Марін Тірський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Марін Тірський
Народився1 століття
Тір
Помер130
Рим, Римська імперія
КраїнаСтародавній Рим
Діяльністькартограф, географ, математик
Галузькартографія
Знання мовдавньогрецька
Картографічні проєкції Маріна Тірського

Марін Тірський (грец. Μαρίνος ο Τύριος, прибл. 70 —прибл. 130) — географ, картограф та математик часів Римської імперії.

Життєпис

[ред. | ред. код]

Народився у м. Тір (частина римської провінції Сирія). Про його життя відомо замало. Ймовірно він деякий час мандрував східними частинами імперії. Втім про місце й точну дату смерті нічого не відомо.

Географія

[ред. | ред. код]

Його твори втрачені. На нього посилається лише Клавдій Птолемей, який використовував праці Маріна. Згідно з Птолемеєм роботу Марін склав у 114 році.

Марін вніс поліпшення в побудову карт і розробку систему навігаційних карт. Його головною спадщиною є те, що він вперше присвоюється кожному місцю належну широту і довготу, він використовував «Меридіан Островів блаженних (Канарські острови або острова Зеленого Мису)» як нульовий меридіан і паралелі Родосу для вимірювання широти.

Марін встановив довжину в 180 000 стадій для екватора, відповідно окружності Землі 33300 км, що приблизно на 17% менше, ніж фактичне значення.

Марін також ретельно вивчав праці своїх попередників і щоденники мандрівників. Його карти були першими в Римській імперії, щоб відобразили Китай. Він також вперше застосував еквідистанційну циліндричну проєкцію, яка все ще використовується в створенні карти сьогодні. Марін вважав, що океан був поділено на східну і західну частини по континентах (Європа, Азія і Африка). Він думав, що населений світ розтягується по широті від Туле (можливо Ісландія або Шетландські острови), до Агісибри (Тропік Козерога) і довготи від Островів Блаженних до Шера (Китаю).

Марін також вропадив термін Антарктики, посилаючись на протилежність від Північного полярного кола.

У Середні віки його твори використовував арабський вчений Аль Масуді.

На його честь названо кратер на Місяці.

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Hans Armin Gärtner: Marinos von Tyros. In: Der Neue Pauly (DNP). Band 7, Metzler, Stuttgart 1999, ISBN 3-476-01477-0, Sp. 896–898.