Велодрезина

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
чотириколісна велодрезина
(залізничний велосипед-квадроцикл), 1940 р.

Велодрезина (рейковий велосипед, залізничний велосипед, англ. velorail, railbike) — являє собою двох-, трьох- та чотириколісні конструкції з педальним приводом для руху залізничними коліями. Обладнаний однією чи, частіше двома або чотирма парами педалей, при цьому велосипедисти сидять попарно плечем до плеча (як на водному велосипеді). Такі велосипеди використовуються в Європі на деяких закритих мальовничих залізничних лініях як розваги для туристів, раніше також служили для робітників, які слідкували за коліями та лагодили рейки й шпали.

Велодрезини — це окремий підвид дрезин з м'язовим приводом. Так називають дрезини, що приводяться в рух зусиллями м'язів ніг через спеціальну систему передач. Відрізняються достатньою легкістю приведення в рух, так як опір їхньому коченню по рейках дуже незначний.

Часто це пристрої, подібні за конструкцією з велосипедами. Іноді це просто звичайний велосипед, поставлений на рейки, обладнаний додатковим опорним колесом (колесами) для руху по другій рейці.

Існують (існували) й чотириколісні велодрезини, де зусилля все передається не на одне, а на два або всі чотири колеса, що є в такому випадку ведучими. Зокрема, екіпаж такого роду був випробуваний на французькій Східної залізниці. На ньому можуть поміститися двоє людей. Один робітник може зняти його з колії.

В даний час велодрезини використовуються для активного відпочинку на декількох залізничних лініях, на яких немає регулярного руху потягів: в Німеччині, Швеції, Норвегії, Польщі, в деяких інших європейських країнах, та у Південній Кореї[1]. Кілька компаній орендують велодрезини в Швеції[2]. У Сполучених Штатах тури на рейлбайках по залізниці відбуваються в кількох штатах по всій країні: у штаті Мен[3], в Орегоні[4], в горах Адірондак штату Нью-Йорк[5], і в Делавері[6].

У Фінляндії щорічний конкурс «Resiina-ralli» (англ. "Draisine Rally") охоплює кілька команд, які багато днів подорожують по залізницях з одного краю країни в інший. Це ралі транслюється по телебаченню і має популярність серед глядачів.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. asiaenglish.visitkorea.or.kr [Архівовано 19 вересня 2015 у Wayback Machine.](англ.)
  2. Muscle power: draisine travel. Hidden Europe. Архів оригіналу за 31 серпня 2013. Процитовано 16 серпня 2013.(англ.)
  3. bangordailynews.com [Архівовано 16 вересня 2017 у Wayback Machine.](англ.)
  4. nwnewsnetwork.org [Архівовано 5 червня 2017 у Wayback Machine.](англ.)
  5. lakeplacidnews.com [Архівовано 15 березня 2017 у Wayback Machine.](англ.)
  6. newsworks.org [Архівовано 16 вересня 2017 у Wayback Machine.](англ.)