Рейковий автобус

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рейковий автобус
Типовий рейковий автобус типу LINK
Основні дані
Ширина колії 1435 мм, 1524 мм
Рід служби пасажирський
Технічні дані
Конструкційна швидкість 120 км/год
Робоча маса 40 т


Рейковий автобус, рідше скорочено рейкобус — синонім або найменування автомотрис та дизель-поїздів малої складової (один-чотири вагони).

Основні параметри[ред. | ред. код]

Рейкові автобуси належать до дизельного моторвагонного рухомого складу і призначені для забезпечення приміських пасажирських перевезень, зазвичай, на неелектрифікованих дистанціях залізниць у вигляді автономного поодиноко пасажирського транспортного засобу з двома кабінами.

Рейкобус не є самостійним видом (класом) транспортного засобу (як, наприклад, паровоз або електропоїзд) і — тим більше — видом транспорту. Використання терміну «рейковий автобус» не схвалюється більшістю фахівців[джерело?]. Коректніший термін — «автомотриса». Однак, зокрема, «Укрзалізниця» використовує саме термін «рейкові автобуси»[1], а у 2009—2010 роках ходив Львівський міський рейковий автобус.

В Україні[ред. | ред. код]

В Україні, станом на листопад 2017 року, парк рейкобусів «Укрзалізниці» складає 14 одиниць[2].

У листопаді 2018 р. «Укрзалізниця» випробувала новітній рейкобус, який за 27 хвилин довозить пасажирів з Києва до Борисполя.

Існували також рейкові жиробуси.

Інші значення[ред. | ред. код]

Міський рейковий автобус у Львові

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Маршрут рейкового автобуса Львів-Луцьк продовжено до Ківерців. Архів оригіналу за 8 грудня 2015. Процитовано 6 січня 2016.
  2. Електропоїзди і дизеля: чим «Укрзалізниця» возить в приміському сполученні. Архів оригіналу за 18 листопада 2017. Процитовано 18 листопада 2017.

Посилання[ред. | ред. код]