Європейський гнилець

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Європейський гнилець
Причини M. plutoniusd і B. alveid
Класифікація та зовнішні ресурси

Європе́йський гниле́цьінфекційна хвороба відкритого розплоду (іноді закритого), яка викликається мікроорганізмами Melissococcus pluton, Enterococcus liquifaecalis (Str.apis), Bac.alvei, Bac. latherosporus.

Частіше хвороба виявляється навесні після похолодань при недостатній кількості корму і поганому утепленні розширених гнізд.

Характер ураження[ред. | ред. код]

Уражені личинки жовтіють, зморщуються і гинуть. Загиблі личинки висихають і перетворюються в темні кірочки, які легко витягуються з комірок. Личинки що гниють, у відкритих комірках набувають кислого або гнильного запаху. При запущеній формі хвороби уражаються личинки старшого віку, кришечки над ними продірявлені, сутеніють і западають. Бджоли часто, після того як винесуть кірочки, заносять нектар або пергу в уражені комірки. Матка, як правило, не відкладає в них яйця, що призводить до строкатості розплоду і може вказувати на хронічний перебіг захворювання.

Література[ред. | ред. код]

  • Головний державний інспектор ветеринарної медицини України. Наказ «Про затвердження Інструкції щодо попередження та ліквідації хвороб і отруєнь бджіл» (Інструкція, п.5.2)