Lotus E20

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Lotus E20
Кімі Райкконен на Lotus E20 під час Гран-прі Канади 2012
Кімі Райкконен на Lotus E20 під час Гран-прі Канади 2012
Серія Формула-1
Інженер (и) Lotus
Конструктор Джеймс Еллісон (технічний директор)
Мартін Толлідей (головний конструктор)
Дірк де Бір (керівник аеродинаміки)
Попередня Renault R31
Наступна Lotus E21
Технічні характеристики
Шасі монокок з композит вуглецеве волокно та алюміній стільники
Двигун Renault RS27 -2012 2.4 V8
Трансмісія 7 швидкостей + реверс Напівавтомат
Вага 640 кг з водою, мастилами і водієм
Пальне Total
Мастила Elf
Шини Pirelli
Гальма Диски і колодки з карбону, колодки AP Racing, головні циліндри AP Racing і Brembo
Історія виступів
Команда Lotus F1 Team
Пілоти 9. Фінляндія Кімі Ряйкконен
10. Франція Роман Грожан
10. Бельгія Жером Д'Амброзіо
Дебют Гран-прі Австралії 2012
Остання гонка Гран-прі Бразилії 2012
 Гонки   Перемоги    Подіуми    Поули   Найшв.  
20 1 10 0 3


Lotus E20 — автомобіль Формули-1, розроблений Джеймсом Еллісоном, Мартіном Толлідеєм і Дірком де Біром і побудований командою Lotus F1 Team . Наступник Renault R31, ця модель брала участь у сезоні 2012 року . Пілотами автомобіля були колишні чемпіони Формули-1 Кімі Райкконен і Ромен Грожан, а також Жером д'Амброзіо . У моделі використовується інноваційна система під назвою реактивна підвіска, яка була оголошена незаконною Fédération Internationale de l'Automobile . Оснащений двигунами Renault, автомобіль досяг конкурентоспроможних результатів: десять подіумів, одна перемога та три найшвидші кола. У сезоні 2012 року Lotus набрала 303 бали, що забезпечило їй четверте місце в чемпіонаті конструкторів. Було виготовлено п'ять екземплярів моделі. На зміну моделі прийшов Lotus E21.

Початок[ред. | ред. код]

У 1954 році Колін Чепмен з Lotus Engineering Ltd. створив підрозділ, відповідальний за автоспорт під назвою Team Lotus [1] . Team Lotus дебютувала у Формулі-1 у 1958 році [2] . Lotus виграв загалом шість титулів у чемпіонаті серед пілотів і сім у чемпіонаті серед конструкторів [3] . На початку дев'яностих у команди почалися фінансові проблеми, і після Гран-прі Італії 1994 року через борги вона була передана конкурсним управлінням [4] . 17 січня 1995 року власник Team Lotus Девід Хант закрив свою штаб-квартиру через заборгованість команди [5].

У 1996 році малайзійська автомобільна компанія Proton придбала 63,75% акцій Lotus Cars [6] . З того часу було багато повідомлень про те, що Lotus хоче повернутися у Формулу-1 [7].

Lotus під ім'ям Lotus Racing повернувся в Формулу-1 в сезоні 2010 року за підтримки уряду Малайзії та малайзійських компаній - Proton, Sepang International Circuit, Tune Group і Naza Motors - і ліцензії Proton на використання назви Lotus [8] [9] . У першому сезоні після повернення в Формулу-1 Лотус не набрав жодного очка, посівши десяте місце в чемпіонаті конструкторів [10].

У 2011 році виникла суперечка навколо назви Lotus

У вересні 2010 року власник команди Тоні Фернандес оголосив, що з сезону 2011 року він використовуватиме назву Team Lotus [11] . Після цього факту Протон розірвав контракт із Фернандесом через «кричущі та постійні порушення ліцензії командою», що поклало початок суперечці щодо назви Lotus [12] . Крім того, у грудні Lotus Group придбала акції в команді Renault F1 і стала титульним спонсором команди, змінивши назву на Lotus Renault GP [13] . Крім того, на Renault R31 використовувалася чорно-золота ліврея, що відсилає до лівреї, яка використовувалася в 1970-х і 1980-х роках Team Lotus, коли команду спонсорував John Player Special ; Однак Фернандес раніше планував використовувати подібну кольорову гаму, але пізніше відмовився від цієї ідеї [14].

У травні 2011 року суд оголосив, що Фернандес порушив умови ліцензійної угоди з Group Lotus і повинен був відшкодувати їм збитки, але мав право використовувати назву Team Lotus у Формулі-1, тоді як Group Lotus мала виключне право використовувати назва Lotus у Формулі-1 і може використовувати чорно-золоту ліврею, що нагадує ліврею автомобіля Team Lotus із періоду спонсорства John Player & Sons у 1970-х та 1980-х роках [15].

Раніше в квітні Фернандес придбав бренд Caterham [16] . Після оголошення рішення суду Берні Еклстоун запропонував Team Lotus змінити назву [17] . Lotus Renault GP і Team Lotus справді вжили заходів для досягнення мирової угоди [18], і на початку листопада Комісія Формули-1 погодилася, що в сезоні 2012 року Team Lotus змагатиметься під назвою Caterham, а Lotus Renault GP — як Lotus [19].

Двигун і коробка передач[ред. | ред. код]

Ромен Грожан тестує E20 у Хересі.

Lotus E20 оснащувався двигунами Renault RS27-2012 2400 куб.см V8 [20] . Цей чотиритактний атмосферний агрегат поздовжнього розташування, який використовувався з 2007 року [21] мав потужність близько 750 к.с. [22] . Вісім циліндрів у «V» конфігурації були розташовані під кутом 90° один до одного [21] . 32 клапана приводилися пневматично [23] . Головки циліндрів і поршні виготовлені з алюмінієвих сплавів, колінчастий вал — із азотованих сталевих сплавів з противагою у вигляді вольфрамових сплавів, шатун — із титанових сплавів [21] . Максимальна кількість обертів згідно з регламентом обмежена 18 000 об/хв [23] . ГРМ складався з подвійних верхніх розподільних валів [24] . Ізолятор свічки характеризувався напівповерхневим іскровим розрядом [21] . Мінімальна вага двигуна за нормативами мала складати 95 кг [23] . В автомобілі використовувалася стандартна система управління Microsoft ECU MES [23] . Дросель складався з восьми поворотних заслінок [21] . Згідно з тодішніми правилами, один водій міг використовувати вісім приводів за сезон [21].

Згідно з правилами KERS дозволено, але не є обов’язковим [25] . Lotus використовував таку систему, яка складалася з електродвигуна Renault, розміщеного в передній частині двигуна внутрішнього згоряння з генератором і акумуляторами для накопичення енергії [26] . Повністю заряджений KERS був здатний генерувати 400 кДж енергії, що було еквівалентно 80 к.с. [25].

Семиступінчаста напівавтоматична титанова коробка передач мала систему «Quickshift», яка робила перемикання передач миттєвим, без втрати часу [27] [28].

У бічних секціях розмістили масляний і водяний охолоджувачі з повітряним охолодженням [29] . Решітки охолодження були встановлені разом з монококом [30].

На Гран-прі Південної Кореї на моделі E20 вперше була застосована вихлопна система з використанням ефекту Коанда [31] . Це розташування, яке також використовували в 2012 році McLaren, Ferrari і Red Bull, використовує вигнуту форму кузова в задній частині автомобіля для спрямування потоку вихлопних газів, що створює область низького тиску над дифузором автомобіля [31] [32] [33] . У системі, яку використовує Lotus, у бічних секціях з'явилися металеві канали, які є невеликими виступами [34] . Джеймс Еллісон визнав, що невикористання цієї системи Lotus призвело до значних втрат [31] . Однак Еллісон захищався, кажучи, що прямий вихлоп максимізує потужність, і що використання вихлопу з ефектом Коанди пов’язане з невизначеністю досягнення бажаної притискної сили [35] . Після Гран-прі Південної Кореї Lotus був задоволений цією компонуванням і залишив її у використанні [36].

Кузов і підвіска[ред. | ред. код]

Монококова конструкція кузова зі стільниковою структурою була виготовлена компанією Lotus з композиту вуглецевого волокна та алюмінію [37] . Цей корпус був розроблений для досягнення максимальної міцності з мінімальною вагою [37] . Двигун був частиною несучої конструкції [37] . В автомобілі використовувався ступінчастий ніс [38], який був створений завдяки спробі знайти компроміс між правилами опускання носа і бажанням дизайнерів зберегти передню частину автомобіля якомога вище (якщо ніс піднятий вище, більше повітря можна направити під підлогу та в дифузор ) [39] . На носі було дві горби, що було досить поширеною практикою, але модель E20 була незвичайною тим, що одна горбина була набагато більшою за іншу [40] . Передній спойлер мало чим відрізнявся від тих, що використовувалися командою в попередніх сезонах [41] . Для Гран-прі Китаю були змінені форми бічних секцій переднього і заднього спойлерів [40], а для Гран-прі Іспанії команда привезла нову версію переднього спойлера з покращеними зовнішніми краями, яка мала на меті зменшити потік повітря перед передніми колесами, а не створювати передню притискну силу [42] . Спеціально для Гран-прі Сінгапуру команда привезла новий задній спойлер, який дає таку ж притискну силу, як і на Гран-прі Монако, але покращує роботу DRS, тобто краще перемикається на цю систему з положення максимальної притискної сили [43].

Кермо Lotus E20

Монококова конструкція кузова зі стільниковою структурою була виготовлена компанією Lotus з композиту вуглецевого волокна та алюмінію [44] . Цей корпус був розроблений для досягнення максимальної міцності з мінімальною вагою [44] . Двигун був частиною несучої конструкції [44] . В автомобілі використовувався ступінчастий ніс [38], який був створений завдяки спробі знайти компроміс між правилами опускання носа і бажанням дизайнерів зберегти передню частину автомобіля якомога вище (якщо ніс піднятий вище, більше повітря можна направити під підлогу та в дифузор ) [39] . На носі було дві горби, що було досить поширеною практикою, але модель E20 була незвичайною тим, що одна горбина була набагато більшою за іншу [45] . Передній спойлер мало чим відрізнявся від тих, що використовувалися командою в попередніх сезонах [46] . Для Гран-прі Китаю були змінені форми бічних секцій переднього і заднього спойлерів [45], а для Гран-прі Іспанії команда привезла нову версію переднього спойлера з покращеними зовнішніми краями, яка мала на меті зменшити потік повітря перед передніми колесами, а не створювати передню притискну силу [42] . Спеціально для Гран-прі Сінгапуру команда привезла новий задній спойлер, який дає таку ж притискну силу, як і на Гран-прі Монако, але покращує роботу DRS, тобто краще перемикається на цю систему з положення максимальної притискної сили [43].

Порівняно з Renault R31, підвіска була перероблена для кращої аеродинамічної ефективності [47] . Передня підвіска складалася з подвійних поперечних важелів з вуглецевого волокна, які керували внутрішнім важелем через систему зв’язків, з’єднаних з торсіонною балкою та внутрішніми амортизаторами [48] . Задня підвіска складалася з подвійних важелів з вуглецевого волокна, які працювали за допомогою активних тяг, пружин і поперечно встановлених амортизаторів, прикріплених до верхньої частини корпусу трансмісії [48] [49].

На автомобілі були використані шини Pirelli P Zero та ковані диски OZ з магнієвого сплаву діаметром 13 дюймів [50] . Гальмівна система складалася з карбонових дисків і гальмівних колодок [50] . Гальмівні колодки були виготовлені AP Racing, а головні циліндри AP Racing і Brembo [50].

Передбачалося використання т. зв реактивної підвіски, тобто системи, яка дозволяє підтримувати постійну висоту підвіски під час гальмування [51] . Ця система використовувала гідравлічні циліндри, розташовані під поперечними важелями, які могли регулювати висоту підвіски і керувалися водіями шляхом натискання відповідної педалі. Завдяки цьому рішенню передбачалося поліпшити стійкість автомобіля і зменшити надмірний знос шин [52] . Спочатку це рішення було схвалено Fédération Internationale de l'Automobile, але пізніше федерація заборонила його використання [53] . FIA роз'яснила, що зміни, внесені в підвіску (подовження лонжерона ) і гальмівну систему (використання нестандартних супортів), суперечать статті 3.15 Технічного регламенту Формули-1, яка забороняє використання мобільних пристроїв для покращення аеродинаміки, і що вся система порушує статтю 10.2.3 тих самих правил, яка забороняє регулювання системи підвіски під час руху автомобіля [54].

Нововведенням, запровадженим у Mercedes F1 W03, став т.зв подвійний DRS, тобто канал F, активований системою DRS. Таке розташування передбачало розміщення впускних отворів з боків заднього спойлера [55], направлення повітря через повітроводи в передню частину автомобіля і вихід через отвори, розташовані в нижній частині переднього спойлера [56] . Це рішення покликане знизити ефективність переднього спойлера на прямих після ввімкнення системи DRS і таким чином збільшити максимальну швидкість [56] . Росс Браун описав систему як «складається з кількох труб, виготовлених з вуглецевого волокна, які проходять через дно автомобіля», але Lotus протестував проти такого рішення; проте протест британської команди було відхилено [57] . Тому Lotus вирішила почати роботу над подібною системою і вперше випробувала її під час тренувань до Гран-прі Німеччини та Гран-прі Угорщини [58] . Незважаючи на те, що наприкінці липня було оголошено про заборону цієї системи з сезону 2013 року, Lotus планувала запровадити її під час Гран-прі Бельгії [58] . Версія Lotus мала бути пасивною, а отже, відповідати нормам [59] . Однак через опади під час практики Гран-прі Бельгії Lotus відклав використання цієї системи [60] . Потім команда відклала дебют системи на Гран-прі Японії на тій підставі, що вона не була налаштована для роботи з умовами низької притискної сили на Гран-прі Італії, і використання її на трасі з високою притискною силою (тобто Гран-прі Сінгапуру ) не буде дасть переваги [61] . Пізніше команда виключила використання системи на Гран-прі Японії через її невідповідне налаштування [62] . Хоча система була перевірена під час тестів для молодих водіїв у листопаді на трасі Яс-Маріна [63], але на початку листопада Lotus визнала, що навряд чи використовуватиме її в сезоні 2012 [64].

Гумовий паливний бак ATL був посилений кевларом [65].

Фактична повна маса автомобіля становила 640 кг [66] . Його довжина становила 5038 мм, висота - 950 мм, а ширина - 1800 мм [66].

Автомобіль складався з 30 тисяч деталей, а на весь проект пішло 250 000 людино-годин [67].

Було побудовано п'ять Lotus E20 [68] [69].

Водії[ред. | ред. код]

Кімі Райкконен

Пілотами Renault в сезоні 2011 були Віталій Петров і Нік Гайдфельд, яких пізніше змінив Бруно Сенна [70] . У Петрова був контракт з Renault (пізніше перейменована в Lotus) на сезон 2012 [71], тоді як Бруно Сенна, Ромен Грожан [72], Роберт Кубіца [73], Марк Веббер [74] і Кімі Райкконен були серед кандидатів на друге місце. водій [75].

Першим пілотом команди в сезоні 2012 став Кімі Райкконен [76] . До 1999 року Райкконен успішно виступав у картингу, вигравши чемпіонат Фінляндії ICA, північний чемпіонат ICA та чемпіонат Фінляндії у Формулі A тощо [77] У 1999 році фін дебютував в гонках на одномісних автомобілях, вигравши зимовий випуск британської Формули Renault 2.0 [77] . Через рік він виграв британську Формулу Renault 2.0 [77] . У вересні 2000 року Райкконен протестував Заубера на трасі Мугелло, після чого Петер Заубер вирішив найняти фіна гонщиком у свою команду на сезон 2001 [78] . Комісія Формули-1 видала Райкконену суперліцензію, завдяки якій, незважаючи на невеликий досвід, він міг дебютувати у Формулі-1 [79] . У своєму першому сезоні фін набрав 9 очок і посів 10 місце в заліку пілотів, після чого перейшов у McLaren [77] . У цій команді в 2003 році Райкконен здобув першу перемогу і став віце-чемпіоном світу, що повторив у сезоні 2005 [77] . У 2007 році він перейшов у «Феррарі», де виграв титул чемпіона світу [77] . Після сезону 2009 року та 18 перемог фін пішов з Формули-1 і протягом двох років виступав у Чемпіонаті світу з ралі [78].

[1]Ромен Грожан

Незважаючи на важливий контракт, Петров не став пілотом Lotus у сезоні 2012 року, тому що його змінив Ромен Грожан [80] . У 2001 році Грожан виграв Чемпіонат Франції з картингу ICA, а в 2003 році почав брати участь в гонках на одномісних автомобілях [81] . У тому ж році Грожан виграв швейцарські чемпіонати Formula Renault 1.6 і Formula Lista Junior [81] . У 2004 році він фінішував сьомим у французькій Формулі Рено 2.0, а через рік виграв серію [81] . У 2006 році він дебютував у Формулі-3 Євросерії, яку виграв у 2007 році [81] . У 2008 році він виграв азіатську серію GP2 і був четвертим у серії GP2 [81] . Він продовжував виступати в серії GP2 у 2009 році [81], поки не замінив Нельсона Піке-молодшого в Renault у Формулі-1 [82] . Порівняно з Фернандо Алонсо француз показав погані результати [83] і посів 23-е місце в підсумковій класифікації [81] . У 2010 році Грожан брав участь у таких серіях, як FIA GT1, Auto GP (яку він виграв) і серія GP2 [81] . У 2011 році француз брав участь в азіатських серіях GP2 і GP2 Series і став їх чемпіоном [81].

Тест-пілотом Lotus у 2012 році був Жером д'Амбросіо [84] . У картингу бельгієць домігся непоганих результатів — він виграв, серед іншого, Кубок світу Формули А 2003 року [85] . У 2003 році він дебютував в гонках на одномісних автомобілях: виграв бельгійську Формулу Рено 1.6 і став четвертим у Формулі Кеніг [85] . Через рік у французькій Формулі Рено 2.0 він фінішував четвертим у підсумковій класифікації [85] . У сезоні 2005 року він брав участь у гонках в Італії, фінішував четвертим у місцевій Формулі Рено, третім у зимовому випуску цієї серії та шостим у італійській Формулі 3000 [85] . У 2006 році д'Амбросіо фінішував п'ятим в італійській Формулі-3000 і Євросерії 3000 [85] . Через рік він брав участь у гонках International Formula Master, де виграв [85] . У 2008 році він брав участь, серед інших, у серії GP2 та азіатській серії GP2 — в обох цих серіях він фінішував на одинадцятому місці [85] . На рубежі 2008 і 2009 років він посів друге місце в азіатській серії GP2, а в 2009–2010 роках продовжив виступати в гонках серії GP2, посівши дев'яте і дванадцяте місця відповідно [85] . У 2011 році дебютував у Формулі-1 у складі команди Marussia Virgin Racing, посівши 24 місце в генеральній класифікації [85].

Презентація та тести[ред. | ред. код]

«Автомобіль легкий у керуванні та передбачуваний у будь-який час, особливо у швидкісних поворотах, і коли ви витискаєте максимум, він легко входить в поворот».

— Ромен Грожан, Ромен Грожан на Lotus E20 після першої тестової сесії[86]

23 січня 2012 року модель успішно пройшла краш-тести [87] і була представлена 5 лютого; презентація також транслювалася через веб-сайт гурту [88] [89] . Модель була розроблена в Enstone з

використанням 60% аеродинамічної труби та технології CFD [90] . Назва автомобіля походить від того факту, що це двадцятий автомобіль, сконструйований на заводі в Енстоуні, де також випускалися Benetton і Renault [91] . Оскільки Lotus F1 Team не хотіла посилатися на традиції Team Lotus, Toleman, Benetton і Renault, вони поставили на автомобіль три зірки, посилаючись на три титули чемпіона світу серед конструкторів, виграні Benetton ( 1995 ) і Renault ( 2005 - 2006 ) [92] . В офіційному анонсі презентації Lotus вказав на зміни, внесені в модель з 2011 року, і новий склад водіїв [89] . Також було виявлено, що новим спонсором команди стала компанія Unilever, яка рекламувала автомобіль Clear і Rexona [89] . Кімі Райкконен висловив надію, що E20 стане переможним болідом [93], а Ромен Грожан висловив готовність повернутися до Формули-1 [94] . Керівник команди Ерік Бульє припустив, що Lotus E20 має кілька інновацій [95] . Співвласник команди Жерар Лопес заявив, що метою Lotus було четверте місце в кінці сезону [96].

Кімі Райкконен під час тестування на трасі Circuito Permanente de Jerez 7 лютого 2012 р.

Після перших поїздок автомобіля Райкконен високо відгукувався про нього, підкреслюючи той факт, що «автомобіль добре працює на першій і другій передачах» [97].

Перша групова тестова сесія відбулася 7-10 лютого в Хересі . У перший день модель очолив Райкконен, який захопив лідерство з самого початку сесії та виграв її, проїхавши 75 кіл і встановивши найкращий час 1:19.670 [98] . Фін визнав, що час кола не мав значення, головне те, що у нього не було серйозних проблем, і він був задоволений балансом машини [99] . На другий день він також випробував Райкконена. Вранці фін зайшов занадто широко в Dry Sack, вдарився об край пральної дошки і пошкодив дошку під підлогою [100] [101] . Незважаючи на це, фінський гонщик зумів проїхати 117 кіл і з часом 1:20.239 став п'ятим, відставши від першого Міхаеля Шумахера на 1.678 секунди [100] . У третій день Lotus E20 протестував Грожан, який з часом 1:18.419 і 117 кіл завершив сесію на другому місці, відставши від Ніко Росберга на 0.806 секунди [102] . Грожан високо оцінив автомобіль, який, на його думку, добре показав себе при різних навантаженнях на паливо та на різних типах шин [103] . У четвертий день Грожан проїхав 95 кіл і встановив п’яте місце – 1:19,729, відставши від Фернандо Алонсо, який посів перше місце, на 0,852 секунди [104] . Після першої тестової сесії конкуренти високо оцінили Lotus: Льюїс Хемілтон сказав, що «Lotus виглядає досить вражаюче», Себастьян Феттель похвалив швидкість і послідовність Lotus, Марк Веббер сказав, що час Грожан у третій день тестування був дуже хорошим, а Ніко Хюлкенберг визначив модель. E20 як «ракета з неймовірним зчепленням» . Чемпіон світу Формули-1 1982 року [105] Кеке Росберг висловив думку, що Red Bull і Lotus справили найкраще враження після першої тестової сесії.

Друга тестова сесія відбулася на трасі Circuit de Catalunya 21-24 лютого. У перший день найшвидшим був Себастьян Феттель [106] . Грожан був передостаннім - десятим з часом 1:26.809, тобто на 3,5 секунди гірше Феттеля [106] . Це було пов'язано з тим, що француз проїхав лише сім кіл, оскільки виявилося, що нове шасі боліда вело себе не так, як слід [106] . Спочатку Lotus планувала продовжити тестування з другим шасі [107], але 21 лютого команда вирішила повністю відмовитися від другого тестового сеансу та вирішила повернутися в Енстоун для аналізу проблеми [108] . Водії команд применшили цю ситуацію [109] [110] . Спочатку повідомлялося, що проблема Lotus була в кріпленні двигуна [111], але насправді причиною були проблеми з кріпленням одного з елементів передньої підвіски, які були усунені наприкінці лютого [112].

Ромен Грожан під час тестування на трасі Circuit de Catalunya 2 березня 2012 р.

Третя і остання передсезонна тестова сесія відбулася з 1 по 4 березня знову на трасі Circuit de Catalunya. Для цієї сесії Lotus привіз новий передній спойлер, верхні елементи якого були більш вигнутими порівняно зі старшою версією [113] . Перші два дні він тестував Грожан, а третій і четвертий – Райкконен. 1 березня найшвидший час (1:23.252) встановив Грожан після проходження 73 кіл; вранці француз здійснив короткі пробіжки, а вдень встановив свій найкращий результат на м'яких шинах [114] . На другий день Грожан знову був найшвидшим, цього разу проїхавши 124 кола та встановивши час 1:22.614, встановлений наприкінці сесії після серії швидких кіл після симуляції гонки [115] . На третій день Райкконен проїхав 43 кола, оскільки у його автомобіля виникла поломка рульової колонки [116] . Фін показав останній, десятий час - 1:25.620, поступившись першому Серхіо Пересу понад 3,5 секунди [116] . Райкконен виграв останній день тестування, проїхавши 121 коло та показавши найкращий час 1:22,030 [117].

Ерік Бульє відзначив легкість керування моделлю та хорошу реакцію на дії водіїв та інженерів після тестів. Глава Lotus F1 Team відзначив якість виготовлення, підгонку деталей і надійність [118].

Виступаючи перед Гран-прі Австралії, Кімі Райкконен високо оцінив зчеплення, повороти та стабільність автомобіля під час гальмування [119].

E20 в гонках[ред. | ред. код]

Під час першої частини кваліфікації (Q1) на Гран-прі Австралії Райкконен припустився помилки, намагаючись пройти своє найшвидше коло, і фінішував [120] . Грожан вийшов у Q3 [120] . В останній частині кваліфікації француз фінішував третім з результатом 1:25.302 [121] . На старті гонки Грожан опустився на шосте місце, його випередили Міхаель Шумахер, Ніко Росберг і Себастьян Феттель [122] . Наприкінці кола француз зіткнувся з Пастором Мальдонадо і вилетів з гонки [122] . Тим часом Райкконен добре стартував і був 12-м після другого кола [123] . На одинадцятому колі фінський пілот випередив Серхіо Переса [122] . Після вибуття з Шумахера на одинадцятому колі та піт-стопів кількома суперниками на тринадцятому колі фін піднявся на п’яте місце [122] . На 21 колі Райкконен пройшов у бокси і повернувся на трасу на 11 позиції, але через два кола випередив Камуї Кобаясі, а на 25 колі — Феліпе Массу [122] . На 37-му колі [123] через невдачу Віталія Петрова на трасу вилетіла машина безпеки, чим скористався, в тому числі, Райкконен, заходячи на другий піт-стоп [122] . Через одне коло після ями автомобіля безпеки фін опустився на 10-е місце після того, як його обігнав Кобаяші, а через декілька хвилин у нього почалися проблеми із заднім спойлером [122] . На останньому колі Райкконен випередив Переса, а після аварії Мальдонадо та проколу Росберга завершив Гран-прі Австралії на сьомому місці [122].

Кімі Райкконен на Гран-прі Малайзії

Під час Гран-прі Малайзії обидва пілоти Lotus кваліфікувалися в Q3 (у Q1 Райкконен і Грожан отримали восьмий і дев'ятий час відповідно, а в Q2 — перше і шосте) [124] . У Q3 Райкконен зрівнявся з часом Марка Веббера (1:36,461) і кваліфікувався п’ятим, але після неправомірної зміни коробки передач йому дали п’ять місць штрафної таблиці, залишивши сьомого Грожан (1:36,658) на одну позицію [124] . На старті дощової гонки Грожан піднявся на третє місце, але на першому колі зіткнувся з Шумахером і опустився на останню позицію [125] . У свою чергу Райкконен був восьмим після першого кола [125] . На четвертому колі Грожан збіг з траси і зійшов з гонки [125] . Через коло Райкконен пішов у бокси, щоб змінити шини на дощові [125] . Через дедалі сильніший дощ на сьомому колі автомобіль безпеки виїхав на трасу, а через два кола гонку було припинено [125] . Після перезапуску гонки автомобіль безпеки був на трасі ще п'ять кіл перед пітингом; на цьому етапі умови були достатньо хорошими, тому кілька пілотів, у тому числі Райкконен [125], вийшли на піт-столи, щоб замінити шини на проміжні. Після з'їзду інших пілотів Райкконен був шостим на наступних двох колах [125] . На 24 колі фін випередив Росберга [125] . На 40-му колі траса була досить сухою, тому пілот Lotus вирішив одягнути слікові шини [125] . Після зіткнення між Себастьяном Феттелем і Нараїном Картікеяном на 47 колі Райкконен піднявся на п'яте місце і завершив гонку на цій позиції [125] . Фін також став автором найшвидшого кола в гонці [126].

Під час кваліфікації на Гран-прі Китаю Райкконен і Грожан вийшли в Q3 [127] . У третій частині кваліфікації фін посів п’яте місце — 1:35,898, а француз не проїхав жодного кола на час і фінішував на десятому місці [127] . Однак покарання, накладене на другого Льюїса Хемілтона за неправильну заміну коробки передач, призвело до того, що Райкконен почав гонку з четвертого місця [127] . На старті Райкконен утримав свою позицію, а Грожан був випереджений Массою [128] . Після серії перших піт-стопів Райкконен був сьомим, а Грожан — десятим [129] . Перед серією других піт-стопів Райкконен був другим (28 коло), а Грожан третім (32 коло) [129] . Незабаром після повернення на трасу Грожан вилетів з траси, і його наздогнали Хемілтон і Веббер [128] . Пізніше, однак, французу вдалося випередити Переса і Мальдонадо; тим часом Райкконен піднявся на друге місце [128] [129] . У автомобіля фіна на 48 колі дуже швидко почали зношуватися шини, внаслідок чого протягом двох кіл він опустився на чотирнадцяте місце [128] . Грожан фінішував шостим, набравши перші очки у Формулі-1 у своїй кар'єрі [130], тоді як Райкконен фінішував 14-м [131].

Старт гонки Гран Прі Бахрейну

Під час відбіркової сесії Гран-прі Бахрейну Райкконен не зміг пройти в Q3, показавши час 1:33.789 у другій частині сесії, що забезпечило йому одинадцяте місце [132] . Це було пов'язано з тим, що фін хотів зберегти шини для гонки і проїхав лише одне коло на час у цій частині сесії [133] . Грожан, з іншого боку, перейшов до Q3, де показав час 1:33.008, забезпечивши йому сьоме місце [132] . На старті гонки Грожан піднявся на четверте, а Райкконен — на сьоме місце [134] . Тоді фіна випередив Феліпе Масса, але він зумів відновити свою позицію, ще більше випередивши Дженсона Баттона [134] . Тим часом на третьому колі Грожан обігнав Веббера, а на шостому Хемілтона і піднявся на другу позицію [135] . На десятому колі Райкконен випередив Фернандо Алонсо [134] . На десятому колі Грожан зробив перший піт-стоп, а за ним Райкконен [135] коло. Повернувшись на трек, Райкконен випередив Веббера, що означало, що він був третім після піт-стопів Ді Рести та Кобаяші, при цьому показавши кращий час кола, ніж Грожан [134] . На 26 колі фін вийшов у бокси, за ним Грожан через коло, позаду Райкконена [134] . Райкконен безуспішно намагався наздогнати лідера Феттеля і фінішував на другому місці, а Грожан став третім [134].

З 1 по 3 травня групові тестування проходили на трасі Муджелло . У перший день за кермом E20 був Жером д'Амбросіо . У дощову погоду бельгієць проїхав 40 кіл і став четвертим із найкращим часом 1:24,048 [136] . У другий і третій дні автомобіль випробував Грожан і виграв обидві сесії. У другий день француз проїхав 97 кіл і показав найкращий час 1:21.603 (ідентичний Камуї Кобаяші) [137], а в третій день він проїхав 66 кіл і його найкращий час склав 1:21.035 [138].

Обидва пілоти Lotus брали участь у Q3 на Гран-прі Іспанії [139] . Грожан був четвертим із часом 1:22,424, тоді як Райкконен був на 0,063 секунди повільнішим, що розмістило його [139] . Однак після кваліфікації переможець поул-позишн Льюїс Хемілтон був оштрафований за те, що не пройшов коло швидкісного спуску, в результаті чого обидва пілоти Lotus стартували на одну позицію вище [140] . На старті Грожан опустився на п'яте місце, його випередили Райкконен і Росберг [141] . Однак на восьмому колі француз піднявся на четверту позицію [141] . Обидва пілоти команд зробили три піт-стопи [141] . Райкконен фінішував третім, а Грожан – [141] . Також Грожан записав найшвидше коло гонки [142] . Після гонки фін висловив розчарування своїм результатом [143].

У Q3 на Гран-прі Монако Грожан фінішував п'ятим з часом 1:14.639, а Райкконен з часом 1:15.199 був восьмим [144] . Однак через зіткнення з Бруно Сенною на Гран-прі Іспанії переможець поул-позишн Міхаель Шумахер отримав п'ять місць штрафної решітки, через що Грожан почав гонку з четвертого місця [144] . На старті Грожан повернув у бік лівої набережної, і Шумахер зачепив заднє колесо боліда француза переднім колесом, завершивши пробіг Грожан [145] Після цього інциденту автомобіль безпеки виїхав на трасу і покинув трасу на четвертому колі [145] . Оскільки погодні умови були невизначеними (існував ризик дощу), Lotus вирішила змінити шини Райкконена якомога пізніше, що виявилося неправильною стратегією, і фін регулярно відставав від передніх [145] . Фінський гонщик вийшов у бокси на 29 колі [145] . З 40-го до 63-го кола Райкконен займав одинадцяту позицію [146], а потім піднявся на одну сходинку після проблем Шумахера з болідом [145] . Після другого піт-стопу Жана-Еріка Верня фін піднявся на дев'яте місце і там фінішував [147].

Ромен Грожан на Гран-прі Канади

Під час другої частини кваліфікації до Гран-прі Канади Кімі Райкконен показав час 1:14.734, що забезпечило йому дванадцяте місце [148] . Грожан пройшов у Q3, де показав час 1:14.645, що дозволило йому розпочати гонку з сьомого місця [148] . На старті Грожан випередив ді Реста [149], а Райкконен випередив Кобаясі [150] . Після помилки Феліпе Масси на шостому колі обидва пілоти Lotus піднялися на одну позицію [149] . На 15 колі Райкконен обігнав Баттона за допомогою DRS [149] . На 21 колі Грожан вийшов у бокси [151] . З тих пір Райкконен займає четверте місце, який ще не виступав у боксах і не затримував пілотів, що стояли за ним [149] [151] . Фін вийшов у бокси на 41 колі [149] . Після виходу з боксів його випередив Ніко Росберг, а на 51 колі його також обігнав Марк Веббер [149] . Через знос шин Феттель вийшов на другий піт-стоп, завдяки чому Грожан його випередив [149] . Також на 65 колі француз випередив Фернандо Алонсо, у якого, як і у Феттеля, були проблеми з шинами [149] [150] . Грожан фінішував другим, а Райкконен фінішував восьмим, відстаючи від Веббера в другій половині гонки [149].

Обидва пілоти Lotus брали участь у Q3 Гран-прі Європи, де четвертий Грожан з часом 1:38.505 був на вісім тисячних секунди швидшим за п'ятого Райкконена [152] . На старті Грожан піднявся на третє місце, випередивши Пастора Мальдонадо, а Райкконен відстав від Кобаясі [153] [154] . На 15 колі до піт-стопу приїхав Райкконен, механіки якого змінили колеса швидше за механіків Sauber Кобаясі, завдяки чому фін випередив японця, але позаду Фернандо Алонсо [153] . Через два кола Грожан увійшов у бокси й незабаром обігнав Росберга та ді Ресту й піднявся на [153] місце. Райкконен піднявся на чотири позиції протягом двох кіл [154] . На 22 колі фін випередив ді Ресту і став п'ятим [153] [154] . З 27 по 33 коло відбулася нейтралізація через зіткнення між Жаном-Еріком Вернем і Хейккі Ковалайненом ; одразу після пит-кару безпеки обидва пілоти Lotus втратили свої позиції: Грожан Алонсо, а Райкконен Хемілтону [153] . На 34 колі через несправність генератора Себастьян Феттель вибув, а Грожан і Райкконен відійшли на одну позицію [155] . На 41 колі Грожан знявся з гонки через несправність генератора [155] . Наприкінці гонки Райкконен випередив Хемілтона, у якого були проблеми з шинами, і фінішував другим у гонці [153].

Ромен Грожан на Гран-прі Великобританії

У кваліфікації до Гран-прі Великої Британії обидва гонщики команд пройшли в Q3, але на колі спуску Q2 Грожан зіткнувся з гравієм і не взяв участі у фінальній частині сесії [156] . Райкконен встановив час 1:53.290 в останній частині кваліфікації в дощові умови, що забезпечило йому шосте місце [157] . За незаконну заміну коробки передач Ніко Хюлькенберг отримав п'ять місць у таблиці, що поставило Грожану на дев'яте місце [157] . На старті француз пошкодив передній спойлер і Райкконена наздогнав Мальдонадо [158] . На третьому колі Грожан вийшов у бокси за спойлер і заміну шин, а на четвертому Райкконен відновив свою позицію [158] . Грожан компенсував програш і після серії піт-стопів суперників був восьмим [158] . На 24 колі Райкконен випередив Шумахера [158] . Після другого піт-стопу Грожан випередив Росберга і Баттона [158] . Наприкінці гонки Райкконен безуспішно намагався випередити Феліпе Массу та фінішував п’ятим [158], також показавши найшвидше коло гонки [159] . Грожан фінішував шостим [158].

Перша частина кваліфікації на Гран-прі Німеччини пройшла в сухих умовах, але в Q2 і Q3 йшов дощ [160] . У цих умовах Грожан не пройшов до третьої частини, отримавши час 1:40.574 у Q2 і п'ятнадцяте місце [161] . Більше того, у автомобіля француза замінили коробку передач, що суперечить регламенту, за що він отримав штраф у вигляді зміни п’яти стартових місць [161] . Райкконен пройшов у Q3, де досяг останнього, десятого результату (1:45,811) [161] . На старті гонки відбулося зіткнення, в результаті якого Грожан був відправлений в бокси для заміни переднього спойлера [162] . Райкконен, навпаки, боровся за позицію з Полом ді Реста і на четвертому колі зумів випередити британця [162] [163] . Після першої сесії на піт-стопі фін випередив Веббера і Мальдонадо, а на 21 колі обігнав Шумахера і піднявся на четверте місце [162] [163] . Фінляндський гонщик фінішував на цій позиції, але після гонки Себастьян Феттель отримав 20 секунд штрафу за неправильний обгін Дженсона Баттона поза трасою, в результаті чого Райкконен посів третє місце на Гран-прі Німеччини [164] . Грожан завершив гонку на вісімнадцятому місці [164].

Кімі Райкконен на Гран-прі Німеччини

Наприкінці Q3 Гран-прі Угорщини Грожан показав час 1:21.366, випередивши Феттеля, що дало йому другий поул [165] [166] . Райкконен був п'ятим із часом 1:21,730 [166] . У другому повороті першого кола гонки Алонсо випередив Райкконена, у якого були проблеми з системою KERS [167] [168] . Lotus вибрав для фіна вдалу стратегію, завдяки якій після піт-стопу на 20 колі він випередив Алонсо [167] [169] . Грожан після піт-стопу, маючи м'які шини, безуспішно намагався обігнати Хемілтона [167] . На другому піт-стопі француз зійшов на 39 колі [169], але залишив позаду Алонсо, якого не зміг обігнати [167] . Райкконен, який на той момент був лідером, скористався цим і збільшив свою перевагу [167] . Після піт-стопу на 45-му колі [169] фін пішов перед Феттелем і поруч із Грожаном, якого йому вдалося обігнати [167] . Райкконен швидко наздогнав лідируючого Хемілтона, але не зміг його обігнати і фінішував у гонці другим [167] . Грожан став третім [167].

Обидва пілоти Lotus брали участь у Q3 Гран-прі Бельгії, де Райкконен фінішував четвертим (1:48.205), а Грожан — дев'ятим (1:48.538) [170] . Однак покарання, накладені на Пастора Мальдонадо (блокування Хюлькенберга в Q1) і Марка Веббера (нерегульована заміна коробки передач), призвели до того, що пілоти Lotus стартували на одну позицію вище [170] . На старті Грожан штовхнув Хемілтона, який втратив контроль над болідом, і вдарив у задню частину боліда француза, який також зіткнувся з Пересом і Алонсо [171] . Вийшов автомобіль безпеки, і Райкконен на той момент був другим, позаду Дженсона Баттона [171] . Після завершення нейтралізації на п'ятому колі фіна випередив Ніко Хюлькенберг [171] . На одинадцятому колі пілот Lotus зробив перший піт-стоп [172] . Хюлькенберг після піт-стопу на 14 колі залишив позаду Райкконена, якому згодом вдалося випередити Ніко Росберга [171] . Після піт-стопів Шумахера (19 коло) і Феттеля (21 коло) фін піднявся на друге місце [172] . На 29 колі Райкконен зробив другий піт-стоп і залишив позаду Феттеля та Шумахера [171] [172] . На 32 колі фін випередив Шумахера в шикані автобусної зупинки, але Шумахер відновив позицію через кілька секунд після використання DRS [171] . На 34 колі Райкконен випередив Шумахера на повороті Eau Rouge і утримував третє місце до фінішу [171].

Кімі Райкконен на Гран-прі Італії

Після Гран-прі Бельгії Марк Веббер назвав Грожан «божевільним з першого кола» [173] . За спричинення зіткнення на Гран-прі Бельгії француз був відсторонений Fédération Internationale de l'Automobile на Гран-прі Італії [174] ; це був перший випадок, коли пілот був відсторонений за зіткнення з 1994 року, коли Едді Ірвайн (за спричинення зіткнення на Гран-прі Бразилії ) і Міка Хаккінен (за зіткнення на Гран-прі Німеччини ) були відсторонені на одну гонку [175] . [175] . На Гран-прі Італії Грожан був замінений Жеромом д'Амброзіо [176].

У першому кварталі Гран-прі Італії д'Амброзіо взяв фінальний час підвищення, а в другому кварталі він фінішував 16-м за 1:25,408 [177] . У гонці, однак, бельгієць стартував з п'ятнадцятого місця, оскільки за фальстарт і зіткнення з Тімо Глоком під час Гран-прі Бельгії Пастор Мальдонадо був покараний зсувом на десять стартових позицій [177] . Райкконен пройшов у Q3, де він був восьмим з результатом 1:24.855, але через покарання, накладене на Пола ді Ресту за неправильну зміну коробки передач, він стартував сьомим [177] . На першому колі гонки фіна випередив Фернандо Алонсо [177] . На шостому колі в боліда д'Амброзіо вийшов з ладу KERS [178] . На 17 колі Райкконена випередив Серхіо Перес, а через коло він вийшов на бокси, після чого залишив позаду Міхаеля Шумахера [177] . Д'Амбросіо пройшов у бокси на 27 колі [179] . Після піт-стопу Перес випередив Райкконена на п'ятій позиції на 36 колі, але він повернув свою позицію через коло, коли він випередив Міхаеля Шумахера на піт-стопі [179] . Райкконен завершив гонку на п'ятій позиції, а д'Амбросіо – на тринадцятій [178].

Ромен Грожан на Гран-прі Сінгапуру

Під час Q2 Гран-прі Сінгапуру Грожан врізався в бар'єр і був змушений піти в гараж, але його машину відремонтували, і за п'ять хвилин до кінця цієї частини сесії француз повернувся на трасу [180] . Грожан зміг перейти до Q3, на відміну від Райкконена, який показав час 1:48,261, що посіло його 12 місце [181] . У третій частині кваліфікації Грожан показав восьмий час – 1:47,788 [181] . Під час гонки після першої сесії піт-стопу француз залишився позаду Ніко Росберга [182] . На 32 колі Грожан зробив другий піт-стоп, а за ним Райкконен через [183] . Тоді після аварії Нараїна Картікеяна на трасі була розгорнута машина безпеки [182] . Безпосередньо перед поновленням гонки Грожан був дев'ятим, а Райкконен - дванадцятим [182] . Відразу після відновлення змагань Грожан обійшов Хюлькенберга та Переса; була також аварія для Верня та Шумахера, яка призвела до другого заїзду автомобіля безпеки, під час якого Веббер, Хюлькенберг і Перес вийшли в бокси [182] . Це означало, що коли гонка була відновлена знову, Грожан був шостим, а Райкконен був майже позаду [183] . На 46 колі [183] Грожан обійшов швидшого Райкконена [182] . Фін фінішував шостим, а француз [183].

Ромен Грожан і Марк Веббер зіткнулися на Гран-прі Японії

У Q3 Гран-прі Японії Ромен Грожан встановив час 1:31.898, а Кімі Райкконен — 1:32.208, що дозволило пілотам Lotus посісти п'яте і восьме місця відповідно [184] . Однак покарання, накладене на Дженсона Баттона за заміну коробки передач не відповідно до правил, призвело до того, що Грожан і Райкконен стартували вище [184] . На старті гонки відбулося кілька зіткнень, в тому числі Грожан з Марком Веббером, за що французу довелося відбути штраф stop & go [185] . Крім того, Райкконен вийшов на контакт з Алонсо, в результаті чого іспанець завершив гонку [185] . Автомобіль безпеки був на трасі; Райкконен на той момент був п'ятим [185] . Відразу після автомобіля безпеки на третьому колі Серхіо Перес спробував обігнати фіна, але ця спроба закінчилася невдачею [185] . На 14 колі Райкконен зробив свій перший піт-стоп, перш ніж обігнати Вергне та Ковалайнена [185] . Після піт-стопу Переса він також випередив мексиканця [185] . На 31 колі Райкконен зробив другий піт-стоп, а Льюїс Хемілтон, завершивши свій піт-стоп, випередив фіна [185] . Наприкінці гонки машина Грожан, яка була на 15-му місці [186] зносила достатньо шин, тому він вирішив зійти на 52-му колі та був класифікований на 19-му місці [187] [188] . Райкконен завершив змагання на шостому місці [187].

У третій частині кваліфікації до Гран-прі Південної Кореї Райкконен був п'ятим з часом 1:37.625, а Грожан з результатом 1:37.934 — сьомим [189] . На старті гонки обидва пілоти втратили по одній позиції: Райкконена випередив Масса, а Грожан — Хюлькенберг [190] . На 14-му колі француз зробив перший піт-стоп, за ним через [191] пішов фін. На 17 колі Райкконен випередив Переса [190] . На 24 колі фінський гонщик наблизився до Хемілтона, який через три кола вийшов на другий піт-стоп [191] . На 32 колі другий піт-стоп зробив Грожан [191], а через три кола — Райкконен [190] . Згодом французу вдалося випередити Хюлькенберга, коли той виїжджав з піт-лейну [191] . Потім він спробував випередити Хемілтона, чим скористався Хюлькенберг, який випередив і француза, і британця [191] . Грожан фінішував сьомим, а його напарник – п’ятим [191].

Грожан не зміг пройти в Q3 під час кваліфікації Гран-прі Індії (11-е місце, 1:26.136), але Райкконен зміг це зробити, фінішувавши сьомим в останній частині сесії з часом 1:26.236 [192] . Під час гонки на 15 колі Грожан обігнав Мальдонадо десятим [193], а на 23 колі випередив Росберга [194] . Після піт-стопу на 36 колі Грожан вийшов дев'ятим [193] [194] . Райкконен фінішував на змаганнях сьомим [194].

Кімі Райкконен на переможному Гран-прі Абу-Дабі . Це була перша перемога Райкконена після Гран-прі Бельгії 2009 року та перша перемога Lotus після Гран-прі Сходу США 1987 року

У Q3 Гран-прі Абу-Дабі Райкконен був четвертим (1:41,260), а Грожан — десятим (1:41,778) [195] . Себастьян Феттель, який посів третє місце, був виключений з результатів кваліфікації через те, що після сесії в його боліді залишилося занадто мало палива, внаслідок чого пілоти Lotus стартували вище [196] . Райкконен піднявся на друге місце на старті, а Грожан зіткнувся з Росбергом і вийшов на заміну спойлера [197] . На сьомому колі Росберг і Картікеян зіткнулися, в результаті чого на трасі опинилася машина безпеки [197] . Цим скористався Грожан, вийшовши на другий піт-стоп [197] . На 20 колі лідируючий Хемілтон зійшов з гонки, і Райкконен взяв лідерство [197] . Фін весь час лідирував у гонці, а Грожан регулярно набирав позиції [198] . На 38 колі Грожан [198], який посів п'яте місце, випередили Перес і ді Реста [197] . Під час бою з ді Реста мексиканець вилетів з траси, а на поверненні вдарив Грожан, якого також вдарив Веббер і завершив змагання [197] . В результаті автомобіль безпеки вдруге з'явився на трасі, і після його виходу на 43 колі Райкконен почав віддалятися від суперників [197] . Ближче до кінця гонки другий Алонсо наздоганяв фіна, але на передостанньому колі припустився помилки, через яку він відійшов від Райкконена на секунду і не зміг використати DRS [197] . Райкконен виграв Гран-прі Абу-Дабі з перевагою в 0,885 секунди над Алонсо [199] . Це була вісімдесята перемога Lotus як конструктора та перша з 1987 року, коли Айртон Сенна виграв Гран-прі Монако та Детройта для Lotus [200] . Це також була 19-та перемога Райкконена і 48-а для команди з Енстоуна, раніше відомої як Benetton і Renault [201].

Ніколас Прост

Після Гран-прі Абу-Дабі на трасі Яс-Маріна відбувся тест для молодих пілотів. Lotus представляли Ніколас Прост [202], Едоардо Мортара та Давіде Вальсеккі [202] . У перший день Прост проїхав 55 кіл і став п'ятим із семи пілотів, показавши час 1:44.194, тобто більше ніж на півтори секунди відстав від першого Кевіна Магнуссена [203] . У другий день Мортара проїхав 75 кіл і став третім із найкращим часом 1:43,418, що на 0,739 секунди відставало від найкращого часу Антоніу Фелікса да Кошти [204] . У третій день Вальсеккі проїхав 86 кіл, і його найкращий час (1:42.677) дозволив йому посісти перше місце [205].

І Райкконен, і Грожан брали участь у третій частині кваліфікації Гран-прі США [206] . Грожан показав час 1:36,587, а Райкконен - 1:36,708, помістивши їх на четверте та п'яте місця відповідно [206] . Однак Грожан отримав штраф у вигляді зміни п'яти стартових місць за неправильну заміну коробки передач [206] . Такий же штраф отримав і Феліпе Масса, в результаті чого Грожан стартував з восьмого місця, а Райкконен - з четвертого [206] . Райкконен погано стартував у гонці, втративши чотири позиції, на відміну від Грожан, який випередив фіна і Міхаеля Шумахера на другому колі [207] [208] . Райкконен також випередив Шумахера на четвертому колі [207] . На сьомому колі Грожан зійшов з траси і повернувся на змагання позаду Шумахера [207] . На 10-й петлі француз зробив піт-стоп [207] . На 13 колі Райкконен випередив Хюлькенберга в боротьбі за п'яте місце [207] . Фін вийшов у бокси на 24 колі і повернувся на трасу на шостому місці (Грошян на цей момент був восьмим) [208] . Після піт-стопів Даніеля Ріккардо, Феліпе Масси та Дженсона Баттона Райкконен піднявся на четверте місце, а Грожан — на шосте [208] . На 37 колі Баттон випередив Грожан, а через два кола Масса застосував подібний маневр на Райкконені [208] . На 45-му кругу британцю вдалося випередити фіна [208] . Ближче до кінця гонки Грожан був майже позаду Райкконена, але не зміг його обігнати, фінішувавши сьомим, а Райкконен — шостим [209] [210].

Під час Q1 Гран-прі Бразилії Грожан зіткнувся з Педро де ла Росою, в результаті чого втратив передній спойлер [211] . Французу в боксах поставили новий спойлер [211] . Грожан не зміг кваліфікуватися у Q2, показавши час 1:16,967, що поставило його на 18 місце [212] . Райкконен перейшов до Q3, де він був дев'ятим із часом 1:13,298 [212] . Після покарання, накладеного на Пастора Мальдонадо (зрушив сітку на 10 за те, що він не зупинився на зважування протягом Q2) [213] фін стартував з восьмого місця [214] . Гонка проходила в умовах дощу [215] . Райкконен зберіг своє місце на решітці, уникнувши зіткнення з Себастьяном Феттелем [216] [217] . Грожан, однак, швидко завоював позиції: на другому колі він був чотирнадцятим, а на п'ятому — одинадцятим [216] . На шостому колі Райкконен пройшов у бокси [215] . На цьому ж колі Грожан вилетів з траси і розбив машину, завершивши змагання [215] . Після піт-стопу Райкконен повернувся на трасу на 19 місці, але на 21 колі після обгону Міхаеля Шумахера був уже десятим [215] [216] . На 51 колі фін піднявся на дев'яте місце, але через коло він зійшов з траси і спробував повернутися на неї по додатковій алеї, яка, однак, була закрита [218] . Однак Райкконену вдалося розвернутися і продовжити гонку [218] . В результаті цієї події Райкконен опустився на 18 місце, але протягом чотирьох кіл піднявся на сім позицій [216] . Після аварії Пауля ді Реста фін піднявся на десяте місце, де і завершив змагання [216].

Райкконен посів третє місце в чемпіонаті водіїв з 207 очками, Грожан був восьмим з 96 очками, а д'Амброзіо не набрав жодного очка і посів 23 місце [219] . У Чемпіонаті серед конструкторів 2012 року Lotus набрав 303 бали та посів четверте місце [219], що стало кращим результатом порівняно з 2011 роком, коли Renault (пізніше Lotus) набрав 73 очки та посів п’яте місце в Чемпіонаті конструкторів [220] . Після Гран-прі Бразилії Ерік Бульє описав сезон 2012 року для Lotus як «дуже хороший» [221].

Думки[ред. | ред. код]

Щомісячник « F1 Racing » визнав, що Lotus E20 був одним із найрівніших автомобілів у сезоні Формули-1 2012 року, оскільки він їздив систематично, тоді як суперники мали неоднозначні результати [222] . З цієї причини він назвав модель «нудною» і «залишається в тіні» [222] . Технічний директор команди Джеймс Еллісон наприкінці сезону 2012 року заявив, що модель не є ані авангардною, ані традиційною, а метою Lotus було побудувати якнайшвидшу машину [222] . Еллісон також високо оцінив несхвалену систему реактивної підвіски [223] . Гоночний інженер Саймон Ренні підкреслив, що на відміну від Renault R31, автомобіль завжди легко налаштовувався і мав хороший баланс, що було складно, оскільки Райкконен і Грожан мали різні стилі водіння [224] . Журнал зазначив, що E20 краще ставився до шин у теплих умовах, і Еллісон додав, що це була одна з причин, чому автомобіль показав кращі результати в гонці, ніж у кваліфікації [225].

Нельсон Піке-молодший назвав машину «фантастичною», водночас критикуючи форму Райкконена та Грожан і додаючи, що Фернандо Алонсо досяг би набагато кращих результатів з E20 [226].

Результати Формули-1[ред. | ред. код]

Рік Команда Двигун Шини Пілот 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Очки Місце
2012 Lotus F1 Team Renault RS27-2012 P АВС МАЛ КИТ БАХ ІСП МОН КАН ЄВР ВЕЛ НІМ УГО БЕЛ ІТА СІН ЯПО КОР ІНД АБУ США БРА 303 4
Фінляндія Кімі Ряйкконен 7 5 14 2 3 9 8 2 5 3 2 3 5 6 6 5 7 1 6 10
Франція Роман Грожан Схід Схід 6 3 4 Схід 2 Схід 6 18 3 Схід Викл 7 19 7 9 Схід 7 Схід
Бельгія Жером Д'Амброзіо 13
Джерело:[227]

Гонщик не фінішував на гран-прі, але був класифікований, оскільки подолав понад 90 % дистанції.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. General Questions. gglotus.org (англ.). Архів оригіналу за 1 червня 2019. Процитовано 11 лютого 2023.
  2. Lotus. chicanef1.com (англ.).
  3. Nowy zespół Lotus uhonoruje dumne dziedzictwo. F1 Racing. Łódź: Westa-Druk: 13. 2009. ISSN 1732-7032.
  4. GRAND PRIX RESULTS: ITALIAN GP, 1994. grandprix.com (англ.).
  5. Lotus' Last Season. f1rejects.com (англ.). Архів оригіналу за 13 жовтня 2007. Процитовано 11 лютого 2023.
  6. Lotus Purchased by Proton. sandsmuseum.com (англ.).
  7. Lotus' Last Season. f1rejects.com (англ.). Архів оригіналу за 13 жовтня 2007. Процитовано 11 лютого 2023.
  8. Lotus trzynastym zespołem w sezonie 2010. f1wm.pl (пол.). 15 вересня 2009. Архів оригіналу за 24 грудня 2013. Процитовано 11 лютого 2023.
  9. Murray Walker (2010). Czym jest nazwa?. F1 Racing. Łódź: Westa-Druk: 23. ISSN 1732-7032.
  10. Sezon 2010 > Klasyfikacje generalne. f1wm.pl (пол.). Архів оригіналу за 23 жовтня 2012. Процитовано 11 лютого 2023.
  11. Lotus potwierdza zmianę nazwy w sezonie 2011. f1wm.pl (пол.). 24 вересня 2010. Архів оригіналу за 17 грудня 2011. Процитовано 11 лютого 2023.
  12. Proton: Team Lotus name not allowed. autosport.com (англ.). 27 липня 2010.
  13. Grupa Lotus kupiła udziały w zespole Renault. f1wm.pl (пол.). 8 грудня 2010. Архів оригіналу за 11 грудня 2011. Процитовано 11 лютого 2023.
  14. Team Lotus pozostaje przy zielono-żółtych barwach. f1wm.pl (пол.). 11 грудня 2010. Архів оригіналу за 11 грудня 2011. Процитовано 11 лютого 2023.
  15. Team Lotus vs Grupa Lotus – dalsze informacje. f1wm.pl (пол.). 22 жовтня 2012. Архів оригіналу за 19 березня 2015. Процитовано 11 лютого 2023.
  16. Team Lotus potwierdza wykupienie Caterham Cars. f1wm.pl (пол.). 27 квітня 2011.
  17. Ecclestone: Team Lotus będzie musiał dokonać liftingu nazwy od 2012 r. f1wm.pl (пол.). 28 травня 2011. Архів оригіналу за 19 березня 2015. Процитовано 11 лютого 2023.
  18. Tylko jeden Lotus w sezonie 2012?. f1wm.pl (пол.). 12 вересня 2011.
  19. Komisja F1 zgodziła się na zmianę nazw trzech zespołów. f1wm.pl (пол.). 3 листопада 2011. Архів оригіналу за 21 травня 2012. Процитовано 11 лютого 2023.
  20. Renault. allf1.info (англ.). Архів оригіналу за 18 вересня 2010. Процитовано 11 лютого 2023.
  21. а б в г д е Renault RS27 engine. f1pulse.com (англ.).
  22. Lotus E20 Renault. ultimatecarpage.com (англ.).
  23. а б в г Renault RS27-2012 2.4 V8. f1wm.pl (пол.).
  24. Red Bull Racing RB8 Renault. ultimatecarpage.com (англ.).
  25. а б Renault RS27 engine. f1pulse.com (англ.).
  26. Renault RS27-2012 2.4 V8. f1wm.pl (пол.).
  27. Lotus E20. f1wm.pl (пол.).
  28. 2012 Lotus E20. conceptcarz.com (англ.).
  29. Lotus E20. f1wm.pl (пол.).
  30. Lotus E20. racecar-engineering.com (англ.). 7 лютого 2012.
  31. а б в Lotus z nowym wydechem w Korei. f1wm.pl (пол.). 9 жовтня 2012.
  32. McLaren’s exhaust solution examined. f1fanatic.co.uk (англ.). 28 лютого 2012.
  33. How Ferrari solved their exhaust problem. f1fanatic.co.uk (англ.). 5 липня 2012.
  34. Lotus debuts coanda exhaust in FP1. f1technical.net (англ.). 12 жовтня 2012.
  35. Lotus chce pozostać z nowym wydechem. f1wm.pl (пол.). 12 жовтня 2012.
  36. Lotus oczekuje dalszych efektów z nowego wydechu. f1wm.pl (пол.). 22 жовтня 2012.
  37. а б в Lotus E20. f1wm.pl (пол.).
  38. а б Lotus team reveal new E20 F1 challenger. patronisef1.com (англ.). 5 лютого 2012.
  39. а б Force India zaprezentowało bolid. sport.tvp.pl (пол.). 3 лютого 2012.
  40. а б Lotus E20. racecar-engineering.com (англ.). 7 лютого 2012.
  41. Lotus E20 Renault. ultimatecarpage.com (англ.).
  42. а б New front wing for Lotus E20. f1technical.net (англ.). 13 травня 2012.
  43. а б Lotus pojedzie z nowym tylnym skrzydłem w Singapurze. f1wm.pl (пол.). 17 вересня 2012.
  44. а б в Lotus E20. f1wm.pl (пол.).
  45. а б Lotus E20. racecar-engineering.com (англ.). 7 лютого 2012.
  46. Lotus E20 Renault. ultimatecarpage.com (англ.).
  47. Lotus E20 Renault. ultimatecarpage.com (англ.).
  48. а б Lotus E20. f1wm.pl (пол.).
  49. Matt Youson (2012). Cichy wojownik. F1 Racing. Łódź: Westa-Druk: 44. ISSN 1732-7032.
  50. а б в Lotus E20. f1wm.pl (пол.).
  51. Lotus expresses disappointment at FIA's decision to ban its reactive ride system. autosport.com (англ.). 7 лютого 2012.
  52. Lotus opracował innowacyjny system hamowania poprawiający aerodynamikę. f1wm.pl (пол.). 11 січня 2012. Архів оригіналу за 23 лютого 2013. Процитовано 11 лютого 2023.
  53. Reactive ride banned because FIA believed it gave an aerodynamic benefit. autosport.com (англ.). 23 січня 2012.
  54. FIA wyjaśnia zakaz stosowania reaktywnego zawieszenia. f1wm.pl (пол.). 23 січня 2012.
  55. FIA analizuje legalność tylnego skrzydła Mercedesa. f1wm.pl (пол.). 17 березня 2012.
  56. а б FIA ponownie zbada legalność tylnego skrzydła Mercedesa. f1wm.pl (пол.). 2 квітня 2012.
  57. FIA odrzuciła protest Lotusa. f1wm.pl (пол.). 12 квітня 2012.
  58. а б Podwójny DRS zostanie zakazany od 2013 roku. f1wm.pl (пол.). 31 липня 2012.
  59. Lotus przekłada powrót podwójnego DRS. f1wm.pl (пол.). 7 жовтня 2012.
  60. Lotus zmuszony odłożyć debiut podwójnego DRS. f1wm.pl (пол.). 31 серпня 2012.
  61. Lotus odkłada debiut podwójnego DRS-u do Japonii. f1wm.pl (пол.). 6 вересня 2012.
  62. Lotus wykluczył użycie podwójnego DRS na Suzuce. f1wm.pl (пол.). 5 жовтня 2012.
  63. Lotus z nowym wydechem w Korei. f1wm.pl (пол.). 9 жовтня 2012.
  64. Lotus raczej nie użyje podwójnego DRS-u w tym sezonie. f1wm.pl (пол.). 1 листопада 2012.
  65. Lotus E20. f1wm.pl (пол.).
  66. а б Lotus E20. f1wm.pl (пол.).
  67. 2012 Lotus E20. conceptcarz.com (англ.).
  68. Kimi Räikkönen. ultimateracinghistory.com (англ.).
  69. Romain Grosjean. ultimateracinghistory.com (англ.).
  70. Renault R31. chicanef1.com (пол.).
  71. Menedżer Pietrowa myśli już o sezonie 2013. f1wm.pl (пол.). 20 липня 2011. Архів оригіналу за 19 березня 2015. Процитовано 11 лютого 2023.
  72. Karuzela transferowa w F1. f1wm.pl (пол.). 20 вересня 2011. Архів оригіналу за 19 березня 2015. Процитовано 11 лютого 2023.
  73. Boullier daje Kubicy więcej czasu na podjęcie decyzji o powrocie. f1wm.pl (пол.). 16 жовтня 2011. Архів оригіналу за 17 грудня 2011. Процитовано 11 лютого 2023.
  74. Webber: Otrzymałem ofertę od Lotus Renault GP na sezon 2012. f1wm.pl (пол.). 11 листопада 2011. Архів оригіналу за 4 лютого 2013. Процитовано 11 лютого 2023.
  75. Boullier: Kontaktowaliśmy się z Räikkönenem. f1wm.pl (пол.). 19 листопада 2011. Архів оригіналу за 4 лютого 2013. Процитовано 11 лютого 2023.
  76. Räikkönen powraca do F1 z zespołem Lotus Renault. f1wm.pl (пол.). 29 листопада 2011. Архів оригіналу за 4 лютого 2013. Процитовано 11 лютого 2023.
  77. а б в г д е The racing career of Kimi Räikkönen – in detail. driverdb.com (англ.).
  78. а б DRIVERS: KIMI RAIKKONEN (англ.).
  79. Kimi Raikkonen będzie partnerem Nicka Heidfelda w zespole Sauber. f1wm.pl (пол.). 7 грудня 2000.
  80. Grosjean drugim kierowcą Lotus Renault w sezonie 2012. f1wm.pl (пол.). 9 грудня 2011. Архів оригіналу за 13 серпня 2014. Процитовано 11 лютого 2023.
  81. а б в г д е ж и к The racing career of Romain Grosjean – in detail. driverdb.com (англ.).
  82. Renault potwierdza debiut Grosjeana w GP Europy. f1wm.pl (пол.). 18 серпня 2009. Архів оригіналу за 27 березня 2016. Процитовано 11 лютого 2023.
  83. Romain GROSJEAN. statsf1.com (фр.).
  84. D’Ambrosio trzecim kierowcą Lotus F1 Team. f1wm.pl (пол.). 24 січня 2012.
  85. а б в г д е ж и к The racing career of Jérôme d’Ambrosio – in detail. driverdb.com (англ.).
  86. Rafał Pawlowski (10 лютого 2012). Швидкість Lotus E20 вражає цирк F1 у Хересі (англ.). f1ultra.pl. Архів оригіналу за 19 березня 2015. Процитовано 22 жовтня 2012.
  87. Nowy bolid Lotusa przeszedł testy zderzeniowe. f1wm.pl (пол.). 23 січня 2012.
  88. Lotus zaprezentuje tegoroczny bolid na swojej stronie internetowej. f1wm.pl (пол.). 20 січня 2012.
  89. а б в Lotus F1 Team pokazał E20. f1wm.pl (пол.). 5 лютого 2012. Архів оригіналу за 1 серпня 2021. Процитовано 11 лютого 2023.
  90. Lotus E20 Renault. ultimatecarpage.com (англ.).
  91. Tegoroczny bolid Lotusa został nazwany E20. f1wm.pl (пол.). 27 січня 2012.
  92. James Roberts (2012). Jeśli chcesz wygrać, zatrudnij Fina. F1 Racing. Łódź: Westa-Druk: 33. ISSN 1732-7032.
  93. Raikkonen dobrej myśli przed startem sezonu z Lotusem. f1wm.pl (пол.). 5 лютого 2012.
  94. Grosjean gotowy na powrót do ścigania w Formule 1. f1wm.pl (пол.). 5 лютого 2012.
  95. Boullier: Lotus E20 ma w sobie kilka subtelnych innowacji. f1wm.pl (пол.). 5 лютого 2012.
  96. Lopez: Realny cel to czwarte miejsce w klasyfikacji konstruktorów. f1wm.pl (пол.). 5 лютого 2012.
  97. Raikkonen zadowolony z pierwszych jazd E20. f1wm.pl (пол.). 6 лютого 2012.
  98. Raikkonen na czele podczas pierwszego dnia testów w Jerez. f1wm.pl (пол.). 7 лютого 2012.
  99. Wybrane wypowiedzi po pierwszym dniu testów w Jerez (11). f1wm.pl (пол.). 7 лютого 2012.
  100. а б Schumacher najszybszy drugiego dnia testów. f1wm.pl (пол.). 8 лютого 2012.
  101. Wybrane wypowiedzi po drugim dniu testów w Jerez (9). f1wm.pl (пол.). 8 лютого 2012.
  102. Rosberg najszybszy trzeciego dnia testów w Jerez. f1wm.pl (пол.). 9 лютого 2012.
  103. Wybrane wypowiedzi po trzecim dniu testów w Jerez (9). f1wm.pl (пол.). 9 лютого 2012.
  104. Alonso najszybszy na zakończenie testów w Jerez. f1wm.pl (пол.). 10 лютого 2012.
  105. 1982. statsf1.com (фр.).
  106. а б в Vettel najszybszy po pierwszym dniu testów na torze Catalunya. f1wm.pl (пол.). 21 лютого 2012.
  107. Lotus zmuszony do zakończenia wtorkowego programu testów. f1wm.pl (пол.). 21 лютого 2012.
  108. Lotus nie wyjedzie już w tym tygodniu na tor. f1wm.pl (пол.). 21 лютого 2012.
  109. Raikkonen umniejsza znaczeniu niewielkiej ilości jazd. f1wm.pl (пол.). 3 березня 2012.
  110. Romain Grosjean nie martwi się dzisiejszym problemem. f1wm.pl (пол.). 21 лютого 2012.
  111. Mocowanie silnika problemem Lotusa?. f1wm.pl (пол.). 21 лютого 2012.
  112. Lotus uporał się z problemami z zawieszeniem. f1wm.pl (пол.). 29 лютого 2012.
  113. Lotus E20. racecar-engineering.com (англ.). 7 лютого 2012.
  114. Grosjean najszybszy pierwszego dnia drugiej tury testów. f1wm.pl (пол.). 1 березня 2012.
  115. Grosjean ponownie najszybszy w Barcelonie. f1wm.pl (пол.). 2 березня 2012.
  116. а б Perez najszybszy przedostatniego dnia testów w Barcelonie. f1wm.pl (пол.). 3 березня 2012.
  117. Raikkonen najszybszy ostatniego dnia zimowych testów. f1wm.pl (пол.). 4 березня 2012.
  118. Eric Boullier: Lotus has superb driver line-up for Australian GP. motorsport.com (англ.). 12 березня 2012. Архів оригіналу за 31 січня 2019. Процитовано 11 лютого 2023.
  119. Qantas Australian Grand Prix 2012 – Wypowiedzi przed GP. f1wm.pl (пол.). Архів оригіналу за 21 жовтня 2012. Процитовано 11 лютого 2023.
  120. а б Qantas Australian Grand Prix 2012 – Opis kwalifikacji. f1wm.pl (пол.). Архів оригіналу за 26 жовтня 2012. Процитовано 11 лютого 2023.
  121. Qantas Australian Grand Prix 2012 – Łączny wynik kwalifikacji. f1wm.pl (пол.). Архів оригіналу за 5 травня 2012. Процитовано 11 лютого 2023.
  122. а б в г д е ж и Qantas Australian Grand Prix 2012 – Opis wyścigu. f1wm.pl (пол.). Архів оригіналу за 5 травня 2012. Процитовано 11 лютого 2023.
  123. а б Qantas Australian Grand Prix 2012 – Analiza na wykresach. f1wm.pl (пол.). Архів оригіналу за 21 жовтня 2012. Процитовано 11 лютого 2023.
  124. а б Petronas Malaysian Grand Prix 2012 – Łączny wynik kwalifikacji. f1wm.pl (пол.). Архів оригіналу за 3 грудня 2021. Процитовано 11 лютого 2023.
  125. а б в г д е ж и к л Petronas Malaysian Grand Prix 2012 – Opis wyścigu. f1wm.pl (пол.). Архів оригіналу за 25 жовтня 2012. Процитовано 11 лютого 2023.
  126. Petronas Malaysian Grand Prix 2012 – Najszybsze okrążenia w wyścigu. f1wm.pl (пол.). Архів оригіналу за 25 жовтня 2012. Процитовано 11 лютого 2023.
  127. а б в UBS Chinese Grand Prix 2012 – Łączny wynik kwalifikacji. f1wm.pl (пол.). Архів оригіналу за 3 грудня 2021. Процитовано 11 лютого 2023.
  128. а б в г UBS Chinese Grand Prix 2012 – Opis wyścigu. f1wm.pl (пол.). Архів оригіналу за 25 жовтня 2012. Процитовано 11 лютого 2023.
  129. а б в UBS Chinese Grand Prix 2012 – Analiza na wykresach. f1wm.pl (пол.). Архів оригіналу за 21 жовтня 2012. Процитовано 11 лютого 2023.
  130. Romain GROSJEAN – Points. statsf1.com (фр.).
  131. UBS Chinese Grand Prix 2012 – Rezultat wyścigu. f1wm.pl (пол.). Архів оригіналу за 15 червня 2021. Процитовано 11 лютого 2023.
  132. а б Gulf Air Bahrain Grand Prix 2012 – Łączny wynik kwalifikacji. f1wm.pl (пол.). Архів оригіналу за 15 червня 2021. Процитовано 11 лютого 2023.
  133. Gulf Air Bahrain Grand Prix 2012 – Wypowiedzi po czasówce. f1wm.pl (пол.). Архів оригіналу за 26 жовтня 2012. Процитовано 11 лютого 2023.
  134. а б в г д е Gulf Air Bahrain Grand Prix 2012 – Opis wyścigu. f1wm.pl (пол.). Архів оригіналу за 25 жовтня 2012. Процитовано 11 лютого 2023.
  135. а б Gulf Air Bahrain Grand Prix 2012 – Analiza na wykresach. f1wm.pl (пол.). Архів оригіналу за 21 жовтня 2012. Процитовано 11 лютого 2023.
  136. Alonso najszybszy podczas pierwszego dnia testów w Toskanii. f1wm.pl (пол.). 1 травня 2012.
  137. Grosjean najszybszy podczas drugiego dnia testów w Toskanii. f1wm.pl (пол.). 2 травня 2012.
  138. Grosjean najszybszy ostatniego dnia testów na Mugello. f1wm.pl (пол.). 3 травня 2012.
  139. а б Gran Premio de España Santander 2012 – Łączny wynik kwalifikacji. f1wm.pl (пол.). Архів оригіналу за 7 грудня 2021. Процитовано 11 лютого 2023.
  140. Hamilton stracił pole position do Grand Prix Hiszpanii. f1wm.pl (пол.). 12 травня 2012. Архів оригіналу за 25 червня 2012. Процитовано 11 лютого 2023.
  141. а б в г Gran Premio de España Santander 2012 – Analiza na wykresach. f1wm.pl (пол.). Архів оригіналу за 21 жовтня 2012. Процитовано 11 лютого 2023.
  142. Gran Premio de España Santander 2012 – Najszybsze okrążenia w wyścigu. f1wm.pl (пол.). Архів оригіналу за 25 жовтня 2012. Процитовано 11 лютого 2023.
  143. Gran Premio de España Santander 2012 – Wypowiedzi po wyścigu. f1wm.pl (пол.). Архів оригіналу за 25 жовтня 2012. Процитовано 11 лютого 2023.
  144. а б Grand Prix de Monaco 2012 – Łączny wynik kwalifikacji. f1wm.pl (пол.). Архів оригіналу за 3 грудня 2021. Процитовано 11 лютого 2023.
  145. а б в г д Grand Prix de Monaco 2012 – Opis wyścigu. f1wm.pl (пол.). Архів оригіналу за 25 жовтня 2012. Процитовано 11 лютого 2023.
  146. Monaco 2012 – Tour par tour. statsf1.com (фр.).
  147. Grand Prix de Monaco 2012 – Analiza na wykresach. f1wm.pl (пол.). Архів оригіналу за 21 жовтня 2012. Процитовано 11 лютого 2023.
  148. а б Grand Prix du Canada 2012 – Łączny wynik kwalifikacji. f1wm.pl (пол.). Архів оригіналу за 27 липня 2021. Процитовано 11 лютого 2023.
  149. а б в г д е ж и к Grand Prix du Canada 2012 – Opis wyścigu. f1wm.pl (пол.). Архів оригіналу за 25 жовтня 2012. Процитовано 11 лютого 2023.
  150. а б Grand Prix du Canada 2012 – Analiza na wykresach. f1wm.pl (пол.). Архів оригіналу за 21 жовтня 2012. Процитовано 11 лютого 2023.
  151. а б Canada 2012 – Tour par tour. statsf1.com (фр.).
  152. Grand Prix of Europe 2012 – Łączny wynik kwalifikacji. f1wm.pl (пол.). Архів оригіналу за 15 червня 2021. Процитовано 11 лютого 2023.
  153. а б в г д е Grand Prix of Europe 2012 – Opis wyścigu. f1wm.pl (пол.). Архів оригіналу за 25 жовтня 2012. Процитовано 11 лютого 2023.
  154. а б в Grand Prix of Europe 2012 – Analiza na wykresach. f1wm.pl (пол.). Архів оригіналу за 7 серпня 2016. Процитовано 11 лютого 2023.
  155. а б Grand Prix of Europe 2012 – Rezultat wyścigu. f1wm.pl (пол.). Архів оригіналу за 21 жовтня 2012. Процитовано 11 лютого 2023.
  156. Santander British Grand Prix 2012 – Opis kwalifikacji. f1wm.pl (пол.). Архів оригіналу за 25 жовтня 2012. Процитовано 11 лютого 2023.
  157. а б Santander British Grand Prix 2012 – Łączny wynik kwalifikacji. f1wm.pl (пол.). Архів оригіналу за 25 жовтня 2012. Процитовано 11 лютого 2023.
  158. а б в г д е ж Santander British Grand Prix 2012 – Opis wyścigu. f1wm.pl (пол.). Архів оригіналу за 25 жовтня 2012. Процитовано 11 лютого 2023.
  159. Santander British Grand Prix 2012 – Najszybsze okrążenia w wyścigu. f1wm.pl (пол.). Архів оригіналу за 25 жовтня 2012. Процитовано 11 лютого 2023.
  160. Grosser Preis Santander von Deutschland 2012 – Opis kwalifikacji. f1wm.pl (пол.). Архів оригіналу за 21 жовтня 2012. Процитовано 11 лютого 2023.
  161. а б в Grosser Preis Santander von Deutschland 2012 – Łączny wynik kwalifikacji. f1wm.pl (пол.). Архів оригіналу за 15 червня 2021. Процитовано 11 лютого 2023.
  162. а б в Grosser Preis Santander von Deutschland 2012 – Opis wyścigu. f1wm.pl (пол.). Архів оригіналу за 21 жовтня 2012. Процитовано 11 лютого 2023.
  163. а б Grosser Preis Santander von Deutschland 2012 – Analiza na wykresach. f1wm.pl (пол.). Архів оригіналу за 21 жовтня 2012. Процитовано 11 лютого 2023.
  164. а б Grosser Preis Santander von Deutschland 2012 – Rezultat wyścigu. f1wm.pl (пол.). Архів оригіналу за 21 жовтня 2012. Процитовано 11 лютого 2023.
  165. Eni Magyar Nagydíj 2012 – Opis kwalifikacji. f1wm.pl (пол.). Архів оригіналу за 21 жовтня 2012. Процитовано 11 лютого 2023.
  166. а б Eni Magyar Nagydíj 2012 – Łączny wynik kwalifikacji. f1wm.pl (пол.). Архів оригіналу за 15 червня 2021. Процитовано 11 лютого 2023.
  167. а б в г д е ж и Eni Magyar Nagydíj 2012 – Opis wyścigu. f1wm.pl (пол.). Архів оригіналу за 21 жовтня 2012. Процитовано 11 лютого 2023.
  168. Eni Magyar Nagydíj 2012 – Wypowiedzi po wyścigu. f1wm.pl (пол.). Архів оригіналу за 21 жовтня 2012. Процитовано 11 лютого 2023.
  169. а б в Eni Magyar Nagydíj 2012 – Analiza na wykresach. f1wm.pl (пол.). Архів оригіналу за 21 жовтня 2012. Процитовано 11 лютого 2023.
  170. а б Shell Belgian Grand Prix 2012 – Łączny wynik kwalifikacji. f1wm.pl (пол.). Архів оригіналу за 25 жовтня 2012. Процитовано 11 лютого 2023.
  171. а б в г д е ж Shell Belgian Grand Prix 2012 – Opis wyścigu. f1wm.pl (пол.). Архів оригіналу за 25 жовтня 2012. Процитовано 11 лютого 2023.
  172. а б в Shell Belgian Grand Prix 2012 – Analiza na wykresach. f1wm.pl (пол.). Архів оригіналу за 21 жовтня 2012. Процитовано 11 лютого 2023.
  173. The First Lap Nutcase. f1rejects.com (англ.). Архів оригіналу за 21 січня 2013. Процитовано 11 лютого 2023.
  174. Grosjean zawieszony przez sędziów na jeden wyścig. f1wm.pl (пол.). 2 вересня 2012. Архів оригіналу за 22 жовтня 2012. Процитовано 11 лютого 2023.
  175. а б Grosjean is first banned driver since Schumacher. f1fanatic.co.uk (англ.). 3 вересня 2012.
  176. D’Ambrosio zastąpi Grosjeana na Monzy. f1wm.pl (пол.). 4 вересня 2012. Архів оригіналу за 22 жовтня 2012. Процитовано 11 лютого 2023.
  177. а б в г д Gran Premio Santander d’Italia 2012 – Łączny wynik kwalifikacji. f1wm.pl (пол.). Архів оригіналу за 22 грудня 2019. Процитовано 11 лютого 2023.
  178. а б Gran Premio Santander d’Italia 2012 – Wypowiedzi po wyścigu. f1wm.pl (пол.). Архів оригіналу за 21 жовтня 2012. Процитовано 11 лютого 2023.
  179. а б Gran Premio Santander d’Italia 2012 – Analiza na wykresach. f1wm.pl (пол.). Архів оригіналу за 19 вересня 2012. Процитовано 11 лютого 2023.
  180. SingTel Singapore Grand Prix 2012 – Opis kwalifikacji. f1wm.pl (пол.). Архів оригіналу за 2 листопада 2012. Процитовано 11 лютого 2023.
  181. а б SingTel Singapore Grand Prix 2012 – Łączny wynik kwalifikacji. f1wm.pl (пол.). Архів оригіналу за 1 листопада 2012. Процитовано 11 лютого 2023.
  182. а б в г д SingTel Singapore Grand Prix 2012 – Opis wyścigu. f1wm.pl (пол.). Архів оригіналу за 25 жовтня 2012. Процитовано 11 лютого 2023.
  183. а б в г SingTel Singapore Grand Prix 2012 – Analiza na wykresach. f1wm.pl (пол.). Архів оригіналу за 21 жовтня 2012. Процитовано 11 лютого 2023.
  184. а б Japanese Grand Prix 2012 – Łączny wynik kwalifikacji. f1wm.pl (пол.). Архів оригіналу за 1 листопада 2012. Процитовано 11 лютого 2023.
  185. а б в г д е ж Japanese Grand Prix 2012 – Opis wyścigu. f1wm.pl (пол.). Архів оригіналу за 25 жовтня 2012. Процитовано 11 лютого 2023.
  186. Japanese Grand Prix 2012 – Analiza na wykresach. f1wm.pl (пол.). Архів оригіналу за 21 жовтня 2012. Процитовано 11 лютого 2023.
  187. а б Japanese Grand Prix 2012 – Rezultat wyścigu. f1wm.pl (пол.). Архів оригіналу за 15 червня 2021. Процитовано 11 лютого 2023.
  188. Japanese Grand Prix 2012 – Wypowiedzi po wyścigu. f1wm.pl (пол.). Архів оригіналу за 31 січня 2013. Процитовано 11 лютого 2023.
  189. Korean Grand Prix 2012 – Łączny wynik kwalifikacji. f1wm.pl (пол.). Архів оригіналу за 1 листопада 2012. Процитовано 11 лютого 2023.
  190. а б в Korean Grand Prix 2012 – Analiza na wykresach. f1wm.pl (пол.). Архів оригіналу за 21 жовтня 2012. Процитовано 11 лютого 2023.
  191. а б в г д е Korean Grand Prix 2012 – Opis wyścigu. f1wm.pl (пол.). Архів оригіналу за 3 жовтня 2015. Процитовано 11 лютого 2023.
  192. Airtel Grand Prix of India 2012 – Łączny wynik kwalifikacji. f1wm.pl (пол.). Архів оригіналу за 1 листопада 2012. Процитовано 11 лютого 2023.
  193. а б Airtel Grand Prix of India 2012 – Analiza na wykresach. f1wm.pl (пол.). Архів оригіналу за 21 жовтня 2012. Процитовано 11 лютого 2023.
  194. а б в Airtel Grand Prix of India 2012 – Opis wyścigu. f1wm.pl (пол.). Архів оригіналу за 25 жовтня 2012. Процитовано 11 лютого 2023.
  195. Etihad Airways Abu Dhabi Grand Prix 2012 – Łączny wynik kwalifikacji. f1wm.pl (пол.). Архів оригіналу за 12 червня 2021. Процитовано 11 лютого 2023.
  196. Vettel wykluczony z wyników kwalifikacji. f1wm.pl (пол.). 3 листопада 2012. Архів оригіналу за 1 лютого 2019. Процитовано 11 лютого 2023.
  197. а б в г д е ж и Etihad Airways Abu Dhabi Grand Prix 2012 – Opis wyścigu. f1wm.pl (пол.). Архів оригіналу за 25 жовтня 2012. Процитовано 11 лютого 2023.
  198. а б Etihad Airways Abu Dhabi Grand Prix 2012 – Analiza na wykresach. f1wm.pl (пол.). Архів оригіналу за 21 жовтня 2012. Процитовано 11 лютого 2023.
  199. Etihad Airways Abu Dhabi Grand Prix 2012 – Rezultat wyścigu. f1wm.pl (пол.). Архів оригіналу за 15 червня 2021. Процитовано 11 лютого 2023.
  200. Lotus – Victoire. statsf1.com (фр.).
  201. Sunday in Abu Dhabi – Kimi’s Grand Prix [Q&A]. lotusf1team.com (англ.). 4 листопада 2012.
  202. а б Nicolas Prost potwierdzony przez Lotusa na testy młodych kierowców. f1wm.pl (пол.). 4 жовтня 2012.
  203. Magnussen najszybszy na otwarcie testów młodych kierowców w Abu Zabi. f1wm.pl (пол.). 6 листопада 2012.
  204. Da Costa najszybszy drugiego dnia testów debiutantów w Abu Zabi. f1wm.pl (пол.). 7 листопада 2012.
  205. Valsecchi kończy testy młodych kierowców z najlepszym czasem. f1wm.pl (пол.). 8 листопада 2012.
  206. а б в г United States Grand Prix 2012 – Łączny wynik kwalifikacji. f1wm.pl (пол.). Архів оригіналу за 22 грудня 2019. Процитовано 11 лютого 2023.
  207. а б в г д United States Grand Prix 2012 – Opis wyścigu. f1wm.pl (пол.). Архів оригіналу за 25 жовтня 2012. Процитовано 11 лютого 2023.
  208. а б в г д United States Grand Prix 2012 – Analiza na wykresach. f1wm.pl (пол.). Архів оригіналу за 21 жовтня 2012. Процитовано 11 лютого 2023.
  209. United States Grand Prix 2012 – Wypowiedzi po wyścigu. f1wm.pl (пол.). Архів оригіналу за 31 січня 2013. Процитовано 11 лютого 2023.
  210. United States Grand Prix 2012 – Rezultat wyścigu. f1wm.pl (пол.). Архів оригіналу за 21 жовтня 2012. Процитовано 11 лютого 2023.
  211. а б Grande Prêmio do Brasil 2012 – Opis kwalifikacji. f1wm.pl (пол.). Архів оригіналу за 2 листопада 2012. Процитовано 11 лютого 2023.
  212. а б Grande Prêmio do Brasil 2012 – Łączny wynik kwalifikacji. f1wm.pl (пол.). Архів оригіналу за 1 листопада 2012. Процитовано 11 лютого 2023.
  213. Maldonado ukarany przesunięciem o 10 pozycji na starcie GP Brazylii. f1wm.pl (пол.). 24 листопада 2012. Архів оригіналу за 20 квітня 2016. Процитовано 11 лютого 2023.
  214. Grande Prêmio do Brasil 2012 – Kolejność startowa. f1wm.pl (пол.). Архів оригіналу за 22 жовтня 2012. Процитовано 11 лютого 2023.
  215. а б в г Grande Prêmio do Brasil 2012 – Opis wyścigu. f1wm.pl (пол.). Архів оригіналу за 25 жовтня 2012. Процитовано 11 лютого 2023.
  216. а б в г д Grande Prêmio do Brasil 2012 – Opis wyścigu. f1wm.pl (пол.). Архів оригіналу за 21 жовтня 2012. Процитовано 11 лютого 2023.
  217. Brazilian GP: Vettel is champion as Button wins thrilling race. autosport.com (англ.). 25 листопада 2012.
  218. а б Grande Prêmio do Brasil 2012 – Wypowiedzi po wyścigu. f1wm.pl (пол.). Архів оригіналу за 17 січня 2013. Процитовано 11 лютого 2023.
  219. а б Sezon 2012 > Klasyfikacje generalne. f1wm.pl (пол.). Архів оригіналу за 19 вересня 2012. Процитовано 11 лютого 2023.
  220. Sezon 2011 > Klasyfikacje generalne. f1wm.pl (пол.). Архів оригіналу за 23 жовтня 2012. Процитовано 11 лютого 2023.
  221. Grande Prêmio do Brasil 2012 – Wypowiedzi po wyścigu. f1wm.pl (пол.). Архів оригіналу за 17 січня 2013. Процитовано 11 лютого 2023.
  222. а б в Matt Youson (2012). Cichy wojownik. F1 Racing. Łódź: Westa-Druk: 40. ISSN 1732-7032.
  223. Matt Youson (2012). Cichy wojownik. F1 Racing. Łódź: Westa-Druk: 41. ISSN 1732-7032.
  224. Matt Youson (2012). Cichy wojownik. F1 Racing. Łódź: Westa-Druk: 42. ISSN 1732-7032.
  225. Matt Youson (2012). Cichy wojownik. F1 Racing. Łódź: Westa-Druk: 45. ISSN 1732-7032.
  226. Piquet Jr. krytykuje obecnych kierowców Lotusa. f1wm.pl (пол.). 20 серпня 2012.
  227. All championship race entries, in a Lotus E20. ChicaneF1. Процитовано 18 вересня 2021.
    Lotus E20. StatsF1. Процитовано 18 вересня 2021.
    Classifications. Fédération Internationale de l'Automobile. Архів оригіналу за 8 February 2013. Процитовано 2 січня 2016.

Посилання[ред. | ред. код]