Тінь Сонця

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тінь Сонця
Тінь Сонця, 2021 рік
Тінь Сонця, 2021 рік
Основна інформація
Жанр Фолк-рок,
фолк-метал
Роки 1999 — наш час
Країна Україна Україна
Місто Київ
Мова українська
білоруська
Лейбл «Наш Формат»
«Саме Так!»
Склад Сергій Василюк
Антон Которович
Влад Ваколюк
Пилип Харук
Zlatoyar
Інші
проєкти
Сонцесвіт
Cheeky Cats
Офіційний сайт. 

Тінь Сонця у Вікісховищі

«Тінь Сонця» — український фолк-метал-гурт із Києва. Учасник українських фестивалів, таких як «Захід-фест», «Холодний Яр», «Бандерштат», «Ше.Fest», «Respublica», «Woodstock Україна» тощо. Єдиний рок-гурт, в якому вже понад 15 років яскраву роль відіграє бандура.

Своєрідною візиткою карткою гурту є пісня «Козаки» (у народі «Їхали козаки»), під яку виходив на ринг боксер Олександр Усик; вона ж була обрана музичною візитівкою Національної збірної України з футболу на Євро-2016.

Історія[ред. | ред. код]

Перші роки (1999—2002)[ред. | ред. код]

Гурт заснували двоюрідні брати Сергій та Олексій Василюки 13 червня 1999. Тоді було зіграно першу власну пісню — «Зимні». Назва гурту з'явилася після сонячного затемнення у серпні 1999. З приходом до гурту колишнього однокласника Сергія — Андрія Безреброго, розпочалась активна музична діяльність.

Навесні 2001 року було записано перші студійні роботи, а згодом — дебютний альбом Тіні Сонця — «Святість Віри» (2002).

25 червня відбувся перший виступ — у Житомирі на фестивалі «Новий зоряний дощ».

«Над диким полем» та «За межею» (2002—2005)[ред. | ред. код]

Навесні 2002 року гурт покидає Андрій Безребрий. Сергій Василюк більш як півроку знаходиться сам-на-сам з власними творчими пошуками. Захопившись «Iron Maiden», «Gods Tower», українською автентичною музикою, та поринувши у світ Запорізького козацтва з книжок Дмитра Яворницького, Сергій практично повністю змінює музичну та змістовну концепцію від поважченого романтичного року до heavy-folk з елементами progressive та виразно українськими текстами, побудованими на поєднанні славетного минулого з непростим сьогоденням. Так народжується «козацький рок».

Згодом до гурту приєднуються два гітаристи — Андрій Савчук та Анатолій Зіневич, які з великим ентузіазмом сприйняли ідею створення нетипового метал-гурту на той час, коли більшість київських метал-бендів співали російською або англійською, абсолютно не торкаючись патріотичних тем.

Першим барабанщиком гурту став Петро Радченко. Втім, уже влітку гурт фактично розпався, тож Сергій узявся за пошуки нових музикантів. У серпні 2003-го до гурту приєднались гітарист Володимир Манацюк, клавішник і гітарист Андрій Хаврук, а також барабанщик Костянтин Науменко. В цьому складі гурт напрацював першу велику концертну програму і зробив стрімкий крок вперед. Вже за півроку гурт грав у ПК КПІ.

Наприкінці серпня 2004 року «Тінь Сонця» отримали першу нагороду на конкурсному фестивалі «Подих». Слідом за цим гурт узявся за запис альбому і практично відразу перші його сингли зазвучали на «Радіо Rocks» та Національному Радіо. В цей же час гурт покидає Костянтин Науменко, займаючись власним гуртом Sunrise.

13 червня 2005 року вийшов дебютний альбом гурту «Над Диким Полем», побудований переважно на козацькій тематиці. Альбом видала мистецька агенція «Саме Так!» У серпні того ж року «Тінь Сонця» записує демо-альбом «За межею», куди увійшли інші пісні концертної програми: в них було більше артроку та progressive, тематично вони були поєднані темами української міфології.

«Полум'яна Рута» (2005—2007)[ред. | ред. код]

Докладніше: Полум'яна Рута
Тінь Сонця на фестивалі Басовище, 21 липня 2007 року
Тінь Сонця на фестивалі Басовище, 21 липня 2007 року

Було прийняте рішення збагатити саунд бандурою та скрипкою. Наприкінці серпня 2005 року до гурту приєднався бандурист Іван Лузан, трохи пізніше скрипалька Наталя Корчинська. Сергій Василюк ініціює прихід до гурту вокалістки задля поєднання чоловічого і жіночого вокалів в окремих піснях. Спершу до гурту прийшла Тетяна Сергійчук, але доволі швидко її замінила Наталя Данюк. Саме з нею були записані сингли «Даремно» і «Поле», які відразу стали хітами гурту. Проте наприкінці року гурт дійшов до висновку, що пісні з жіночим вокалом краще виокремити у паралельний проєкт під назвою Зачарований Світ. Втім, діяльність цього проєкту було тимчасово припинено через брак часу та мотивації.

Проте головною подією кінця 2005 року стала участь у триб'ют-альбому «Gods Tower» «Варта Вежы Багоў». Уперше за історію гурту був записаний кавер на пісню легенд білоруського металу: українською інтерпретацією пісні «Twilight Sun» стала «Пісня Чугайстра». Кавер від «Тінь Сонця» був визнаний найкращим на триб'юті і вивів гурт на білоруську сцену та хіт-парад «Тузін гітоў».

На зламі 2005—2006 років відбулася чергова зміна в складі. Скрипальку Наталю Корчинську замінила Соня Рогальська, ставши на багато років окрасою та незамінним учасником гурту. Також, до гурту прийшов Кирило Момот, у минулому лідер та гітарист гурту «Другого Подиху» з Кам'янського. Зігравши кілька концертів у ролі сесійного музиканта на барабанах, він посів місце лідер-гітариста. Кирило залучив до творчого процесу свої розробки з репертуару «Другого Подиху». Так з'явилися пісні «Козаки» та «Свобода», виконані у переробці «Тіні Сонця». Козаки вже за короткий час стали візитною карткою гурту, а згодом увійшли до нового альбому «Полум'яна Рута».

Тривалі пошуки ударника закінчилися з приходом до гурту молодшого брата Андрія Хаврука — Володимира, Андрій же остаточно «змінив» клавіші на гітару. У такому складі (С. Василюк, А. Хаврук, В. Хаврук, К. Момот, С. Рогальська, І. Лузан) почалася робота над наступним альбомом «Полум'яна Рута», який було записано 2006 року на студії «Пушкін Рекордс».

16 березня 2007 у Києві в культурно-мистецькому центрі Києво-Могилянської Академії відбулася презентація нового альбому, виданого мистецькою агенцією «Нашого Формату». Концерт зібрав без перебільшення аншлаг. Слухачі зустріли альбом доволі схвально, тематика сягає від часів дохристиянської Русі до часів козаччини. До альбому також увійшло кілька рімейків пісень з демо-альбому «За межею». До альбому було включено білоруськомовну версію «Пісні Чугайстра» у перекладі білоруського поета та музичного критика Вітавта Мартиненка.

Після цього «Тінь Сонця» тривалий час займалася вдосконаленням музичного матеріалу, створювала переробки старих пісень на новий лад. З оновленим звучанням відродилися пісні «Вітер з гаєм розмовляє», «Козача могила», «Вільним небокраєм», «Наша Мадонна» та «Хрестини вовкулаки». «Тінь Сонця» запрошують виступити на фестивалях у різних містах України, колектив відвідав Польщу та Білорусь.

«Танець Серця» (2008—2012)[ред. | ред. код]

Докладніше: Танець Серця
Іван Лузан у складі гурту «Тінь Сонця»
Іван Лузан у складі гурту «Тінь Сонця», під час фестивалю Підкамінь, 22 липня 2011

2008 рік став для гурту кризовим, що пояснювалося різним баченням як успіхів, так і невдач колективу. З різних причин творчі шляхи розійшлись із Кирилом Момотом. Наприкінці 2009 року гурт покинула скрипалька Соня Рогальська, обравши класичну музику як пріоритет своєї творчої діяльності. Гідної заміни Соні не знайшлось, відтак 2010 року гурт повернувся до більш металічного звучання. До колективу ненадовго приєднався гітарист Олексій Демченко, а згодом до гурту залучили басиста Івана Григоряка. На початку 2010 року Сергій Василюк видав свій перший сольний альбом «Сховане обличчя» і здійснив сольний тур Україною.

В червні 2010 року «Тінь Сонця» презентували дебютний кліп на пісню «Місяцю мій». Режисером кліпу став Анатолій Попель. Наприкінці року до колективу приєднався молодий гітарист, брат Івана Лузана, Микола.

2 квітня 2011 року в Києво-Могилянській Академії було презентовано альбом Танець Серця — найбільш різноплановий і чимось подібний до збірки кращих пісень (до нього увійшли нові версії пісень «Козача Могила» та «Хрестини Вовкулаки»). Альбом позитивно оцінив відомий український рок-критик Олександр Євтушенко.

У 2012 році гурт традиційно виступає на літніх фестивалях — «Захід-фест», «Бандерштат», «Вишиванка-фест», «Зашків» та інших. Бас-гітариста Івана Григоряка спершу тимчасово, а потім на постійній основі до кінця 2013 року замінив Сергій Гавара. Наприкінці року гурт покидає Андрій Хаврук — одна з найяскравіших постатей «Тінь Сонця». Причиною тому стають особисті причини. Дякувати Богу, такий відхід, хоч і вкрай засмутив шанувальників, та все ж принципово не позначився на діяльності гурту.

«Грім в ковальні Бога» (2013—2014)[ред. | ред. код]

З 2013 року позицію соло-гітариста «Тінь Сонця» зайняв Руслан Мікаєлян. В соціальних мережах проходять презентації нових композицій — «Коли на серці сумно», як вітання фанатів з новорічними святами[1] та «Ніколи не плач» яка присвячена героям Крут та приурочена до 95-ї річниці бою під Крутами[2][3].

22 лютого 2013 року у Львові «Тінь Сонця» дає аншлаговий концерт у клубі «Химера».

4 квітня «Тінь Сонця» з піснею «Козаки» виступає на відкритті центрального матчу чемпіонату України з футболу «Динамо» — «Шахтар»[4].

18 травня 2013 року зусиллями команди Тінь Сонця, зокрема Сергія Василюка та волонтерської групи у Києві був проведений перший фестиваль «Фортеця КИЇВ», який у якому взяли участь такі гурти, як «Веремій», «Фолькнери», «Проти Ночі», «Колір Ночі» та інші[5].

Восени 2013 року гурт зосереджується на записі нового альбому, що проходить на студії Івана Лузана «Soncesvit Studio». Незважаючи на чудову взаємодію на студії між Сергієм та Іваном виникають суттєві стратегічні та ідеологічні розбіжності.

Альбому «Грім в ковальні Бога» було презентовано у Львові 15 лютого 2014 року[6], до якого увійшли пісні, авторами текстів якого є відомі письменники. Зокрема, текст композиції «Збої» написав український письменник Сергій Пантюк[7][8], а музика пісні «Косарі» писалася на вірш українського поета Яківа Щоголіва[9]. Презентація альбому відбулася якраз напередодні особливо трагічних подій на Майдані під час Революції Гідності. Частину туру в підтримку альбому було вирішено перенести.

На початку весни цього ж року «Тінь Сонця» припиняє співпрацю з Іваном Лузаном, його місце займає Юрій Миронець[10].

Про це важко говорити, і ми вирішили не виносити це назовні. Тепер ми граємо з Юрком Миронцем (він зі «Шпилястих кобзарів»). Юрко дуже гарно влився в колектив, подобається шанувальникам. У нього є свій стиль: в Івана він був більш готичний, а в Юрка — запальний, енергійний. Але так чи інакше, практично з усіма колишніми членами гурту ми лишилися в дуже добрих стосунках.

— Сергій Василюк для сайту "Інтерв'ю з України", [11]

У кінці 2014 року, з різницею в один день про вихід з гурту повідомляють Микола Лузан, Руслан Мікаєлян та бандурист Юрій Миронець та пізніше створили власний гурт[12]. Сергій Василюк запевняє шанувальників, що гурт продовжить існування[13].

«Буремний край» (2015—2016)[ред. | ред. код]

Зовнішні відеофайли
Прем'єра гімну ОУН «Зродились ми великої години» в виконанні гурту Тінь Сонця (співає Сергій Василюк) 1.10.2016 року на фестивалі «Голосіївська Криївка-2016», радіо Голос Свободи, Опубліковано 1 жовтня 2016 року.
Докладніше: Буремний край

На початку січня 2015 року було оголошено імена нових гітаристів гурту. Ними стали Іван Григоряк (до серпня 2014 року грав на бас-гітарі) та Андрій Карманович[13]. Дещо пізніше був представлений і новий бандурист — Олег Слободян. В цьому складі відразу було записано ряд нових синглів. Незважаючи на кадрові перипетії, за кількістю концертів 2015 рік став ще більш успішнішим за попередній: було зіграно понад 60 концертів, поміж яких чимало відбулося у зоні бойових дій.

Окрасою стали концерти у Бахмуті та Кураховому[14][15], а пісня «Меч Арея» (переспів думи Василя (Живосила) Лютого) навіть стала одним із неформальних «гімнів АТО» серед військовослужбовців ЗСУ, зібравши понад 1 млн переглядів на YouTube.

За підсумком голосування уболівальників на офіційному сайті Української асоціації футболу пісня «Козаки» випередила хіт «Океан Ельзи» «Вставай!» і стала супроводжувати збірну України з футболу на чемпіонаті Європи з футболу Євро-2016 у Франції[16].

До 2016 під композицію «Козаки» виходив на ринг відомий український боксер Олександр Усик[17], але в 2016 загострився конфлікт з Олександром Усиком після його висловлювань на адресу творців пісні «Козаки» та через розбіжності у поглядах самого боксера, автора пісні та гурту Тінь Сонця[18], боксер змінив пісню на композицію Василя Жадана «Браття»[19].

У 2016 до гурту повертається бас-гітарист Сергій Гавара, а пізніше до гурту приєднується друг Сергія, гітарист та скрипаль, Антон Которович.

14 жовтня 2016 у День захисника України та свято Покрови[20]було презентовано новий альбом  — «Буремний край» вмістив у себе десять треків, зокрема нову версію пісні «Вітер з гаєм розмовляє», яка вже була на демо-альбомі «За межею»[21], в основу якої ліг вірш Тараса Шевченка[22], та гімн ОУН «Зродились ми великої години».

Після виходу альбому гурт відправився у тур Україною на підтримку нового альбому. Тур розпочався з Харкова, відвідавши при цьому 20 міст, включаючи міста зони АТО[23] і представив найдовшу в історію гурту концертну програму — близько двох з половиною годин.

«Зачарований світ» (2017—2018)[ред. | ред. код]

Докладніше: Зачарований світ

Спершу, у 2005, проєкт «Зачарований Світ» планувався як автономне музичне утворення в рамках «Тінь Сонця». Це мав бути інший гурт, з власними виступами, власним матеріалом, а провідну роль в ньому мала відігравати вокалістка Наталя Данюк. Однак, з різних причин проєкт так і не вдалося реалізувати, і з-поміж усіх пісень вдалося записати тільки «Даремно» і «Поле»[24]. Тому було вирішено трохи урізноманітнити творчий доробок «Тінь Сонця» та випустити ці композиції у окремому повноформатному альбомі[25][26]. Проте, до фінальної версії альбому увійшли не всі композиції, що планувалося включити до сайд-проєкту.

Перед виходом альбому, гурт презентував три сингли: «Закохані вогні» 12 лютого 2017[27], «Останні ночі без тебе» за участю Христини Панасюк — 17 червня[28], «Осінь. Ти моя весна» 29 вересня 2018[29][30].

1 листопада 2018 відбулася офіційна презентація альбому[31]. Окрім Христини Панасюк, у альбому є ще декілька запрошених вокалісток, а саме Ірина Василенко з гурту Mysterya взяла участь у записі композицій «Я так люблю тебе»[32] і «Даремно», а Дар'я Науменко з гурту NOVI заспівала у пісні «В долонях ніч»[33].

Сергій Василюк так описав цей альбом та його стиль[34]:

Це особлива сторінка нашої історії, тому що це по суті колекція усіх наших романтичних пісень за багато років. Деякі з них нові, інші мають довжелезну історію, а кілька з них входили до паралельного проєкту „Зачарований Світ“. Так вийшло, що в пам'ять про той проєкт, до якого руки так і не дійшли, ми вирішили назвати новий альбом. Одразу хочу заспокоїти наших фанів. Це не є відступом від наших музичних традицій. Скажімо так, це є розширенням обріїв. Ця романтика теж є доречною, особливо цієї осені, в цей досить непростий час.

2020 рік[ред. | ред. код]

В 2020 році піснею «Слобожанський рок-н-рол» гурт долучився до акції «Так працює пам'ять», присвяченої пам'яті Данила Дідіка і всім, хто віддав життя за незалежність України[35].

Учасники[ред. | ред. код]

Поточний склад[ред. | ред. код]

  • Сергій Василюк — вокал, бас-гітара, акустична гітара (з 1999)
  • Антон Которович — гітара, скрипка, вокал (з 2016)
  • Владислав Ваколюк — бандура (з 2019)
  • Пилип Харук — ударні (з 2020)
  • Zlatoyar Bass — бас (з 2021)


Сергій Василюк (вокал, бас-гітара)
Антон Которович (гітара)

Колишні учасники[ред. | ред. код]

  • Олексій Василюк
  • Андрій Безребрий — (1999—2002)
  • Андрій Савчук — гітара (2002—2003)
  • Анатолій Зіневич — гітара (2002—2003, 2005—2006)
  • Петро Радченко — ударні (2003)
  • Костянтин Науменко — ударні (2003—2005)
  • Володимир Манацюк — гітара (2003—2005)
  • Сашко Коломієць — бас-гітара (2004—2005)
  • Олександр Гребньов — ударні (2004—2005)
  • Наталя Данюк — спів (2005)
  • Кирило Момот — (2006—2008)
  • Наталя Корчинська — скрипка (2005)
  • Петро Троць — ударні (2005)
  • Тетяна Сергійчук — спів (2005)
  • Софія Рогальська — скрипка (2006—2009)
  • Олексій Демченко — гітара (2010)
  • Андрій Хаврук — гітара, клавішні (2003—2012)
  • Іван Григоряк — бас (2010—2012, 2013—2014), гітара (2015—2016)
  • Володимир Хаврук — ударні (2005—2017)
  • Іван Лузан — бандура (2005—2014)
  • Юрій Миронець — бандура (2014)
  • Олег Слободян — бандура (2015—2018)
  • Руслан Мікаєлян — гітара (2013—2014)
  • Микола Лузан — гітара, спів (2011—2014)
  • Сергій Гавара — бас (2012—2013, 2016—2017)
  • Андрій Карманович — гітара (2015—2017)
  • Володимир Пироженко — гітара (2018)
  • Юрій Іщенко — ударні (2018—2020)

Дискографія[ред. | ред. код]

Студійні альбоми[ред. | ред. код]

Міні-альбоми[ред. | ред. код]

Демо-альбоми[ред. | ред. код]

Окремі проєкти[ред. | ред. код]

  • Зачарований Світ — (2005) — невиданий сайд-проєкт з вокалісткою Наталією Данюк
  • Сховане обличчя (2010) — сольний альбом Сергія Василюка
  • Легенди з Книги Джунглів (2011)

Збірки[ред. | ред. код]

Музичні відеокліпи[ред. | ред. код]

Назва відеокліпу Рік Режисер Примітки
«Місяцю мій» 2010 Анатолій Попель[36]
«Закохані вогні» 2017 Володимир Кареба[37]
«Останні ночі без тебе» PicOi! LIVE Production[38] Концертний
відеокліп
«Моя Україна» 2020 Оксана Подиман (відео)[39] Ліричний
відеокліп
«Заколисав» Вікторія Грицюта[40]
«Проміння» Пилип Харук (відео)[41] Ліричний
відеокліп
«Живі, як ангели» 2021

Цікаві факти[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. «Тінь Сонця» прагне звеселити українські серця (укр.). Процитовано 23 жовтня 2021. 
  2. Логачова, Оксана (27 січня 2017). Оксана Логачова. Бо плач не дав свободи ще нікому. Український інтерес. Процитовано 23 жовтня 2021. 
  3. Ніколи не плач - Тінь Сонця (2013) + mp3 - Бій під Крутами. kruty.org.ua. Процитовано 23 жовтня 2021. 
  4. Газета «День» |. «Музичний батальйон» повернувся зі сходу | Газета «День». day.kyiv.ua (укр.). Процитовано 23 жовтня 2021. 
  5. МНК: АНОНС: ФЕСТИВАЛЬ ЗДОРОВОГО ПОКОЛІННЯ: "ФОРТЕЦЯ КИЇВ". mnk.org.ua. Архів оригіналу за 14 березня 2022. Процитовано 23 жовтня 2021. 
  6. Тінь Сонця – Грім В Ковальні Бога (2014, CD). Процитовано 15 вересня 2021. 
  7. Житомира, Журнал. ПРО Читання. Громадський діяч і поет Сергій Пантюк в Житомирі. zhzh.info. Процитовано 15 вересня 2021. 
  8. Фронтмен гурту «Тінь сонця» Сергій Василюк: «Письменники дитинства – як друзі, хтось лишився зі мною, хтось – ні». Література. Сучасна українська література. Всеохопний літературний портал (укр.). 20 лютого 2012. Процитовано 15 вересня 2021. 
  9. Косарі (Яків Щоголів) читати онлайн – UkrBooks.com. ukrbooks.com. Процитовано 15 вересня 2021. 
  10. Тінь Сонця — UA MUSIC | Енциклопедія української музики. uamusic.com.ua. Архів оригіналу за 26 жовтня 2021. Процитовано 23 жовтня 2021. 
  11. Сергій Василюк: Справжньої незалежності без «хунти» не буде. Інтерв'ю з України (укр.). 16 вересня 2014. Процитовано 23 жовтня 2021. 
  12. Рок з молоком #97. Cheeky Cats. Інтерв'ю з України (укр.). 20 травня 2020. Процитовано 23 жовтня 2021. 
  13. а б Музиканти гурту «Тінь Сонця» у Полтаві розповіли про стосунки з Росією та рок під час війни. Інтернет-видання «Полтавщина» (укр.). Процитовано 23 жовтня 2021. 
  14. Виступи українських естрадних гуртів «Тінь сонця», «Друже музико» | Сайт Бахмутської міської ради. artemrada.gov.ua. Процитовано 23 жовтня 2021. 
  15. Газета «День» |. «М’яка українізація». day.kyiv.ua (укр.). Процитовано 23 жовтня 2021. 
  16. а б Уболівальники обрали піснею збірної України на Євро-2016 "Їхали козаки" групи "Тінь Сонця". Інтерфакс-Україна (укр.). Процитовано 23 жовтня 2021. 
  17. Газета «День». «Музичний батальйон» повернувся зі сходу | Газета «День». day.kyiv.ua (укр.). Процитовано 20 вересня 2021. 
  18. Виконавець пісні "Їхали козаки": Бажання згладжувати конфлікт з Усиком миттєво зникло після слів, що "Крим – це Крим". www.unian.ua (укр.). Процитовано 20 вересня 2021. 
  19. Усик пояснив, чому відмовився виходити на ринг під пісню про козаків. 24 Канал (укр.). Процитовано 20 вересня 2021. 
  20. ⚡БУРЕМНИЙ КРАЙ⚡ ДРУЗІ!Сьогодні, до свята Покрови.... Facebook (uk-UK). 14 жовтня 2016. Процитовано 14 вересня 2021. 
  21. НАШЕ (тексти пісень) - Тінь сонця – альбом "За межею". nashe.com.ua. Процитовано 14 вересня 2021. 
  22. Вітер з гаєм розмовляє... Тарас Шевченко. Повне зібрання творів. Том. 1.. litopys.org.ua. Процитовано 14 вересня 2021. 
  23. Козацький рок-гурт «Тінь Сонця» вирушив у всеукраїнський тур | Рідна країна. Процитовано 14 вересня 2021. 
  24. Інформація про проект "Зачарований Світ", на офіційному сайті гурту. Архів оригіналу за 30 липня 2010. Процитовано 14 липня 2010. 
  25. Гурт «Тінь Сонця» презентує новий альбом «Зачарований світ» | LvivOnline (Львів Онлайн) (укр.). Процитовано 7 вересня 2021. 
  26. Тінь Сонця — рок-артилерія української сцени. Армія FM (укр). 26 квітня 2021. 
  27. Тінь Сонця - Закохані вогні - Encyclopaedia Metallum: The Metal Archives. www.metal-archives.com. Процитовано 7 вересня 2021. 
  28. Тінь Сонця - Останні ночі без тебе - Encyclopaedia Metallum: The Metal Archives. www.metal-archives.com. Процитовано 23 жовтня 2021. 
  29. Тінь Сонця - Осінь. Ти моя весна - Encyclopaedia Metallum: The Metal Archives. www.metal-archives.com. Процитовано 23 жовтня 2021. 
  30. Тінь Сонця – Осінь, Ти Моя Весна (Сингл). Нотатки про українську музику (укр.). 1 жовтня 2018. Процитовано 23 жовтня 2021. 
  31. Тінь Сонця - Зачарований світ - Encyclopaedia Metallum: The Metal Archives. www.metal-archives.com. Процитовано 23 жовтня 2021. 
  32. Тінь Сонця та Ірина "Mysterya" - Я так люблю тебе (англ.). Процитовано 23 жовтня 2021. 
  33. Тінь Сонця та Дар'я "Novi" - В долонях ніч (англ.). Процитовано 23 жовтня 2021. 
  34. Гурт \"Тінь Сонця\" презентує в Житомирі новий альбом «Зачарований світ». Перший Житомирський (укр.). 10 жовтня 2018. Процитовано 7 вересня 2021. 
  35. Свобода не безкоштовна. Як українські музиканти вшановують пам'ять Дані Дідіка. ЛЮК - культурне підпілля (укр.). Процитовано 23 жовтня 2021. 
  36. Біографії — UA MUSIC | Енциклопедія української музики. uamusic.com.ua. Процитовано 25 жовтня 2021. 
  37. Тінь Сонця презентував новий кліп на пісню "Закохані Вогні" (відео). COMA. 1 червня 2017. Процитовано 25 жовтня 2021. 
  38. Тінь Сонця та Христина Панасюк - Останні ночі без тебе (концертний кліп) (uk-UA). Процитовано 25 жовтня 2021. 
  39. Тінь Сонця - Моя Україна (uk-UA). Процитовано 25 жовтня 2021. 
  40. Тінь Сонця презентували кліп “Заколисав”. Daily Metal (укр.). 22 грудня 2020. Процитовано 25 жовтня 2021. 
  41. Тінь Сонця - Проміння (Lyric Video) (uk-UA). Процитовано 25 жовтня 2021. 
  42. Відео на YouTube
  43. Відео на YouTube

Посилання[ред. | ред. код]