Капецитабін

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Капецитабін
Систематизована назва за IUPAC
Pentyl [1-(3,4-dihydroxy-5-methyltetrahydrofuran-2-yl)-5-fluoro-2-oxo-1H-pyrimidin-4-yl]carbamate
Класифікація
ATC-код L01BC06
PubChem 60953
CAS 154361-50-9
DrugBank DB01101
Хімічна структура
Формула C15H22FN3O6 
Мол. маса 359,35 г/моль
Фармакокінетика
Біодоступність 70%
Метаболізм Печінка
Період напіввиведення 0,7—1,14 год. (І фаза)
Екскреція Нирки, фекалії
Реєстрація лікарського засобу в Україні
Назва, фірма-виробник, країна, номер реєстрації, дата КАПЕЦИТАБІН,
«Гетеро Лабз Лімітед»,Індія
UA/14206/01/01
02.04.2015-02/04/2020
КСЕЛОДА,
«Продуктос Рош С.А. де С.В.»/«Ф.Хоффманн-Ля Рош Лтд »/«Рош Фарма АГ»,Мексика/Швейцарія/Німеччина
UA/5142/01/01
19.07.2016-19.07.2021
КАПЕЦИТАБІН АМАКСА,
«Лабораторіос Нормон С.А.»,Іспанія
UA/15547/01/01
10.11.2016-10.11.2021[1]

Капецитабін (лат. Capecitabinum, англ. Capecitabine) — синтетичний лікарський препарат, який за своєю структорою є аналогом піримідинових основ[2] (похідне фторпіримідину карбамату)[3][4], та проліками іншого лікарського препарату — 5-фторурацилу.[5][6][4] Капецитабін застосовується перорально.[3][6][2] Капецитабін розроблений у лабораторії компанії «Genentech» (яка є частиною «Hoffmann-La Roche»)[7], яка розпочала випуск препарату під торговою маркою «Кселода».

Фармакологічні властивості[ред. | ред. код]

Капецитабін — синтетичний лікарський засіб, який за своєю хімічною структурою є аналогом піримідинових основ нуклеїнових кислот. Механізм дії препарату полягає в інгібуванні ферменту тимідинсинтетази активними метаболітами препарату[8][2][4], що призводить до блокування синтезу ДНК та інгібування синтезу РНК унаслідок включення метаболіту препарату в структуру нуклеїнових кислот, наслідком чого є припинення мітозу. Оскільки мітотична активність більш виражена у клітин, які швидко ростуть, а також у цих клітинах значно вищою є активність тимідінсинтетази, то капецитабін є більш активним до клітин злоякісних пухлин із мінімальною активністю до клітин здорових тканин.[3][2][8] Окрім того, завдяки підвищеній активності тимідінфосфорилази — фермента, який сприяє перетворенню капецитабіна в 5-фторурацил — в пухлинних клітинах, то це забезпечує меншу токсичність і більшу ефективність капецитабіну в порівнянні з 5-фторурацилом.[4][2][8] Капецитабін застосовується як протипухлинний препарат при різних видах раку: раку стравоходу, шлунку, підшлункової залози, первинного та метастатичного молочної залози, колоректальної зони, печінки, яєчників, шийки матки, нирки, жовчевого міхура.[9][2][4][8] При застосуванні капецитабіну спостерігається менше побічних ефектів, ніж при застосуванні інших хіміотерапевтичних препаратів, найчастішим з яких є долонно-підошовний синдром, який найчастіше легко купується зниженням дози препарату або перервою в застосуванні капецитабіну.[2][4] Сам капецитабін не є цитотоксичним препаратом, проте його основним метаболітом є 5-фторурацил, тому застосування капецитабіну при вагітності може призвести як до народження дитини із чисельними вадами розвитку, так і до самовільного переривання вагітності або народження мертвої дитини.[10]

Фармакокінетика[ред. | ред. код]

Капецитабін швидко всмоктується після перорального застосування, біодоступність препарату становить 70 %.[5] Максимальна концентрація препарату в крові спостерігається протягом 2 годин після прийому препарату. Капецитабін швидко метаболізується до дезокси-5-фторцитидину, а пізніше до дезокси-5-фторуридину, та далі до 5-фторурацилу під дією ферменту тимідинфосфорилази вже безпосередньо в пухлинній тканині. Сам капецитабін добре зв'язується з білками плазми крові, зв'язування його метаболітів з білками є різним (частина з них добре зв'язується з білками плазми, частина зв'язується погано). Капецитабін погано проникає через гематоенцефалічний бар'єр, через плацентарний бар'єр, даних за проникнення препарату в грудне молоко немає. Метаболізується капецитабін у печінці з утворенням спочатку активних, пізніше неактивних метаболітів. Виводиться препарат із організму переважно з сечею, частково з калом. Період напіввиведення капецитабіну становить 0,7–1,14 години, при порушенні функції печінки цей час може збільшуватися.[3]

Покази до застосування[ред. | ред. код]

Капецитабін застосовують для лікування раку стравоходу, шлунку, колоректального раку, та раку молочної залози, як первинному, так і метастатичному в поєднанні з доцетакселом.

Побічна дія[ред. | ред. код]

При застосуванні капецитабіну побічні ефекти спостерігаються рідше, ніж при застосуванні 5-фторурацилу. Серед побічних ефектів препарату найчастішим є долонно-підошовний синдром, який найчастіше легко купується зниженням дози препарату або перервою в застосуванні капецитабіну.[4] Частими побічними ефектами препарату також є нейтропенія, діарея, нудота, блювання, стоматит і алопеція.[2] Іншими побічними ефектами капецитабіну є[3]:

Протипокази[ред. | ред. код]

Капецитабін протипоказаний при підвищеній чутливості до препарату або інших похідних фторпіримідину, важких побічних реакціях при застосуванні інших похідних фторпіримідину, хворим у віці менш ніж 18 років, вагітності та годуванні грудьми. З обережністю препарат призначається хворим ІХС, із печінковою або нирковою недостатністю та особам старшим 80 років.[3]

Форми випуску[ред. | ред. код]

Капецитабін випускається у вигляді таблеток по 0,15 і 0,5 г.[11][5]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Державний реєстр лікарських засобів України. Архів оригіналу за 9 січня 2016. Процитовано 2 вересня 2017.
  2. а б в г д е ж и Капецитабін и флуороурацил у лікуванні колоректального раку і раку шлунка: аналіз прямих порівняльних досліджень. Архів оригіналу за 1 вер. 2017 р.
  3. а б в г д е КАПЕЦИТАБІН (CAPECITABINUM) Діюча речовина. Compendium.
  4. а б в г д е ж Эффективность капецитабина при лечении больных первично и вторично диссеминированными формамиаденокарциномы различной локализации [Архівовано 9 серпня 2017 у Wayback Machine.] (рос.)
  5. а б в Capecitabine Monograph for Professionals. Drugs.com. Архів оригіналу за 15 квіт. 2016 р.
  6. а б (рос.)Описание КАПЕЦИТАБИН показания, дозировки, противопоказания активного вещества CAPECITABINE. vidal. Архів оригіналу за 24 жовт. 2020 р.
  7. Genentech: Xeloda® (capecitabine) - Information for Patients. www.gene.com. Архів оригіналу за 8 лют. 2014 р.
  8. а б в г (рос.)журнал», Издание для практикующих врачей «Русский медицинский. Капецитабин в комбинации с предоперационной лучевой терапией при местнораспространенном, операбельном раке прямой кишки: многоцентровое исследование II фазы. rmj. Архів оригіналу за 1 вер. 2017 р.
  9. Анатольевна, Москвина Екатерина; В.а, Горбунова; Д.р, Насхлеташвили; С.в, Медведев; А.х, Бекяшев; Д.м, Белов (7 бер. 2015 р.). Капецитабин в сочетании с лучевой терапией при метастатическом поражении головного мозга у больных раком молочной железы. Российский онкологический журнал. 20 (1): 13—17 — через cyberleninka.ru.
  10. Капецитабін. Архів оригіналу за 3 вересня 2017. Процитовано 2 вересня 2017.
  11. (рос.)Список препаратов с КАПЕЦИТАБИН - активное вещество CAPECITABINE в справочнике лекарственных препаратов Видаль. vidal. Архів оригіналу за 28 жовт. 2020 р.

Посилання[ред. | ред. код]