Плацдарм «Голд»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Плацдарм «Голд»
Gold Beach
Нормандська операція
Операція «Оверлорд»
Підрозділи 50-ї нортумбрійської піхотної дивізії висаджуються на берег в Ла-Рів'єр-Сен-Совер. Плацдарм «Голд». Ранок 6 червня 1944
Підрозділи 50-ї нортумбрійської піхотної дивізії висаджуються на берег в Ла-Рів'єр-Сен-Совер. Плацдарм «Голд». Ранок 6 червня 1944

Підрозділи 50-ї нортумбрійської піхотної дивізії висаджуються на берег в Ла-Рів'єр-Сен-Совер. Плацдарм «Голд». Ранок 6 червня 1944
Координати: 49°20′43″ пн. ш. 0°34′18″ зх. д. / 49.34527777780577651° пн. ш. 0.57166666669444777° зх. д. / 49.34527777780577651; -0.57166666669444777
Дата: 6 червня 1944
Місце: Арроманш-ле-БенЛе-АмельЛа-Рив'єр-Сен-Совер
Нормандія, Франція
Результат: Перемога союзників. Відкриття Другого фронту в Західній Європі.
Сторони
Велика Британія Велика Британія Третій Рейх Третій Рейх
Командувачі
Велика Британія Дуглас Александер Грехем Третій Рейх Вільгельм Ріхтер
Третій Рейх Дітріх Крайсс
Військові сили
24 970 частини 2-х піхотних дивізій
Втрати
400 н/д
Карта районів берегової оборони, які утримувала 716-та німецька дивізія в смузі вторгнення союзників. Плацдарми «Голд», «Джуно» та «Сорд» (зліва направо)

Плацдарм «Голд» (англ. Gold Beach) — кодове найменування одного з п'яти секторів вторгнення союзників силами 30-го корпусу 2-ї британської армії 6 червня 1944 року на узбережжя окупованої нацистами території Франції в ході висадки в Нормандії часів 2-ї світової війни.

Історія[ред. | ред. код]

50-та Нортемберійська піхотна дивізія, під командуванням генерал-майора Дугласа Александера Грехема, посилена підрозділами 79-ї бронетанкової дивізії і 8-ї танкової бригади, висаджувалася на узбережжі Франції між населеними пунктами Анель і Вер-сюр-Мер. Плацдарм «Голд» був роздільний на три основні сектори вторгнення (із заходу на схід):

  • Айтем,
  • Джиг (мав 2 зони: Грін і Ред),
  • Кінг (також зони: Грін і Ред).

Головним завданням дивізії в зоні висадці було: з ходу опанувати узбережжя і, не припиняючи натиску продовжити наступ на південь — захопити Арроманш-ле-Бен, що грав ключову роль в планах спорудження штучних гаваней Малберрі, і надалі вийди до Байо, таким чином, перерізавши важливу транспортну артерію, що йде уздовж узбережжя, — дорогу на Кан. О 07:25 почалася висадка британців, через 50 хвилин після вторгнення сусідів з правого флангу — американських 1-ї і 29-ї піхотних дивізій.

Сильний фланговий вітер заважав організованій висадці військ, але в теж час протидесантні споруди і мінні поля німців виявилися покритими водою, і командування союзників негайно ухвалило рішення — почати висадку інженерної техніки, в першу чергу плавучих танків, не чекаючи доки вода спаде.

Перша хвиля десанту зазнала значних втрат, але завдяки своєчасно ухваленому рішенню, ініціатива була перехоплена і, скориставшись деяким замішанням з боку противника, англійці змогли з ходу увірватися на плацдарм. Цьому немало сприяла наявність на пляжах спеціальної броньованої техніки, під прикриттям якої десант зміг здолати першу лінію укріплень німецької 716-ї дивізії берегової оборони і просунутися углиб.

З моря наступ дивізії підтримував вогонь корабельної артилерії лінкора «Уоспайт», крейсерів «Аякс», «Аргонавт», «Емеральд», «Оріон» і крейсера французьких ВМС «Жорж Лейг». Долаючи запеклий опір, британці змогли до 16 годин оволодіти Амель, до 21 години Арроманш і вийти на околицю Байо і до кінця першого дня вторгнення міцно зміцнитися на захопленому плацдармі.

Завдання дня, таким чином, стояло перед дивізією напередодні операції, була успішно виконана.

Разом з морським десантом на узбережжі Франції, недалеко від Анель (Нор) висадився підрозділ британського спецназу, який мав бойове завдання, здійснивши 16-ти кілометровий марш-кидок по зайнятій противником території, захопити невелику гавань Пор-ан-Бессен-Юппен, що знаходиться на крайньому правому фланзі плацдарму «Голд». Гавань знаходилася у виключно зручному місці, розташованому між прямовисних крейдяних схилів узбережжя і грала значну роль у планах союзного командування, через виняткову цінність у системі постачання морського десанту надалі. Проте, спецназу не вдалося з ходу опанувати дану гавань і лише 8 червня, після кровопролитних боїв об'єкт був захоплений.

Посилання[ред. | ред. код]