Аксьонов Володимир Вікторович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Аксьонов Володимир Вікторович
Аксёнов Владимир Викторович
Дата народження 1 лютого 1935(1935-02-01)[1]
Місце народження Giblitsyd, Касимовський район, Московська область, РСФРР, СРСР
Дата смерті 9 квітня 2024(2024-04-09)[2] (89 років)
Місце смерті Москва, Росія
Країна: СРСР СРСРРосія Росія
Alma mater: Московський державний відкритий університетd (1963)
Спеціальність: бортінженер
Військове звання: лейтенант-полковник
Місії: 2
Нагороди:

Аксьо́нов Володи́мир Ві́кторович (рос. Аксёнов Владимир Викторович; 1 лютого 1935 — 9 квітня 2024) — льотчик-космонавт СРСР, бортінженер космічного корабля «Союз-22» і «Союз Т-2»; двічі Герой Радянського Союзу.

Біографія[ред. | ред. код]

Володимир Вікторович Аксьонов народився 1 лютого 1935 року у селі Гиблиці Касимовського району, Рязанська область, СРСР. Закінчив машинобудівний технікум; навчався у військово-авіаційній школі первинного навчання і Чугуївському військовому авіаційному училищі льотчиков. Член КПРС з 1959 року.

З 1957 працював у конструкторському бюро. Брав участь в розробці і випробуваннях космічних кораблів «Восток», «Союз», станцій «Салют».

Кар'єра космонавта[ред. | ред. код]

У 1973 році прийнятий до загону космонавтів. Двічі здійснював космічні польоти на космічних кораблях «Союз-22» та «Союз Т-2». 15 — 23 вересня разом із В. Ф. Биковським. здійснив перший політ на космічному кораблі «Союз-22», що тривав більше ніж 7 діб.

Другий політ у космос В. В. Аксьонов здійснив 5-9 червня 1980 року спільно з Ю. В. Малишевим на космічному кораблі «Союз Т-2». Було здійснено стикування корабля з орбітальним науково-дослідним комплексом «Салют-6» — «Союз-36», на якому працював екіпаж основної експедиції (Л. І. Попов, В. В. Рюмін).

Тривалість польоту понад 3-х діб. Основне завдання — зробити перші випробування в пілотованому режимі нового, вдосконаленого транспортного КК типу «Союз Т», призначеного для заміни космічних кораблів типу «Союз».

Нагороди і почесні звання[ред. | ред. код]

За успішне здійснення польоту і проявлені при цьому мужність і героїзм Володимиру Вікторовичу Аксьонову було присвоєно звання Героя Радянського Союзу, медаль «Золота Зірка».

За успішне проведення випробування в космосі вдосконаленого транспортного корабля «Союз Т-2» і проявлені при цьому мужність і героїзм В. В. Аксьонов був нагороджений другою медаллю «Золота Зірка».

Нагороджений двома орденами Леніна та медалями, а також іноземним орденом. Удостоєний золотої медалі «За заслуги в розвитку науки та перед людством» (АН ЧССР).

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]