Маґнушевський плацдарм

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Маґнушевський плацдарм
бої 1-16 серпня
бої 1-16 серпня

бої 1-16 серпня
Дата: 1 серпня 1944січень 1945
Місце: поблизу Маґнушева
Результат:
Сторони
СРСР СРСР
Польща Польща
Третій Рейх Третій Рейх
Командувачі
СРСР СРСР
Польща Польща
Третій Рейх Третій Рейх
Військові сили
СРСР СРСР
Польща Польща
Третій Рейх Третій Рейх
Втрати
СРСР СРСР
Польща Польща
не менше 26532 вбитих
Третій Рейх Третій Рейх
тисячі вбитих та поранених

Маґнушевський плацдарм (також Варецько-Маґнушевський плацдарм був захоплений в серпні 1944 року на лівому березі Вісли поблизу Маґнушева, що на 60 кілометрів південніше Варшави підрозділами Першого Білоруського фронту (керував маршал СРСР Костянтин Рокоссовський) на заключних моментах Люблін-Берестейської операції.

1 серпня передові загони 8-ї гвардійської армії (командував генерал Василь Чуйков) форсують Віслу та займають плацдарм поблизу Маґнушева. Відразу наводяться переправи, по яких того ж дня на плацдарм переправляються по 2 полки з 25-ї, 35-ї, 57-ї та 79-ї гвардійських стрілецьких дивізій. Новими силами плацдарм розширяється до 15 кілометрів по фронту та 5 км вглиб. На плацдарм було перекинуто до 350 гармат й мінометів; в ході боїв 2-го — 4 серпня радянські війська захопили Маґнушев та розширили плацдарм по фронту до 44 кілометрів й вглиб до 15 км.

Нацистські сили здійснюють ряд контратак протягом 5-го — 13 серпня, були задіяні 2 танкові і 1 піхотна дивізії, літаки Люфтваффе здійснювали до 600 вильотів на добу. Радянське керівництво для посилення 8-ї гвардійської армії переправляє на плацдарм 16-й танковий корпус 2-ї танкової армії, 3-тю піхотну дивізію та 1-шу танкову бригаду (генерал Іван Межицан) Війська Польського. Німецькі контрудари були відбиті із великими втратами з нацистського боку, значну роль в цьому відіграла повітряна підтримка 6-ї та 16-ї повітряної армії.

14 серпня 8-ма гвардійська армія переходить в наступ, згодом для підтримки її дій на плацдарм переводяться головні сили 1-ї армії Війська Польського під керунком генерала Зигмунта Берлінга у співдії з радянськими частинами мали захопити Варшаву. Проте цей задум не було здійснено — через серйозний спротив нацистських сил та недостатні сили Першого Білоруського фронту; частини переходять до оборони.

15 вересня польські частини виводяться з плацдарму із іншим бойовим завданням. В часі Варшавського повстання з Маґнушевського плацдарму до повсталих намагався прорватися 16-й танковий корпус. Після придушення повстання до Маґнушевського плацдарму перекидаються додаткові нацистські сили, зокрема, дивізія «Герман Герінг» та 19-та танкова дивізія.

На плацдармі були споруджені потужні інженерні укріплення, завдяки чому на обмеженій території було розміщено ударне угрупування Першого Білоруського фронту.

У січні 1945 року звідси було здійснено удар головних сил Першого Білоруського фронту в часі проведення Варшавсько-Познанської операції.

Після війни рештки радянських вояків перезахоронювали. На військовому кладовищі в місті Гарволін, в 156 братських могилах знаходяться рештки 10 тисяч чоловік, з них встановлених пофамільно 2530; в Макуві-Мазовецькому — 607 братських могил з 16532 похованнями, відомих — 2675.

Джерела[ред. | ред. код]