Sonic Lost World

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Sonic Lost World
Розробник Sonic Team
Dimps[en] (3DS)
Видавець Sega
Дистриб'ютор Steam, Humble Store[d][1] і Nintendo eShop
Жанр(и) Платформер, action-adventure
Платформа Wii U, Windows, 3DS
Дата анонсу 17 березня 2013 р.
Дата випуску
Режим гри Однокористувацький, багатокористувацький
Мова Англійська, іспанська, італійська, німецька, французька, японська
Українська відсутня
Творці
Продюсер Такаші Іізука
Ігродизайнер(и) Такаюкі Окада
Канано Ямагуті
Юма Мацунага
Композитор(и) Дзюн Сеноуе
Технічні деталі
Рушій Wii U, Windows: Hedgehog Engine, модифікований Havok
3DS: Модифікований внутрішній рушій
Носій Wii U Optical Disc, 3DS Game Card, цифрова дистрибуція
Sonic the Hedgehog
Попередня гра Sonic the Hedgehog 4: Episode II
Наступна гра Sonic Mania
Офіційний сайт

Sonic Lost World (яп. ソニック ロストワールド, Сонікку Росуто Ва:рудо, укр. Сонік: Загублений світ) — відеогра серії Sonic the Hedgehog в жанрі платформер з елементами action-adventure, розроблена студіями Sonic Team і Dimps для гральних систем Wii U та Nintendo 3DS[2][3]. Гра була видана компаніями Sega та Nintendo у жовтні 2013 року[4][5][6].

Дія гри відбувається на острові Загублений Хекс. Головний герой гри, їжак Сонік збирається зупинити групу істот під назвою Смертельна Шістка, яка хоче висмоктати всю енергію своєї планети й за її допомогою встановити владу над світом. Допомагають їжаку його найкращий друг лисеня Тейлз, а також головний ворог доктор Еґман. Ігровий процес аналогічний попереднім іграм серії: Соніку потрібно пройти рівень, збираючи на шляху кільця і ​​знищуючи ворогів на своєму шляху. Відмінною рисою Sonic Lost World є система паркуру, яка дозволяє персонажу стрибати на стіни. З Sonic Colors повернулися інопланетні істоти віспи, що розширюють можливості Соніка.

Розробка Sonic Lost World почалася спочатку для персональних комп'ютерів у 2011 році, але після анонсу Wii U усі напрацювання перенесли на консоль фірми Nintendo. Проте 2 листопада 2015 гра вийшла для Microsoft Windows і стала доступна в сервісі цифрової дистрибуції Steam[7]. Після виходу гра отримала змішані відгуки від критиків через велику схожість із Super Mario Galaxy.

Ігровий процес[ред. | ред. код]

Сонік на рівні «Desert Ruins» (версія для Wii U та Windows). За словами продюсера гри Такаші Іізукі, об'єкти у вигляді скрученої труби були створені під впливом англійської казки. «Джек і бобове зерно»

Sonic Lost World є платформер, єдиним ігровим персонажем якого є їжак Сонік[8]. Основи ігрового процесу аналогічні попереднім іграм серії Sonic the Hedgehog: Сонік повинен досягти кінця рівня, по дорозі збираючи кільця та знищуючи супротивників – роботів доктора Еґмана. Якщо гравець буде атакований ворогом, він втратить всі свої зібрані кільця, а якщо в цей момент персонаж не мав кілець, то гравець втрачає «життя» і починає гру з останньої контрольної точки.

Всього в грі сім ігрових зон («Windy Hill», «Desert Ruins», «Tropical Coast», «Frozen Factory», «Silent Forest», «Sky Road» і «Lava Mountain»), які своєю чергою діляться на акти, але на відмінно від більшості інших ігор серії, акти однієї й тієї ж зони істотно різняться між собою за стилем і геймплеєм. Вони варіюються від сайд-скролерних двовимірних етапів до лінійних тривимірних рівнів і сферичних світів зі змінною перспективою[2]. Для Sonic Lost World була створена нова система управління, яка дозволяє контролювати швидкість Соніка: при натисканні однієї з клавіш він прискорюється, а після використання додаткової кнопки згортається в клубок, і в такому стані котиться вперед на найвищій швидкості. Однією з особливостей ігрового процесу є система паркуру, що дозволяє Соніку підійматися і бігати по стінах[8]. Як і в Sonic Colors, персонаж може використовувати різні колірні сили (англ. Color Powers), що купуються за допомогою інопланетних істот віспів[2][8]. У кожній версії гри є ексклюзивні види віспів[9].За допомогою спеціальних гармат гравець може досягти альтернативних шляхів, а рятуючи друзів-тварин та збираючи червоні зоряні кільця, можна буде розблокувати додатковий контент та Супер Соніка[2][8].

Версії гри для Wii U та Nintendo 3DS відрізняються між собою[9]. Sonic Lost World для Wii U можна проходити, використовуючи лише екран геймпада консолі. У цій версії також доданий додатковий рівень «Hidden World», присутній режим «Support», де гравець з Wii Remote і Nunchuk, керує радіокерованим планшетом Тейлза, що знищує ворогів і перешкоди, і може допомагати другому гравцю, який грає за Соніка з геймпада[2][8]. Видання для Nintendo 3DS стало першою портативною грою серії з тривимірними рівнями [9]. Воно також включає особливий рівень - «Special Stages», де Соніку необхідно за певний проміжок часу зібрати сфери; за успішне проходження етапів гравець отримує Ізумруд Хаоса[9]. Крім цього, у грі присутній локальний та онлайн-мультиплеєр, а також режим «Time Attack», в якому пропонується проходження рівнів за мінімальний час[2].

Сюжет[ред. | ред. код]

Переслідуючи свого заклятого ворога доктора Еґмана, їжак Сонік потрапляє на таємничий ширяючий острів, під назвою Загублений Хекс (англ. Lost Hex)[10][11]. Там він зустрічає групу істот, відомих як Смертельна Шістка (англ. Deadly Six), яка складається із Завока, Зазза, Зіни, Майстра Зіка, Зомома та Зору. Еґман довгий час керував командою за допомогою магічної мушлі, яка видає неприємний для них звук. Він намагається висмоктати всю енергію із Загубленого Світу та з її допомогою правити своїм світом. Однак Сонік вибиває з рук Еґмана черепашку, яка впокорювала Смертельну Шістку, і вороги повстають проти Еґмана і захоплюють його роботів. Соніку, Тейлзу і лікарю доводиться об'єднати сили та спробувати зупинити противників[8][9].

Вороги тим часом мстять героям, висмоктуючи енергію з їхнього світу, і повідомляють Соніку та Тейлзу про свої успіхи. Обидва персонажі приходять до думки відключити висмоктуючий пристрій. Але Тейлз зауважує, що Сонік став більше довіряти Еґману, ніж йому, оскільки злий вчений знає, як відключити машину[12]. Тим часом, Емі та Наклз радять поквапитися героям, так як світ може швидко зникнути без енергії[13]. Вороги змогли зупинити Соніка, заманивши Тейлза в пастку-телепортатор, і їжачок визнає свої помилки по відношенню до свого найкращого друга і біжить рятувати його. Шістка вирішує перетворити Тейлза на робота, але той спритно уникає трансформації, перепрограмувавши машину зубочисткою, яку Зомом залишив у недоїденому бутерброді. Діставшись Гори Лави, Еґман і Сонік мало не падають з мосту через каміння, яке кидають Зазз, Зомом і Майстер Зік. Лікар, рятуючи їжака, сам падає до лави. Залишившись зовсім один, Сонік перемагає Шестірку супротивників, а також зустрічає Тейлза, який практично не постраждав. Обидва персонажі добираються до висмоктувальної машини, але вона відключена Еґманом, який залишився живий завдяки реактивному ранцю і використав висмоктану енергію, щоб побудувати робота для знищення Соніка. У результаті Сонік перемагає Еґмана, й наприкінці Тейлз повертає світові його енергію[14].

Розробка та вихід гри[ред. | ред. код]

'
Мінімальні Рекомендовані
Microsoft Windows[15]
Операційна система Windows 7/8/10 Windows 7
Центральний процесор Intel Pentium Dual-Core T4200 (2×2 ГГц) або AMD-еквівалент Intel Core i5 2.6 ГГц або AMD Phenom II X4 3 ГГц
Обсяг оперативної пам'яті 2 ГБ або більше
Обсяг вінчестеру НЖМД 8 ГБ
Носій інформації цифрова дистрибуція (Steam)
Графічний процесор NVIDIA GeForce 8800 або ATI Radeon HD 2900 NVIDIA GeForce GTX 460 або ATI Radeon HD 5850
Звукова плата аудіокарта, сумісна із DirectX 9.0c

Перші ідеї, пов'язані з розробкою майбутньої гри, виникли після виходу Sonic Colors у 2010 році, проте повноцінна робота розпочалася під час розробки Sonic Generations[16]. Спочатку Sonic Team розробляло гру для персональних комп'ютерів, проте після анонсу Wii U всі напрацювання було перенесено на цю консоль. За словами продюсера Такаші Іідзукі, зміна платформи була пов'язана з новим геймпад-планшетом, який міг би урізноманітнити ігровий процес[17]. У створенні портативної версії гри брала участь компанія Dimps, яка раніше вже працювала над попередніми іграми серії Sonic the Hedgehog[2]. Керівниками проєкту стали Моріо Кісімото та Такао Хірабаясі, до цього задіяні у проєктах Sonic Storybook та Sonic Colors[17].

Sonic Team та Dimps застосували інший підхід до створення нової гри[16]. На відміну від ігор Sonic Unleashed, Sonic Colors та Sonic Generations, у Sonic Lost World розробники вирішили відмовитися від швидкісного геймплею на користь традиційного платформера[17]. Гравцям дали можливість керувати швидкістю Соніка, а задля збереження відчуття швидкості команда «навчила» головного персонажа системі паркура[18]. З метою привнести в проєкт багато нововведень[19], дизайнери вирішили спростити задні фони рівнів, щоб вони не були перевантажені і прискорили розробку[20]. Під впливом книги «Джек і бобове зерно» команда створила локації, виконані у вигляді скрученої труби[16]. За словами менеджера американського підрозділу Sega Аарона Веббера, важливу роль у створенні гри відіграв скасований Sonic X-treme[21]. Однак Такаші Іізука заперечив цю заяву, заявивши, що команда розробників не була знайома з даним проєктом[17][22], але визнав схожість Sonic Lost World із Super Mario Galaxy[17].

Головним ігровим персонажем гри залишається їжак Сонік, але у міні-грі «Circus» є можливість пограти за лиса Тейлза та роботів Кубота та Орбота[23]. На питання журналіста, чому в останніх іграх серії можна грати тільки за Соніка, Іізука відповів, що команда хоче у такий спосіб підкреслити головну роль синього їжака в сюжетних лініях[20]. Крім того, продюсер також залишився задоволеним роллю віспів із Sonic Colors і продовжив їх використовувати в Sonic Lost World[16]. Образи для створення Смертельної Шістки художники брали зі старих малюнків огрів, а їх дизайн був виконаний з метою продемонструвати особливості характеру того чи іншого лиходія[24].

Програмісти створювали гру з частотою, приблизно 60 кадрів у секунду[20]. При розробці портативної версії дизайнери вирішили повністю перевести гру на тривимірну графіку, але зазнавали невеликих труднощів у зв'язку з апаратними обмеженнями. У версії Sonic Lost World для Wii U тачпад та гіроскоп геймпада застосовується для використання віспів, які можуть розширити здібності Соніка. В обох виданнях є підтримка мультиплеєра та гри по мережі[16][18].

Маркетинг та випуск[ред. | ред. код]

Перша інформація про гру з'явилася 13 травня 2013 року, коли європейський підрозділ Sega створив домен soniclostworlds.com[25], а через день подав заявку на торгову марку Sonic Lost World[3][26]. Під цією назвою гра була анонсована 17 травня на онлайн-презентації Nintendo Direct, головою компанії Nintendo Сатору Іватою. Там була показана ілюстрація, зображуючи світ, у якому відбуватимуться події гри[27]. Відповідно до угоди, укладеної між компаніями Sega та Nintendo, Sonic Lost World стала однією з трьох ігор серії Sonic the Hedgehog, які повинні будуть випущені ексклюзивно на консолі від Nintendo[28]. 23 травня Sega опублікувала зображення із силуетами шести персонажів, які з'являться у Sonic Lost World, вказавши, що нові подробиці про гру будуть розкриті 29 травня[29]. Дебютний трейлер гри був показаний 28 травня за день до призначеної дати[30].

Sonic Lost World демонструвалася на виставці Electronic Entertainment Expo 2013, що проводилася з 11 по 13 червня у Лос-Анджелесі[31][32]. 23 червня гра була показана в парку розваг Joypolis[en] у Токіо, на заході, присвяченому дню народження Соніка[33]. Sonic Lost World також була показана на таких заходах, виставках та фестивалях як San Diego Comic-Con (18-21 липня, Сан-Дієго)[34], Summer of Sonic (3 серпня, Лондон)[35], Sonic Boom (10 серпня, Сент-Луїс)[36], Gamescom (21-25 серпня, Кельн)[37], Penny Arcade Expo (30 серпня - 2 вересня, Сієтл)[38][39], Tokyo Game Show (19-22 вересня, Тіба)[40], Eurogamer Expo (26-29 вересня, Лондон)[41] та «ИгроМир» (3-6 жовтня, Москва)[42]. На заході Halloween ComicFest 2013 (аналозі Дня безкоштовних коміксів, що проводиться на Хелловін видавництвом Archie Comics безкоштовно поширювалася комікс-адаптація Sonic Lost World. Пізніше ця історія була опублікована у випуску № 9 журналу Sonic Super Special. Демонстраційні версії обох видань гри були випущені 9 жовтня 2013 року у Японії на сервісі цифрової дистрибуції Nintendo eShop[43]. На територіях Північної Америки та Європи демоверсії стали доступні з 14 та 21 листопада відповідно[44][45].

Додатковий контент, спеціальні видання та передзамовлення[ред. | ред. код]

Вихід Sonic Lost World у Європі відбувся 18 жовтня 2013[4], а в Японії — 24 жовтня[5]. Реліз гри у Північній Америці спочатку було намічено на 22 жовтня, але з невідомих причин його перенесли на 29 жовтня[6]. Обидві версії гри поширювалися як на фізичних носіях, так і в цифровому вигляді через Nintendo eShop[5][46]. Окрім звичайної версії для Wii U, також було доступне спеціальне видання, у Європі відоме як Deadly Six Edition, та у США як Deadly Six Bonus Edition. Воно додавало до гри додатковий рівень і босів з Nights into Dreams...[47]. Ті, хто замовив спеціальне видання в магазинах ShopTo, GameStop або Amazon.com, разом з грою отримували код на завантаження бонусного контенту, вміст якого залежав від роздрібної мережі, у якій було здійснено покупку. Це могли бути рідкісні радіокеровані пристрої у вигляді робота Омочао, 25 додаткових «життів» або п'ять чорних колірних сил, у звичайній грі, доступних тільки в Miiverse[48][49][50]. Контент спеціального видання (додатковий рівень та чорні колірні сили) також можна було придбати у європейському Nintendo eShop з 18 по 27 жовтня включно[51].

Покупці, які замовили гру в Японії, як бонус могли отримати сумку і чашку[52]. На додаток, разом з грою вони могли купити один із двох комплектів аксесуарів: перший включав навушники, другий — захисний чохол і сумку для зберігання Nintendo 3DS XL, а також компакт-диск із саундтреком гри[53].

10 грудня 2013 року для Wii U-версії Sonic Lost World був випущений безкоштовний патч, що додає в гру ряд покращень та змін, серед яких, отримання додаткового життя у разі збору 100 кілець та можливість керування колірними силами за допомогою аналогового стіку та кнопок[54].

18 грудня Nintendo анонсувала два завантажені доповнення для Wii U-видання Sonic Lost World. Перше доповнення, що включає рівень за мотивами гри Yoshi’s New Island[en], стало доступно в день анонсу[55][56]. Друге доповнення, що містить рівень на основі серії ігор The Legend of Zelda, було випущено 27 березня 2014 року[57]. Обидва доповнення поширювалися безплатно[55][57].

6 жовтня 2015 року ігровим виданням та сайтам стало відомо, що Sonic Lost World буде доступний на Microsoft Windows 2 листопада того ж року[7]. Проєкт розповсюджувався через сервіс цифрової дистрибуції Steam. У цій версії був присутній завантажуваний контент під назвою «Nightmare», підтримка геймпадів, система досягнень і можливість «хмарних» збережень[58]. Користувачі, які купили Sonic Lost World наперед, безкоштовно отримали копію автосимулятора Sonic & All-Stars Racing Transformed[58].

Саундтрек[ред. | ред. код]

Обкладинка музичного альбому Sonic Lost World Original Soundtrack: Without Boundaries

У створенні музичного супроводу Sonic Lost World брали участь понад 70 музикантів[59]. Провідним композитором гри виступив Томоя Отані[17], крім нього над написанням музики працювали Такахіто Егучі та Наофумі Хатая[60]. Композиції було створено в таких жанрах як джаз, синті-поп і танго[59][61].

25 вересня 2013 року, за місяць до виходу гри, в японському відділенні iTunes Store став доступний для покупки мініальбом Sonic Lost World: Wonder World EP, що включає два треки з Sonic Lost World: титульну тему гри і музику першої зони «Windy Hill»[62]. Музичний альбом із оригінальною музикою з гри під назвою Sonic Lost World Original Soundtrack: Without Boundaries був випущений у Японії 27 листопада 2013 лейблом Wave Master. Він включав 93 треки, розділених на три компакт-диски[59][60]. Саундтрек також був перевиданий у цифровому вигляді в онлайн-магазинах Amazon MP3 та iTunes Store 27 листопада в Японії[63] та 2 грудня в решті світу[61]. Крім основних альбомів, треки «Windy Hill — Zone 1» і «The Deadly Six Theme» були включені в саундтрек 2016 року Sonic the Hedgehog 25th Anniversary Selection, випуск якого був приурочений до 25-річчя серії Sonic the Hedgehog[64].

Озвучування[ред. | ред. код]

Sonic Lost World є останньою з основної серії ігор, де персонажів озвучували актори дубляжу зі Studiopolis[en]. Персонажі японською були озвучені тими самими сейю, що у попередніх іграх серії, починаючи з Sonic Adventure[65]. Також, як і в Sonic Generations, для Sonic Lost World було зроблено дубляж французькою, німецькою, італійською та іспанською мовами[65].

У версії для Wii U можна змінювати озвучування та субтитри, а 3DS-версія гри має озвучення лише однією мовою відповідно до регіону консолі, однак у налаштуваннях можна змінити мову субтитрів.

Нижче в таблиці вказані актори озвучення англійської та японської версії.

Персонаж Японський актор озвучування[65] Англійський актор озвучування[65]
їжак Сонік Дзюн'їті Канемару Роджер Крейг Сміт
Майлз «Тейлз» Прауер Ре Хірохасі Кейт Хіггінс
Доктор Еґман Чікао Оцука[en] Майк Поллок
Емі Роуз Таеко Кавата[en] Сінді Робінсон[en]
Єхидна Наклз Нобутосі Канна Тревіс Віллінгем
Орбот Міцуо Івата Кірк Торнтон[en]
Кьюбот Такаґі Ватару Уоллі Вінгерт[en]
Завок Джоджі Наката Тревіс Віллінгем
Зазз Ютака Аояма Лайам О'Браєн[en]
Зомом Чафурін Патрік Сайц
Мастер Зік Мугіхіто[en] Кірк Торнтон
Зеена Юмі Тома Стефані Ше[en]
Зор Юкі Тай[en] Сем Рігель[en]
Оголошувач можливостей віспів Фуміхіко Татікі[en] Роджер Крейг Сміт

Оцінки та відгуки[ред. | ред. код]

Після виходу Sonic Lost World одержала від преси змішані відгуки. Критикам не сподобалося, що гра виглядала скопійованою з Super Mario Galaxy. Більшість оглядачів також знижували оцінки проєкту через погане управління та дизайн рівнів. Середня оцінка гри на сайті Metacritic складає 63 бали зі 100 для версії Wii U[71], 59 балів для версії Nintendo 3DS[72], та 57 балів для Windows[73]. Похожа статистика була опублікована на GameRankings - 61,95% для Wii U[66], 60,50% для Windows і 60,05% для 3DS[67][68]. До 31 грудня 2013 гра розійшлася тиражем в 640 тисяч екземплярів по всьому світу[101]. Станом на 31 березня 2014 року було продано вже 710 тисяч екземплярів[102].

Як уже згадувалося вище, ігрова преса часто порівнювала Sonic Lost World із Super Mario Galaxy. Марк Уелтон з GameSpot у своєму огляді заявив про заздрість Sonic Team успіхам франшизи Mario, а в самій грі, за словами критика, розробник «душить талант палаючого їжака»[87]. Крім того, Джастін Тауелл з GamesRadar висунув також припущення про мізерність бюджету студії, яка змусила творців економити на всьому і призвела до створення найгірших стислих роликів, які, швидше за все, робили для Sega Saturn; «Нечіткі, нерівні, одноразові» текстури, і так далі[83]. Однак не всі були згодні з цими аргументами. Наприклад, оглядач з GameTrailers Джастін Шпеєр зазначив, що Sonic Lost World зберігає свою планку якості, як і попередні проєкти франшизи. Він також звернув увагу на зміни в ігровому процесі і схожість з Super Mario Galaxy, проте критик не вважав запозичення серйозним недоліком, а навпаки зазначив, що вони органічно підходять для ігрового світу[88].

Об'єктами критики з боку преси стала система управління та паркур. За словами Реони Ебіхари, журналістки японського журналу Famitsu, складна ігрова механіка ускладнить проходження гри новачками[103]. Оглядач із Game Informer Тім Турі зазначав, що під час проходження рівнів, особливо після бігу або стрибків по стінах, не дуже добре відчувається ритм гри[81]. Причинами цього, на думку Кріса Шиллінга з Eurogamer, стала млявість персонажа під час ходьби та полохливість під час переходів через платформи[79]. Подібні думки були і в оглядах гри у Марка Уелтона та Меттью Кастла з Official Nintendo Magazine[87][95]. Вінс Індженіто, представник сайту IGN, зауважив, що Сонік на рівнях часто біжить вертикальними поверхнями[91]. Шилінг писав, «самонаводна атака загалом працює добре», але іноді через неї відбуваються невдачі чи смерть персонажа[79]. З цією заявою погодилися Турі та Індженіто[87][91]. Кастл описував систему атак Соніка як непослідовну, що дуже помітно під час нападу на ворогів[95]. Однак Джастін Тауелл залишив загалом позитивний відгук про управління, хоч і покритикував 2D-ділянки рівнів за їхню складність[83]. Вінс Індженіто писав, що управління в Sonic Lost World йому здалося чужим і непослідовним[91], а оглядачеві з GameSpot - кошмарним[87].

Більшість критиків відзначили, що Sonic Lost World на портативній консолі проходиться легше, ніж на Wii U. Хосе Отеро з IGN у своєму огляді назвав систему паркура на Nintendo 3DS прекрасною, а більшість перешкод, які так лаяли журналісти у версії гри для Wii U, невеликими[92]. Джо Скребелс із Official Nintendo Magazine також похвалив проєкт за хороше управління та велику швидкість проходження[96]. Негативний відгук залишив Кріс Шиллінг, якому проходження рівнів на портативній приставці здалися ще більш «примхливим», ніж на основній приставці[79].

Думки критиків щодо дизайну рівня розійшлися. Тім Турі розчарувався в дивних та заплутаних рівнях у версії гри на Wii U[81], а також розкритикував головоломки на портативній консолі, від яких гравець може «роздряпати голову»[82]. Марк Уелтон у своєму огляді схвалив 2D-ділянки рівнів, але перехід у 3D через швидкість та дослідження його розчарував[87]. Однак представник сайту Polygon Кріс Плант залишив протилежну думку: він похвалив 3D-етапи, назвавши всі зміни розробників певним експериментом, а 2D-локації йому здалися стомлюючими та незграбними[97]. Колега Планта, Філіп Коллар, розкритикував портативну версію Sonic Lost World за «втомлювальні головоломки» та «заплутані, лабіринтоподібні» рівні[98]. Вінс Індженіто у своєму огляді висунув припущення, що розробники, надихнувшись успіхами Super Mario Galaxy, вирішили створити схожі рівні, що й у Mario, але в результаті вони виявилися «сирими» і без продуманого планування[91]. Хосе Отеро похвалив творців версії гри Nintendo 3DS за різні розвилки, але 3D-ділянки були ним розкритиковані через їхню високу складність проходження[92]. Позитивні відгуки про дизайн рівнів були в оглядах критиків з Eurogamer, Official Nintendo Magazine та Edge[77][79][96].

Неоднозначно оцінили деякі елементи ігрового процесу. Даніелю Кернсу з VideoGamer.com та Меттью Кастлу сподобалися моменти, коли Сонік на короткий час перетворюється на снігову кулю або катається як мавпочка Айай із Monkey Ball[95][99]. Однак, для Турі та Індженіто схожі моменти у грі здалися жорстокими і не приносили жодного задоволення[81][91]. Для Марка Уолтона поява з Sonic Colors віспів здалося кумедним, але все занапастило управління[87]. Із цим погодився Джастін Шпеєр[88]. Різні відгуки були з приводу спеціальних етапів на 3DS. Наприклад Тауелл негативно оцінив спеціальні етапи через управління, що призводить до їх неграбності[84], а його колега з Nintendo Insider Алекс Сідхаус, навпаки, похвалив «геніальні» особливі рівні[104]. Багатокористувацький режим в Sonic Lost World для Wii U був описаний як «безкорисний»[81], проте він може підійти для проходження в колі сім'ї[104].

Поява Смертельної Шістки було негативно сприйнято ігровою пресою. Тауелл хоч і тішився «кумедним стереотипним особистостям», але був розчарований страшними діалогами персонажів[83]. Шпеер назвав битви з босами із команди «дивними»[88], а Індженіто додав, що деякі битви були найнуднішими за всю історію франшизи Sonic the Hedgehog[91]. Тім Турі описав Шістку як лиходіїв, які згодом забуваються[81].

Музичний супровід був позитивно оцінений критиками. Рецензент із сайту Polygon назвав мелодії у версії гри для Wii U «можливо, найкращими у серії»[97], а представника Game Informer Тіма Турі порадували оркестрові композиції, і порівняв їх із Super Mario Galaxy[81]. Високо оцінив роботу композиторів Джим Стерлінг із Destructoid. «…Музика з Lost World дуже заразлива і викликає почуття ностальгії, причому залишаючись повністю оригінальною», — зазначив рецензент[76]. Джаред Розенберг, у своєму огляді для сайту Nintendo World Report, також похвалив саундтрек, який, за словами критика, приємний для прослуховування та підлаштовується під стиль гри[93].

Вплив[ред. | ред. код]

На честь виходу Sonic Lost World, у жовтні 2013 року для гри Sonic Dash було випущено оновлення, яке додавало поєдинок із босом - Заззом[105]. Рівень «Windy Hill» був пізніше використаний у файтингу Super Smash Bros. для Wii U як бойову арену[106]. Також частина локацій із Sonic Lost World були використані у мобільній грі Sonic Runners. З 3 жовтня по 1 листопада 2015 року гравець міг битися із Заззом, який з'явився тут як бос[107]. Також, як і в приквелі, частина локацій із Sonic Lost World були використані у Sonic Runners Adventure.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Humble Store
  2. а б в г д е ж George, Richard. (7 июня 2013). E3 2013: Exploring Sonic Lost World (англ.). IGN. Архів оригіналу за 8 червня 2013. Процитовано 13 червня 2016.
  3. а б Karmali, Luke. (17 травня 2013). Nintendo Announces Sonic Lost World (англ.). IGN. Архів оригіналу за 1 червня 2013. Процитовано 13 червня 2016.
  4. а б NintenDaan. (17 июля 2013). Sonic Lost World dated for Europe, coming on October 18 (англ.). GoNintendo. Архів оригіналу за 5 березня 2016. Процитовано 13 червня 2016.
  5. а б в Oliver, Tristan. (18 июля 2013). Sonic Lost World Dated, Available Digitally in Japan (англ.). TSSZ News. Архів оригіналу за 8 грудня 2015. Процитовано 13 червня 2016.
  6. а б Sarkar, Samit. (23 сентября 2013). Sonic Lost World delayed to Oct. 29, Mario & Sonic at the 2014 Winter Olympics hits Nov. 8 (англ.). Polygon. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 13 червня 2016.
  7. а б Князев, Денис. (7 октября 2015). Sega объявила дату выхода Sonic Lost World на PC (рос.). «Ігромания». Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 13 червня 2016.
  8. а б в г д е George, Richard. (28 мая 2013). Sonic Lost World — Taking a Page From Mario Galaxy (англ.). IGN. Архів оригіналу за 23 березня 2016. Процитовано 13 червня 2016.
  9. а б в г д Kellie. (29 травня 2013). Rise Against the Deadly Six in Sonic Lost World (англ.). SEGA Blog. Архів оригіналу за 1 червня 2013. Процитовано 13 червня 2016.
  10. Sonic Team (29 октября 2013). Sonic Lost World. Т. Wii U/Nintendo 3DS/ПК. Sega. Рівень: «Lost Hex». Тейлз: Мы должны отдалиться от него! Эггман: Предсказуемо. Орбот: Точно. Кьюбт: Он полюбит эту вещь! Соник: В нас попали! Тейлз: Держись!
  11. Sonic Team (29 октября 2013). Sonic Lost World. Т. Wii U/Nintendo 3DS/ПК. Sega. Рівень: «Lost Hex». Соник: Эй, что там за облаками? Тейлз: Это должно быть Затерянный Хекс. Круто! Соник: Меньше наблюдения! Больше приземления! Тейлз: Хорошо, я приземлюсь, но посадка будет жёсткой!
  12. Sonic Team (29 октября 2013). Sonic Lost World. Т. Wii U/Nintendo 3DS/ПК. Sega. Рівень: «Lost Hex». Соник: Ого, много тебе придётся возмещать? И зачем тебе столько военных заводов? Эггман: Если вы бы их не разрушали, много не потребовалось. Тейлз: И… готово! Кьюбот: Спасибо, что меня починил. Тейлз: Без проблем. Жаль, что застрял ваш головой чип, похожий на тот, что был создан два года назад! Эггман: Мне больше всего нравилось, когда хотел я вас уничтожить. Тейлз: Взаимно, Яицеголовый! Соник: Эй, эй, эй! Прежде чем мы опять начнём «уничтожать» друг друга, давайте будем помнить, почему сейчас мы работаем вместе. Тейлз: Хорошо, напоминайте мне это почаще! Соник: Тейлз, мы должны помочь Эггману в завершении работы по починке его машины. Тейлз: И ты мне больше не доверяешь. Соник: Что? Нет! Тейлз, я просто так это сказал. Тейлз: Нет. Ты больше доверяешь Эггману. Ты знаешь, как меня это сильно жалит? / Соник: Тейлз, я доверяю тебе. Но весь мир в опасности из-за моей глупости. Ты знаешь, как меня это тоже задевает? Эггман: На самом деле ничего не жалит больше, так это слушать ваш ужасный разговор. Соник и Тейлз: Эггман!
  13. Sonic Team (29 октября 2013). Sonic Lost World. Т. Wii U/Nintendo 3DS/ПК. Sega. Рівень: «Lost Hex». Эми: Соник, происходит что-то плохое. Соник: Что случилось?! Эми: Я не знаю. Небо осушает жизнь в этом мире. Растения, животных, даже воздух кажется холодным и мёртвым. Соник: Хорошо, что вы говорите в безопасном месте. Я постараюсь узнать, что происходит, и остановить это.
  14. Sonic Team (29 октября 2013). Sonic Lost World. Т. Wii U/Nintendo 3DS/ПК. Sega. Рівень: «Lost Hex». Тейлз: Теперь ты знаешь, что мы Эггману были не нужны? Я сам мог создать эту штуковину. Соник: Прости меня, Тейлз. Я никогда больше не буду сомневаться в тебе. Тейлз: Круто. А вот то, чего Эггман не сможет сделать. Я просто перепрограммирую машину, чтобы вернуть обратно энергию миру. При вас, Эггман. Эггман: Я ещё вернусь, Соник. Я найду другую ракушку, и зети будут моими. Только в следующий раз, они будут сильнее. Хм… интересно. Почему мой реактивный ранец не работает? Соник: Может, потому что я одолжил у тебя выхлопную трубу? Эггман: Соник…! Тейлз: Вот возвращается назад энергия мира. Бон аппетит.
  15. Sonic Lost World (рос.). Steam. Архів оригіналу за 3 червня 2016. Процитовано 13 червня 2016.
  16. а б в г д Whitehead, Thomas. (16 жовтня 2013). Interview: SEGA On Bringing Sonic Lost World to Wii U and 3DS (англ.). Nintendo Life. Архів оригіналу за 24 березня 2016. Процитовано 13 червня 2016.
  17. а б в г д е Berry, Jason. (12 червня 2013). TSS @ E3: Takashi Iizuka Interview “Pure Platforming Action” (англ.). The Sonic Stadium. Архів оригіналу за 13 червня 2013. Процитовано 13 червня 2016.
  18. а б Mason, Mike. (13 червня 2013). Sonic Team’s Iizuka Recognises Sonic Lost World, Mario Galaxy Comparisons (англ.). Nintendo Life. Архів оригіналу за 24 березня 2016. Процитовано 13 червня 2016.
  19. Parker, Kellie. (11 грудня 2013). Sonic Lost World Concept Art – Environments (англ.). SEGA Blog. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 13 червня 2016.
  20. а б в Miguel, Diogo. (8 серпня 2013). Iizuka: Color Powers will be standard in future Sonic games (англ.). Sega Nerds. Архів оригіналу за 31 березня 2016. Процитовано 13 червня 2016.
  21. Gil, Andrea. (11 червня 2013). E3 New Video: GameTrailers Sonic Lost World playthrough (англ.). TSSZ News. Архів оригіналу за 17 червня 2013. Процитовано 13 червня 2016.
  22. Hawkins, Matt. (14 червня 2013). Sonic Lost World Has Nothing to Do With Sonic X-treme (англ.). Siliconera. Архів оригіналу за 17 червня 2013. Процитовано 13 червня 2016.
  23. Sonic Team (29 октября 2013). Sonic Lost World. Т. Wii U/Nintendo 3DS/ПК. Sega. Рівень: «Circus».
  24. Parker, Kellie. (6 грудня 2013). Sonic Lost World Concept Art – Characters (англ.). SEGA Blog. Архів оригіналу за 30 травня 2016. Процитовано 13 червня 2016.
  25. Oliver, Tristan. (16 травня 2013). EU Trademark, Domain for “Sonic Lost World” Uncovered (англ.). TSSZ News. Архів оригіналу за 1 червня 2013. Процитовано 13 червня 2016.
  26. Spencer. (15 травня 2013). Sonic Lost World Trademarked, Sega’s Sonic Cycle Begins Again (англ.). Siliconera. Архів оригіналу за 1 червня 2013. Процитовано 13 червня 2016.
  27. Gaston, Martin. (17 травня 2013). Sonic Lost World announced for Wii U and 3DS (англ.). GameSpot. Архів оригіналу за 1 жовтня 2013. Процитовано 13 червня 2016.
  28. Chado. (18 травня 2013). 3 новых игры с Соником — эксклюзивы для консолей Nintendo [Обновлено] (рос.). Gameland.ru. Архів оригіналу за 13 червня 2016. Процитовано 13 червня 2016.
  29. Karmali, Luke. (23 травня 2013). New Sonic Lost World Characters Teased (англ.). IGN. Архів оригіналу за 1 червня 2013. Процитовано 13 червня 2016.
  30. Sliwinski, Alexander. (28 травня 2013). Sonic Lost World finds gameplay footage (англ.). Joystiq. Архів оригіналу за 1 червня 2013. Процитовано 13 червня 2016.
  31. Clumsyorchid. (7 червня 2013). SEGA Showcases Highly Anticipated Titles at E3 2013 (англ.). SEGA Blog. Архів оригіналу за 15 червня 2013. Процитовано 13 червня 2016.
  32. Kellie. (12 червня 2013). Sonic Lost World Booth at E3 (англ.). SEGA Blog. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 13 червня 2016.
  33. Oliver, Tristan. (30 травня 2013). Tokyo Joypolis Holding Sonic 22nd Birthday Event (англ.). TSSZ News. Архів оригіналу за 6 березня 2016. Процитовано 13 червня 2016.
  34. Kellie. (10 липня 2013). SEGA Arcade Returns to San Diego Comic Con (англ.). SEGA Blog. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 13 червня 2016.
  35. T-Bird. (8 липня 2013). Play Sonic Lost World at Summer of Sonic 2013! (англ.). The Summer of Sonic 2013. Архів оригіналу за 10 березня 2016. Процитовано 13 червня 2016.
  36. Kellie. (8 липня 2013). Play Sonic Lost World at Sonic Boom 2013 (англ.). SEGA Blog. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 13 червня 2016.
  37. Goldfarb, Andrew. (8 серпня 2013). Nintendo Reveals Gamescom Lineup (англ.). IGN. Архів оригіналу за 23 липня 2015. Процитовано 13 червня 2016.
  38. Whitehead, Thomas. (21 серпня 2013). Nintendo Confirms Plenty of Wii U and 3DS Shenanigans at PAX Prime (англ.). Nintendo Life. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 13 червня 2016.
  39. Clumsyorchid. (27 серпня 2013). Sega Bringing Entire Fall Lineup to PAX Prime (англ.). SEGA Blog. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 13 червня 2016.
  40. Romano, Sal. (12 вересня 2013). Sega announces Tokyo Game Show 2013 lineup (англ.). Gematsu. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 13 червня 2016.
  41. Bramwell, Tom. (5 вересня 2013). Nintendo announces line-up for Eurogamer Expo (англ.). Eurogamer. Архів оригіналу за 22 квітня 2016. Процитовано 13 червня 2016.
  42. Sonic Lost World (Wii U, Nintendo 3DS) (рос.). «ИгроМир». Архів оригіналу за 1 жовтня 2013. Процитовано 13 червня 2016.
  43. East, Thomas. (9 жовтня 2013). Sonic Lost World demo out in Japan (англ.). Official Nintendo Magazine. Архів оригіналу за 7 листопада 2014. Процитовано 13 червня 2016. {{cite web}}: Вказано більш, ніж один |deadlink= та |deadurl= (довідка)
  44. Nunneley, Stephany. (14 листопада 2013). Nintendo NA eShop update, November 14: River City Ransom, Sonic Lost World demo, Mario & Sonic (англ.). VG247. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 13 червня 2016.
  45. Whitehead, Thomas. (18 листопада 2013). Nintendo Download: 21st November (Europe) (англ.). Nintendo Life. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 13 червня 2016.
  46. Whitehead, Thomas. (24 вересня 2013). Sonic Lost World Will Dash Away With Plenty of Memory on Wii U and 3DS (англ.). Nintendo Life. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 13 червня 2016.
  47. Kellie. (22 серпня 2013). Sonic’s Worst NiGHTMARE! Sonic Lost World Deadly Six/Bonus Edition (англ.). SEGA Blog. Архів оригіналу за 13 травня 2016. Процитовано 13 червня 2016.
  48. Doctor MK. (27 вересня 2013). [UPDATED!] Get even more DLC for your Deadly Six Edition! (англ.). The Sonic Stadium. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 13 червня 2016.
  49. Kellie. (30 вересня 2013). Pre-Order Sonic Lost World at GameStop and Get In-Game RC Omochao! (англ.). SEGA Blog. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 13 червня 2016.
  50. Kellie. (1 жовтня 2013). Pre-Order Sonic Lost World at Amazon and Get 25 Extra Lives (англ.). SEGA Blog. Архів оригіналу за 31 травня 2016. Процитовано 13 червня 2016.
  51. East, Thomas. (14 жовтня 2013). eShop games of the week: Sonic Lost World, Urban Champion and more (англ.). Official Nintendo Magazine. Архів оригіналу за 25 жовтня 2014. Процитовано 13 червня 2016.
  52. 「ソニック ロストワールド DXパック」をセガストアにて限定発売! (яп.). Sonic Channel. 22 серпня 2013. Архів оригіналу за 10 червня 2015. Процитовано 13 червня 2016.
  53. 「ソニック キャラクターケースセット」&「ソニック キャラクターイヤホンセット」を2013年10月24日に発売! (яп.). Sonic Channel. 18 липня 2013. Архів оригіналу за 24 травня 2015. Процитовано 13 червня 2016.
  54. Kellie. (10 грудня 2013). Sonic Lost World for Wii U Gets Free Update (англ.). SEGA Blog. Архів оригіналу за 3 червня 2016. Процитовано 13 червня 2016.
  55. а б Kellie. (18 грудня 2013). Sonic Lost World — Yoshi’s Island DLC Now Available! (англ.). SEGA Blog. Архів оригіналу за 3 березня 2016. Процитовано 13 червня 2016.
  56. Suszek, Mike. (18 грудня 2013). Yoshi’s Island Zone is one of two Sonic Lost World DLC stages, out now (англ.). Joystiq. Архів оригіналу за 31 січня 2015. Процитовано 13 червня 2016.
  57. а б Otero, Jose. (26 березня 2014). Sonic Lost World’s Zelda Crossover (англ.). IGN. Архів оригіналу за 20 грудня 2015. Процитовано 13 червня 2016.
  58. а б Fahmy, Albaraa. (6 жовтня 2015). Wii U exclusive Sonic Lost World is expanding to PC next month (англ.). Digital Spy. Архів оригіналу за 8 жовтня 2015. Процитовано 13 червня 2016.
  59. а б в 『ソニック ロストワールド』オリジナルサウンドトラック発売! (яп.). Sonic Channel. 27 листопада 2013. Архів оригіналу за 25 квітня 2014. Процитовано 13 червня 2016.
  60. а б в г д Sonic Lost World Original Soundtrack (англ.). VGMdb. Архів оригіналу за 24 березня 2016. Процитовано 13 червня 2016.
  61. а б Kellie. (2 грудня 2013). Sonic Lost World Original Soundtrack “Without Boundaries” Available Now (англ.). SEGA Blog. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 13 червня 2016.
  62. Sonic Lost World: Wonder World EP (англ.). VGMdb. Архів оригіналу за 15 квітня 2016. Процитовано 13 червня 2016.
  63. Sonic Lost World Original Soundtrack Without Boundaries』配信開始! (яп.). Sonic Channel. 27 листопада 2013. Архів оригіналу за 12 грудня 2013. Процитовано 13 червня 2016.
  64. Sonic the Hedgehog 25th Anniversary Selection (англ.). VGMdb. Архів оригіналу за 13 червня 2016. Процитовано 13 червня 2016.
  65. а б в г Sonic Team (29 октября 2013). Sonic Lost World (англ.). Т. Wii U/Nintendo 3DS/ПК. Sega.
  66. а б (Wii U) Sonic Lost World (англ.). GameRankings. Архів оригіналу за 22 квітня 2016. Процитовано 13 червня 2016.
  67. а б (3DS) Sonic Lost World (англ.). GameRankings. Архів оригіналу за 24 березня 2016. Процитовано 13 червня 2016.
  68. а б (ПК) Sonic Lost World (англ.). GameRankings. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 13 червня 2016.
  69. Sonic Lost World Wii U Cheats, Codes, Hints (англ.). Game Ratio. Архів оригіналу за 20 вересня 2017. Процитовано 10 лютого 2018.
  70. Sonic Lost World Nintendo 3DS Cheats, Codes, Hints (англ.). Game Ratio. Архів оригіналу за 11 вересня 2017. Процитовано 10 лютого 2018.
  71. а б Sonic Lost World for Wii U (англ.). Metacritic. Архів оригіналу за 12 червня 2016. Процитовано 13 червня 2016.
  72. а б Sonic Lost World for 3DS (англ.). Metacritic. Архів оригіналу за 24 березня 2016. Процитовано 13 червня 2016.
  73. а б Sonic Lost World for PC (англ.). Metacritic. Архів оригіналу за 14 квітня 2016. Процитовано 13 червня 2016.
  74. Sonic Lost World for Wii U (2013) (англ.). MobyGames. Архів оригіналу за 22 вересня 2015. Процитовано 13 червня 2016.
  75. Scullion, Chris. (18 октября 2013). Review: Sonic Lost World stumbles at high speed (англ.). Computer and Video Games. Архів оригіналу за 29 листопада 2014. Процитовано 13 червня 2016. {{cite web}}: Вказано більш, ніж один |deadlink= та |deadurl= (довідка)
  76. а б Sterling, Jim. (18 октября 2013). Review: Sonic Lost World (англ.). Destructoid. Архів оригіналу за 13 квітня 2016. Процитовано 13 червня 2016.
  77. а б Edge Staff. (18 октября 2013). Sonic Lost World Review (англ.). Edge Online. Архів оригіналу за 30 березня 2014. Процитовано 13 червня 2016. {{cite web}}: Вказано більш, ніж один |deadlink= та |deadurl= (довідка)
  78. Fitch, Andrew. (18 октября 2013). EGM Review: Sonic Lost World (англ.). EGMNOW. Архів оригіналу за 19 листопада 2015. Процитовано 13 червня 2016.
  79. а б в г д Schilling, Chris. (18 октября 2013). Sonic Lost World Review (англ.). Eurogamer. Архів оригіналу за 28 квітня 2016. Процитовано 13 червня 2016.
  80. а б Romano, Sal. (16 октября 2013). Famitsu Review Scores: Issue 1298 (англ.). Gematsu. Архів оригіналу за 3 березня 2016. Процитовано 13 червня 2016.
  81. а б в г д е ж Turi, Tim. (18 октября 2013). Sonic Lost World (Wii U) (англ.). Game Informer. Архів оригіналу за 30 березня 2016. Процитовано 13 червня 2016. {{cite web}}: Проігноровано невідомий параметр |subtitle= (довідка)
  82. а б Turi, Tim. (29 октября 2013). Sonic Lost World (3DS) (англ.). Game Informer. Архів оригіналу за 24 березня 2016. Процитовано 13 червня 2016. {{cite web}}: Проігноровано невідомий параметр |subtitle= (довідка)
  83. а б в г Towell, Justin. (18 октября 2013). Sonic Lost World Review (англ.). GamesRadar. Архів оригіналу за 24 березня 2016. Процитовано 13 червня 2016.
  84. а б Towell, Justin. (18 октября 2013). Sonic Lost World (3DS) Review (англ.). GamesRadar. Архів оригіналу за 24 березня 2016. Процитовано 13 червня 2016.
  85. Severino, Anthony. (17 октября 2013). Sonic Lost World (Wii U) (англ.). Game Revolution. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 13 червня 2016.
  86. Almogi, Gil. (21 октября 2013). Sonic Lost World (3DS) Review (англ.). Game Revolution. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 13 червня 2016.
  87. а б в г д е ж Walton, Mark. (18 октября 2013). Sonic Lost World Review (англ.). GameSpot. Архів оригіналу за 14 листопада 2015. Процитовано 13 червня 2016.
  88. а б в г Speer, Justin. (18 октября 2013). Sonic Lost World Review (англ.). GameTrailers. Архів оригіналу за 26 липня 2015. Процитовано 13 червня 2016. {{cite web}}: Вказано більш, ніж один |deadlink= та |deadurl= (довідка)
  89. Cowan, Danny. (18 октября 2013). Sonic Lost World Review (англ.). Joystiq. Архів оригіналу за 16 березня 2015. Процитовано 13 червня 2016. {{cite web}}: Проігноровано невідомий параметр |subtitle= (довідка)
  90. Schulenberg, Thomas. (18 октября 2013). Sonic Lost World Review (англ.). Joystiq. Архів оригіналу за 16 березня 2015. Процитовано 13 червня 2016. {{cite web}}: Проігноровано невідомий параметр |subtitle= (довідка)
  91. а б в г д е ж Ingenito, Vince. (18 октября 2013). Sonic Lost World Review (англ.). IGN. Архів оригіналу за 11 грудня 2015. Процитовано 13 червня 2016.
  92. а б в Otero, Jose. (22 октября 2013). Sonic Lost World (3DS) Review (англ.). IGN. Архів оригіналу за 25 березня 2016. Процитовано 13 червня 2016.
  93. а б Rosenberg, Jared. (18 октября 2013). Sonic Lost World Review (англ.). Nintendo World Report. Архів оригіналу за 3 січня 2014. Процитовано 13 червня 2016.
  94. Kaplan, Zack. (18 октября 2013). Sonic Lost World Review (англ.). Nintendo World Report. Архів оригіналу за 22 жовтня 2013. Процитовано 13 червня 2016.
  95. а б в г Castle, Matthew. (18 октября 2013). Sonic Lost World (англ.). Official Nintendo Magazine. Архів оригіналу за 31 жовтня 2014. Процитовано 13 червня 2016. {{cite web}}: Вказано більш, ніж один |deadlink= та |deadurl= (довідка)
  96. а б в Skrebels, Joe. (18 октября 2013). Sonic Lost World (англ.). Official Nintendo Magazine. Архів оригіналу за 26 жовтня 2014. Процитовано 13 червня 2016. {{cite web}}: Вказано більш, ніж один |deadlink= та |deadurl= (довідка)
  97. а б в Plante, Chris. (18 октября 2013). Sonic Lost World Review (англ.). Polygon. Архів оригіналу за 14 квітня 2016. Процитовано 13 червня 2016. {{cite web}}: Проігноровано невідомий параметр |subtitle= (довідка)
  98. а б Kollar, Philip. (18 октября 2013). Sonic Lost World Review (англ.). Polygon. Архів оригіналу за 24 березня 2016. Процитовано 13 червня 2016. {{cite web}}: Проігноровано невідомий параметр |subtitle= (довідка)
  99. а б Cairns, Daniel. (18 октября 2013). Sonic Lost World Review (англ.). VideoGamer.com. Архів оригіналу за 24 березня 2016. Процитовано 13 червня 2016.
  100. Cairns, Daniel. (18 октября 2013). Sonic Lost World Review (3DS) (англ.). VideoGamer.com. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 13 червня 2016.
  101. Kubba, Sinan. (7 лютого 2014). Sonic Lost World shipped 640 000 copies last year (англ.). Joystiq. Архів оригіналу за 19 лютого 2015. Процитовано 13 червня 2016.
  102. Whitehead, Thomas. (9 травня 2014). Sonic Lost World Hits 710 000 Sales as Sega Lines Up Significant 3DS Support (англ.). Nintendo Life. Архів оригіналу за 8 квітня 2016. Процитовано 13 червня 2016.
  103. Gifford, Kevin. (16 жовтня 2013). Japan Review Check: Sonic Lost World, Armored Core, BlazBlue (англ.). Polygon. Архів оригіналу за 24 березня 2016. Процитовано 13 червня 2016.
  104. а б Seedhouse, Alex. (16 грудня 2013). Sonic Lost World (3DS) Review (англ.). Nintendo Insider. Архів оригіналу за 29 червня 2015. Процитовано 13 червня 2016.
  105. LordDullahan. (31 жовтня 2013). Worlds Collide in the New Boss Battle Update for Sonic Dash (англ.). SEGA Blog. Архів оригіналу за 4 червня 2016. Процитовано 13 червня 2016.
  106. East, Thomas. (24 жовтня 2013). Sonic Lost World’s Windy Hill stage showcased in Smash Bros Wii U (англ.). Official Nintendo Magazine. Архів оригіналу за 28 жовтня 2014. Процитовано 13 червня 2016. {{cite web}}: Вказано більш, ніж один |deadlink= та |deadurl= (довідка)
  107. Hogfather. (3 жовтня 2015). Sonic Runners To Get Major Bug Fix & Raid Boss? (англ.). The Sonic Stadium. Архів оригіналу за 4 червня 2016. Процитовано 13 червня 2016.

Посилання[ред. | ред. код]