Daimler (бронеавтомобіль)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Daimler
Тип Бронеавтомобіль/Колісний танк
Історія використання
Оператори  Велика Британія
Історія виробництва
Розробник Daimler Company
Виготовлена
кількість
2694 шт.
Характеристики
Вага 7,38 тонн
Довжина 3,96 м.
Ширина 2,44 м.
Висота 2,24 м.
Обслуга 3 ос.

Калібр Нарізна 40 мм QF 2 pounder Mk.IX

Броня Лоб: 14 мм.
Борт: 14 мм.
Корма: 14 мм.
Башта: лоб: 16 мм., борт: 16 мм., корма: 16 мм.
Головне
озброєння
боєкомплект: 52 постріли
Другорядне
озброєння
1×7,92-мм BESA, на частині машин також 1×7,62-мм Bren
Двигун

рядний

6-циліндровий карбюраторний рідинного охолодження на
95 к.с
Питома потужність 12,9 к.с/т.
Підвіска індивідуальна пружинна
Дорожній просвіт 400 мм.
Операційна
дальність
330 км.
Швидкість шосе: 80 км/год.

Daimler (бронеавтомобіль) у Вікісховищі
Daimler Armoured Car у музеї у Кубинці.

"Деймлер" (англ. Armoured Car, Daimler) - британський важкий бронеавтомобіль періоду Другої світової війни. По національній класифікації позначався як «легкий колісний танк » (англ. Light Tank( Wheeled ) ). першим у лінії британських бронеавтомобілів із гарматним озброєнням. Всього в ході серійного виробництва, що тривало з 1941 до закінчення війни в 1945 році, було випущено 2694 машини цього типу в декількох варіантах. Бронеавтомобілі "Деймлер" активно використовувалися британськими військами на Африканському театрі військових дій з липня 1942 року, а пізніше - і на всіх інших фронтах. Після війни "Деймлер" залишався на озброєнні британських військ до 1965 року.

Історія створення[ред. | ред. код]

Бронеавтомобіль Daimler був паралельним розвитком автомобіля Daimler Dingo «Scout car», малого броньованого автомобіля для розвідки та зв’язку. Це був ще один дизайн Бірмінгемської стрілецької зброї. Більша версія, розроблена за тією ж компоновкою, що й Dingo, оснащена баштою, подібною до башти легкого танка Mark VII, і потужнішим двигуном.  Як і автомобіль Scout, він включав деякі з найпередовіших концепцій дизайну того часу і вважається одним із найкращих британських бронетранспортерів Другої світової війни. Двигун потужністю 95 к.с. ззаду був з’єднаний через рідинний маховик з преселекторною коробкою передач Wilson, а потім з Н-приводом.розташування з карданними валами до кожного колеса. Керування чотирма колесами, подібне до ранніх моделей автомобіля Scout, розглядалося, але не було реалізовано після досвіду з Dingo.

Прототипи були виготовлені в 1939 році, але проблеми з трансмісією, викликані вагою автомобіля, затримали введення в експлуатацію до середини 1941 року. Компанія Daimler побудувала 2694 броньованих автомобіля.

Daimler мав повністю незалежну підвіску та повний привід. Епіциклічна передача в маточинах коліс забезпечила дуже низьке передаточне число нижньої передачі – їй приписували керування нахилами 1:2. Міцний характер у поєднанні з надійністю зробили його ідеальним для розвідки та супроводу.

Варіант башти і гармата 2pdr також використовувалися на Light Tank Mk VII Tetrarch.

Історія участі в бойових діях[ред. | ред. код]

Daimler брали участь у Північній Африці з 11-м гусарським полком і Дербіширським Йоменрі. Він також використовувався в Європі і кілька транспортних засобів досягли театру Південно-Східної Азії. Типовий розвідувальний підрозділ пізньої війни в північно-західній Європі мав два броньованих автомобіля Daimler і два розвідувальних автомобіля Daimler Dingo.

Бронеавтомобільний полк британської індійської армії, 16-й легкий кавалерійський полк , який увійшов до складу військ 14-ї армії, був частково оснащений Даймлерами та брав участь у відвоюванні Бірми.

Щоб покращити характеристики гармат, деякі Даймлери на європейському театрі мали свої 2-фунтові гармати, оснащені адаптером Littlejohn, який працював за принципом стискаючого каналу ствола. Це підвищило теоретичну бронепробивність гармати і дозволило їй пробити бортову або задню броню деяких німецьких танків.

Даймлери використовувалися територіальними частинами британської армії до 1960-х років, переживши їх заплановану заміну, бронеавтомобіль Ковентрі. Він все ще використовувався разом із Daimler Dingo ескадроном B 11-го гусарського полку в Північній Ірландії аж до січня 1960 року.

Полк індійської армії , 63 кавалерійський, був створений з бронеавтомобілями Humber в одній із своїх ескадрилій. Пізніше цю ескадрилью було виділено як самостійну розвідувальну ескадрилью, а інтегральну ескадрилью переформували разом з Daimlers.  На початку шістдесятих Хамбери та Даймлери індійської армії сформували охорону Президента та були задіяні для захисту Чушула під час індійсько-китайської війни 1962 року.

Конфлікти[ред. | ред. код]

Варіанти[ред. | ред. код]

  • Mark I CS – варіант ближньої підтримки з 76-мм гарматою.
  • Mark II – покращена башта, модифікована гарматна установка, покращений радіатор, аварійний люк водія, вбудований у дах, контейнер для гранати WP, встановлений у башті, і модифікований контейнер димогенератора.
  • Безбаштовий полковий командний варіант, відомий як SOD («Sawn-Off Daimler»).

Оператори[ред. | ред. код]

Поточні[ред. | ред. код]

Колишні[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

https://wikiwarriors.org/wiki/Бронеавтомобиль_Daimler_AC_Mk_I