, який було засновано у 2007 році друзями з нью-йоркського Гринвіч-Вілледжу Сарою Бартел та Джошем Картером. Перші пару років музиканти створювали музику переважно для себе, поєднуючи декілька стилів — електронну музику, інді-рок, попмузику та трип-хоп, — і буквально роздаючи власні диски безплатно на вулицях. Протягом наступних десяти років вони видали два студійні альбоми Eyelid Movies[en] (2009) та Voices[en] (2014), стали відомими завдяки хітовій композиції «Black Out Days», а також співпрацювали з такими виконавцями, як The Flaming Lips[en] та Big Boi[en]. 2015 року Big Boi та Phantogram видали спільний альбом Big Grams[en], а також виступили втрьох на престижних фестивалях Bonnaroo[en] та Lollapalooza[2][3].

«You Don't Get Me High Anymore» стала однією з десяти пісень, записаних гуртом протягом шести місяців перебування в лос-анджелеському нейборгуді Ехо Парк для їхнього третього альбому. Всі вони були об'єднані темами незадоволення та жалоби, зокрема, тому що під час запису альбому, в січні 2016 року наклала на себе руки Бекі Бартел, старша сестра співачки Phantogram[3].

Робота над піснею[ред. | ред. код]

Ідея створення пісні народилася після того, як Джош Картер знайшов цікавий фрагмент барабанної партії з пісні Едді Бо[en] «Hook and Sling, Part I», датованої 1969 роком. Він запозичив з неї два фрагменти: перший з барабанним ритмом, що повторювався протягом такту; другий — з коротким окликом «Оу», який було суттєво змінено за допомогою ефектів пітч-шифтінгу (зміни висоти звучання) й реверберації та пропущено через підсилювач. Картер створив з них фанковий семпл, який дуже сподобався Сарі Бартел і співачка наполягла на тому, що надалі буде працювати з ним самостійно. Ця демоверсія отримала робочу назву «Dope Yo!»[4].

Сара Бартел додала до барабанного ритму «брудну» басову партію, створену на синтезаторі у її лептопі. Також вона почала працювати над вокалом, додаючи мелодію до акомпанементу, але поки не маючи жодних конкретних слів. Зазвичай Бартел співала нісенітницю на самоті, не дозволяючи навіть Джошу Картеру бути присутнім при цьому, але цього разу вона вперше зробила це в присутності інших: це сталося в Атланті, де дует музикантів зустрічався з продюсером Трікі Стюартом[en] та співаком The-Dream. Записавши декілька додаткових шарів с вокальними гармоніями та басом вони зрозуміли, що пісня виходить занадто насиченою та оригінальний ритм майже не чутно, тому було вирішено прибрати частину інструментальних партій, додавши до пісні трохи «простору». Музикальна складова пісні здавалася авторам трохи пугаючою, тому було вирішено написати схожий текст, який лякав би слухача та створював відчуття параної. Один з перших образів, який було втілено в тексті пісні — це людина, що прокидається на задньому сидінні автівки від сновидіння, в якому у неї випали всі зуби. Пізніше було додано інші елементи тексту, які підсилювали загальне враження сюрреалізму[4].

Співавтором та продюсером пісні став Рікі Рід. Зокрема, він додав «примарний» звук синтезатора, який можна почути в інструментальному бриджі, в проміжку між агресивним барабанним ритмом та синтезованим басом, що постійно дзижчить на фоні. Сара Бартел та Джош Картер визнавали, що вони ніколи б не обрали таке звучання і довгий час були невпевнені, що воно пасує цій композиції. Також Рікі Рід змінив аранжування, записавши партії духових, клавішних та басу на касетний магнітофон, та потім використовуючи їх як семпли замість запису чистого звучання інструментів. Бартел та Картер, які знали один одного з дитинства, були дуже здивовані подібним підходом продюсера. Кінцевий результат не відповідав тому, якою вони бачили пісню на початку роботи над неї, і дует навіть розглядав можливість повернення до демоверсії. Проте продюсерові вдалося запевнити музикантів, менеджмент гурту та навіть лейбл звукозапису, що його підхід робить пісню унікальною[4].

Фінальний результат[ред. | ред. код]

«You Don't Get Me High Anymore» стала прикладом нового напрямку розвитку Phantogram[5]. Вона майже повністю побудована на семплах, звучить в стилі фанк, містить синтезований «брудний» бас та клавішні, характерні для 1980-х років, поєднуючи емоційні мелодії з похмурими текстами[5][6]. На відміну від попередньої творчості гурту та решти їхніх пісень, які іноді навіть не містили приспіву, повторюючи декілька акордів, «You Don't Get Me High Anymore» стала чи не найближчою до традиційної попмузики композицією з репертуару Phantogram. Вона побудована відповідно до куплетної музичної форми, поширеної в поп- та рок-музиці, складаючись з двох куплетів, передприспіву та приспіву. Пісня містить характерні «гуки», мелодійні фрагменти, що «чіпляють» слухача, через що і була обрана як провідний сингл з альбому[7]. Її назва «Ти мене більше не п'яниш» метафорично натякає на наркотичну або алкогольну залежність, разом з тим описуючи більш загальне відчуття того, що «ніщо не є достатньо хорошим» і що люди завжди прагнуть знов відчути щось сильне, за чим вони сумують[5]. За словами музикантів, подвійне значення текстів та поєднання «світлих» та «темних» фрагментів, яке вони порівнювали з «ментальністю Джекіла і Гайда», стали визначальними рисами не лише цієї пісні, але й всього альбому[3].

В першому куплеті пісні головний герой прокидається вночі на задньому сидінні автівки, знаходячись «під кайфом», злякавшись кошмару, в якому в нього випали всі зуби — цей образ запозичено з реальних снів Джоша Картера. Він розуміє, що всі навколо нього «знаходяться під чимось», але йому цього вже недостатньо, маючи на увазі не лише кількість «хімікатів», які потрібні для задоволення, але й взагалі можливість насолоджуватися життям. В переприспіві «надісланий Богом хімічний друг» шепотить героєві на вухо, закликаючи «піти з ним до кінця та зазирнути в безодню». Нарешті, в приспіві головний герой визнає, що його вже ніщо не тішить: якщо раніше, щоб насолодитись, йому вистачало однієї (пляшки або дози), то тепер потрібно чотири. В другому куплеті розповідається про те, як важко героєві бути самим собою, наскільки фальшивим виглядає все навколо. Відносини з іншими людьми порівнюються з «целофановим пейзажем» та «рукостисканням манекенів», а саме життя — з відрепетируваною виставою в театрі ляльок або з «Шоу Трумена». Закінчується пісня багаторазовим повторенням головної фрази: «Ти мене більше не п'яниш»[8].

Вихід пісні[ред. | ред. код]

Сингл[ред. | ред. код]

15 червня 2016 року пісня «You Don't Get Me High Anymore» вийшла першим синглом з альбому Three, реліз якого було заплановано на 16 вересня. Прем'єра композиції відбулася того ж дня у програмі новозеландського діджея Зейна Лоу[en] на радіостанції Beats 1[en], що належала корпорації Apple Inc. В телефонному інтерв'ю музичному виданню Pitchfork Сара Бартел розповіла, що в новій роботі дуету буде розповідатися про розбите серце: «У нас був начебто важкий рік, тому багато натхнення та драйву прийшло з нашого власного досвіду»[5]. Після першого прослухування «You Don't Get Me High Anymore» оглядач інтернет-видання Stereogum[en] Кріс Девіль порівняв її з піснями «Myxomatosis» Radiohead та «Truffle Butter» Нікі Мінаж[9], а журналіст канадського видання Exclaim! Грегорі Адамс звернув увагу на семпл з ударних в жанрі нью-джек-свінг та партії синтезатора, насичені фуззом[10].

Протягом декількох днів після виходу цифрової версії сингла, «You Don't Get Me High Anymore» потрапила до 200 найкращих пісень чартах стрімінг-сервісу Spotify. В Литві композиція потрапила до щотижневого чарту, посівши 187 місце, а в США, Австрії, Польщі, Швейцарії, Чехії та Угорщині — до щоденних чартів, де найвищою стала 95 позиція в Чехії[11]. 9 липня 2016 року «You Don't Get Me High Anymore» дебютувала в американському чарті Alternative Songs, що щотижнево публікувався в часописі «Білборд». Описуючи новий альбом гурту та провідний сингл з нього, журналістка Billboard Кеті Бейн звернула увагу на гітарний риф, що нагадав їй творчість Muse, та текст про «автомобільні аварії, погляд у безодню та підвищене споживання хімікатів»[3]. «You Don't Get Me High Anymore» протрималася в хіт-параді пісень альтернативного року двадцять один тиждень, досягнувши шостої сходинки в кінці жовтня 2016 року[12].

Відеокліп[ред. | ред. код]

Фрагмент відеокліпу «You Don't Get Me High Anymore», в якому Сара Бартел знаходиться на березі напіввисохлого озера Солтон-Сі

Відеокліп на пісню було знято на початку червня 2016 року, за тиждень до виходу синглу. Фільмування відбувалося в Південній Каліфорнії, на березі напіввисохлого солоного озера Солтон-Сі. За словами режисера Гранта Сінгера[en], відомого своєю співпрацею з The Weeknd, Future, Skrillex та Аріаною Гранде, відеокліп мав стати «доволі темним та абстрактним». За словами Сари Бартел, екологічний стан озера, оточеного мертвою рибою, був доволі трагічним: «Воно дуже красиве, лише смердить так, ніби хтось напердів»[5]. Джош Картер також підкреслював атмосферу смерті, що панувала на майданчику, але відзначав, що вона пасувала тим трагедіям, що сталися цього року, маючи на увазі не лише самогубство сестри Сари Бартел, але й смерті Прінса та Девіда Бові[13].  

Кліп «You Don't Get Me High Anymore» було опубліковано 21 липня 2016 року. Завдяки великому бюджету, відео було насичено яскравими візуальними образами. В центрі кліпу спокуслива героїня Сари Бартел, яка постає іноді у футуристичному одязі, а іноді — у бондажі. Оглядач інтернет-видання Stereogum[en] порівняв відео з тропічним бойовиком-мелодрамою, «водночас красивою і грізною», а на сайті Audiofemme назвали «надихаючим вибухом, який змусить вас назавжди покінчити з цим тривалим захопленням, залишаючи вас глибоко знервованим»[14][15][16]. В серпні 2016 гурт також випустив документальне «behind-the-scenes» відео, зняте під час виробництва кліпу[13].

Критичні відгуки[ред. | ред. код]

3 серпня 2016 року на сайті PopMatters було опубліковано рецензію на сингл «You Don't Get Me High Anymore». Прайор Страуд оцінив його на вісім балів з десяти, охарактеризувавши як «динамічне, тонко зловісне, наповнене водночас свіжою мелодикою та розмитими синтезаторами, блискуче протистояння синті-року з нашою культурою неймовірних бажань і нестримних надмірностей». На думку оглядача, реліз синглу засвідчив, що нью-йоркський гурт все ще здатен знаходити натхнення для наступних робіт, а сама пісня стала своєрідною антиутопією, яка продемонструвала, що в сучасному світі найбільшу вагу мають секс, наркотики та задоволення власних потреб[17].

Після виходу альбому Three, «You Don't Get Me High Anymore», що вийшла його провідним синглом, стала однією з найбільш обговорюваних пісень з платівки. Оглядачі видань The Skinny[en][18], PopMatters[19] та Exclaim![20] відзначили її «дружність для радіостанцій», тому що замість хіп-хопу та електропопу гурт наблизився до традиційної попмузики (примітно, що в журналі Under the Radar[en] це, навпаки, назвали недоліком пісні)[21]. На сайтах Allmusic[22], The Line of Best Fit[en][23] та musicOMH[24] звернули увагу на зростання Сари Бартел як співачки, що зуміла продемонструвати свій широкий вокальний діапазон, вдало комбінуючи в одній пісні шепіт, фальцет та крик; зокрема, на сайті The Skinny її інтонації порівняли із солістками гуртів Curve[en] та Garbage[18]. На сайті Pitchfork також зауважили, що саме на «You Don't Get Me High Anymore» найкраще помітні «відбитки пальців» продюсера Рікі Ріда[25], а в журналі Slant Magazine її порівняли з хітовою дримпоповою композицією «Fall in Love» з попереднього альбому Phantogram Voices[26].

Кавер-версії[ред. | ред. код]

Протягом 2016 та 2017 років було видано декілька кавер-версій композиції, записаних різними рок-гуртами. Найбільш відомою стала версія канадського альт-рок-гурту Three Days Grace, записана в студії в Торонто в жовтні 2016 року. Музиканти замінили оригінальну партію синтезатора на гітарний риф, змінивши тональність пісні та її темп, створили аранжування на швидку руку та записали пісню буквально за декілька спроб. Ця версія була опублікована на Amazon, iTunes та Google Play як цифровий сингл, але надалі не потрапила до студійних альбомів гурту[27]. Окрім Three Days Grace, кавер-версію пісні випустив маловідомий американський гурт Charlatan[28], а канадські панк-рокери PUP[en] виконали живу версію пісні у програмі Like A Version на австралійській радіостанції Triple J[en][29][30].

2019 року американська співачка Біллі Айліш виконала акустичну версію «You Don't Get Me High Anymore» на шоу Live Lounge британської радіостанції BBC Radio 1; на гітарі акомпанував її брат Фіннеас О'Коннелл. Оголошуючи назву композиції, Біллі Айліш попередила аудиторію, що це одна з її улюблених пісень, і вона може «розбомбити її»[31]. У відповідь музиканти Phantogram написали у Фейсбуці: «Нам подобається цей кавер на YDGMHA, який Біллі Айліш і Фіннеас зробили на BBC Radio 1!»[32]. 2023 року редакція британського вебсайту Far Out внесла «You Don't Get Me High Anymore» до списку десяти найкращих кавер-версій у виконанні Біллі Айліш[31].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Phantogram - You Don't Get Me High Anymore (англ.), 2016, процитовано 28 листопада 2023
  2. Staples, Vince (6 жовтня 2016). Phantogram. Interview Magazine (амер.). Процитовано 28 листопада 2023.
  3. а б в г Bain, Katie (7 жовтня 2016). Phantogram Talks ‘Finding Beauty In the Darkness’ on New Album. Billboard (амер.). Процитовано 28 листопада 2023.
  4. а б в hrishikesh (6 жовтня 2016). Episode 85: Phantogram. Song Exploder (амер.). Процитовано 28 листопада 2023.
  5. а б в г д Hogan, Marc (15 червня 2016). Phantogram Share New Single “You Don’t Get Me High Anymore”: Listen. Pitchfork (англ.).
  6. Masley, Ed. Phantogram interview: Josh Carter reflects on making of 'Three' and need to evolve. The Arizona Republic (англ.). Процитовано 30 листопада 2023.
  7. Vettese, John (20 жовтня 2016). Interview: Phantogram’s Josh Carter on making beats, trimming fat and spanning worlds. WXPN | Vinyl At Heart (англ.). Процитовано 30 листопада 2023.
  8. You Don’t Get Me High Anymore. Phantogram. Track 3 on Three. Genius (англ.).
  9. Deville, Chris (15 червня 2016). Phantogram – “You Don’t Get Me High Anymore”. Stereogum (англ.). Процитовано 28 листопада 2023.
  10. Adams, Gregory (15 червня 2016). Phantogram "You Don't Get Me High Anymore". Exclaim.ca.
  11. Phantogram - You Don’t Get Me High Anymore - Spotify Chart History. kworb.net. Процитовано 28 листопада 2023.
  12. Phantogram | Biography, Music & News. Billboard (амер.). Процитовано 28 листопада 2023.
  13. а б Phantogram - You Don’t Get Me High Anymore (Behind The Scenes) (укр.), процитовано 28 листопада 2023
  14. Phantogram – “You Don’t Get Me High Anymore” Video. Stereogum (англ.). 21 липня 2016. Процитовано 28 листопада 2023.
  15. Richin, Leslie (7 листопада 2016). The 10 Best Phantogram Songs. Billboard (амер.). Процитовано 28 листопада 2023.
  16. VIDEO REVIEW: Phantogram “You Don’t Get Me High Anymore” – Audiofemme (амер.). Процитовано 29 листопада 2023.
  17. Phantogram – “You Don’t Get Me High Anymore” (Singles Going Steady), PopMatters. PopMatters (амер.). 3 серпня 2016. Процитовано 29 листопада 2023.
  18. а б Kaill, Gary (30 вересня 2016). Phantogram - Three album review: The Skinny. www.theskinny.co.uk (англ.). Процитовано 30 листопада 2023.
  19. Sawdey, Evan (6 жовтня 2016). Phantogram: Three, PopMatters. PopMatters (англ.). Процитовано 30 листопада 2023.
  20. Rodgers, Ian (5 жовтня 2016). Phantogram - Three. Exclaim! (англ.).
  21. Shafer, Cody Ray (14 вересня 2016). Three. www.undertheradarmag.com (англ.). Процитовано 30 листопада 2023.
  22. Sendra, Tim, Phantogram - Three Album Reviews, Songs & More | AllMusic (англ.), процитовано 30 листопада 2023
  23. Rindner, Grant. Phantogram finally sound like they're having fun on Three. The Line of Best Fit (англ.). Процитовано 30 листопада 2023.
  24. Shepherd, Sam (22 жовтня 2016). Phantogram - Three | Album Reviews. musicOMH (англ.). Процитовано 30 листопада 2023.
  25. Camp, Zoe (7 жовтня 2016). Phantogram: Three. Pitchfork (амер.). Процитовано 30 листопада 2023.
  26. Goller, Josh (1 жовтня 2016). Review: Phantogram, Three. Slant Magazine (англ.). Процитовано 30 листопада 2023.
  27. Childers, Chad (18 листопада 2016). Three Days Grace Cover 'You Don't Get Me High Anymore'. Loudwire (англ.). Процитовано 30 листопада 2023.
  28. Charlatan - LEARN. www.wearecharlatan.com. Процитовано 30 листопада 2023.
  29. Phantogram - You Don't Get Me High Anymore (PUP Cover) :. Indie Shuffle (англ.). Процитовано 30 листопада 2023.
  30. You Don't Get Me High Anymore by Phantogram (англ.), процитовано 30 листопада 2023
  31. а б Whatley, Jack (14 серпня 2023). The 10 best covers by Billie Eilish. faroutmagazine.co.uk (амер.). Процитовано 30 листопада 2023.
  32. Facebook. www.facebook.com. Процитовано 30 листопада 2023.