Хірам І Великий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Хірам І Великий
фінік. 𐤇𐤓𐤌
Народився 1000 до н. е.
Тір
Помер 935 до н. е.
Діяльність суверен
Посада Цар Тіраd
Батько Абібаал
Діти Баал-Есер I

Хірам I Великий — цар Тіра та Бібла в 969-936 до н. е., сучасник Давида та Соломона, знаходився з ними у союзницьких відносинах.

Життєпис[ред. | ред. код]

Хірам був сином і наступником Авібаала. Він жив 53 роки і помер після 34-річного правління. Незадовго після вступу на престол Хірам відправив Давиду послів і теслярів, та поставив йому кедрові дерева для будівництва його палацу в Єрусалимі. (2Цар 5:11; 1Пар 14:1).

При ньому Тір досягнув найвищого розквіту. Він спорудив величезні будівлі і укріплення на острові Тіра, щоб мати тут бастіон для охорони всієї Фінікії. Хірам відновив давні святилища, покривши їх кедровим деревом. Побудував новий храм на честь Мелькарта і Астарти.

Хірам воював з кіттійцями, тобто жителями Кіпра, і знову підкорив їх, намагаючись утвердити за Тіром гегемонію, яка перейшла йому від Сідона. Підкорив Фінікію від Акко до Бібла. Було засновано першу колонію на о.Крит.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Demand, Nancy H. (2011). The Mediterranean Context of Early Greek History. Wiley-Blackwell. p. 230. ISBN 978-1405155519.
  • Volver arriba ↑ Vance, Donald R. (March 1994) «Literary Sources for the History of Palestine and Syria: The Phœnician Inscriptions» The Biblical Archaeologist 57(1) 2-19.