Альбулеві

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Альбулеві
Час існування: Палеоцен — наш час[1]
Albula vulpes
Pterothrissus gissu
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Підклас: Новопері (Neopterygii)
Інфраклас: Костисті риби (Teleostei)
Надряд: Елопоїдні (Elopomorpha)
Ряд: Альбулеподібні (Albuliformes)
Greenwood, 1977
Родина: Альбулеві (Albulidae)
Bleeker, 1859
Роди

Albula
Nemoossis
Pterothrissus

Посилання
Вікісховище: Albulidae
EOL: 8299
ITIS: 161119
NCBI: 54907
Fossilworks: 63042

Альбулеві (Albulidae) — родина променеперих риб, єдина в ряді альбулеподібних (Albuliformes).[2]

Опис[ред. | ред. код]

Альбулеві мають циліндричне тіло із загостреною конічною головою й вилчастим хвостовим плавцем. Тіло покрите досить дрібною лускою. Голова гола, з виступаючим конічним рилом і нижнім ротом. Спина темна, зеленувата, боки й черево срібно-білі, з поздовжніми темними смужками. Є бічна лінія. Зуби на щелепах і піднебінні дрібні, щетиноподібні, але на задній частині піднебіння й на костях унизу порожнини рота тупі, що розмелюють. У серці є артеріальний конус із двома рядами клапанів.[3]

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Альбулеві живуть поблизу берегів, входять у затоки й естуарії, тримаються зграйками на мулистих і піщаних ґрунтах. Вони харчуються хробаками, молюсками, крабами, дістаючи їх із ґрунту за допомогою конічного рила.

Розмноження[ред. | ред. код]

Нерест й ікринки їх не вивчені. Альбулеві проходять у розвитку своєрідну передличинкову стадію, для якої характерні довгі, що стирчать уперед зуби, і личинкову стадію — лептоцефала, що нагадує за формою стислий з боків подовжений вербовий лист. Личинкові стадії цього типу особливо характерні, крім альбулевих, для всіх елопоїдних риб, у яких, однак, вони відрізняються будовою хвостового плавця. В альбулевих личинковий метаморфоз виражений особливо сильно. Личинки-лептоцефали досягають довжини 8-9 см, після чого їхня довжина починає зменшуватися, тіло коротшає й товщає, втрачаючи прозорість і приймаючи більше близьку до дорослих форму маленької рибки. Довжина тіла зменшується втроє, і вже із цього моменту починається другий період малькового росту, що закінчується по досягненні статевозрілості й дорослого стану.

Класифікація[ред. | ред. код]

У родині альбулевих три роди — Альбула (Albula), Nemoossis і Pterothrissus з 12 видами.[1]

Альбула[ред. | ред. код]

Альбула (Albula) — космополіт, поширена у всіх тропічних і субтропічних морях, біля берегів Америки від Каліфорнії (Сан-Франциско) до Північного Перу в Тихому океані й від мису Гаттерас (одинично від затоки Фанді) до Ріо-де-Жанейро в Атлантичному океані, на сході Атлантичного океану біля берегів Гвінейської затоки, у Індійському океані в Східній Африці від Наталя до Червоного моря включно, біля острова Маврикій, Сейшельських островів, Індії, Цейлону й у Західної Малайї, у західних водах Тихого океану від півдня Кореї й Південної Японії до Сінгапуру, Північно-Східної Австралії, біля Гавайських островів, Меланезії, Мікронезії й Полінезії. Досягає довжини 90-100 см і ваги 8,3 кг (звичайно до 77 см й 6 кг), ловиться на гачок і неводом, але дуже худа (англійська назва Bonefish — «чахла риба»).

Види

Pterothrissus і Nemoossis[ред. | ред. код]

Ці роди схожі на альбулу, за винятком того, що поширені в більш глибоких водах.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Froese R., Pauly D. (eds.) (2011). Родина Albulidae на FishBase. Версія за June 2011 року.
  2. Mikko's Phylogeny Archive for Albuliformes. Архів оригіналу за 9 вересня 2005. Процитовано 16 квітня 2013.
  3. Froese R., Pauly D. (eds.) (2006). Ряд Notacanthiformes на FishBase. Версія за 05 2006 року.
  4. Pfeiler, E., Van Der Heiden, A.M., Ruboyianes, R.S., & Watts, T. (2011). Albula gilberti, a new species of bone fish (Albuliformes: Albulidae) from the eastern Pacific, and a description of adults of the parapatric A. esuncula. Zootaxa 3088: 1-14.
  5. Kwun, H.J. & Kim, J.K. (2011): A new species of bonefish, Albula koreana (Albuliformes: Albulidae) from Korea and Taiwan. Zootaxa, 2903: 57-63.
  6. Hidaka, Iwatsuki & Randall (2008). A review of the Indo-Pacific bonefishes of the Albula argentea complex, with a description of a new species. Ichthyological Research. 55 (1): 53—64. doi:10.1007/s10228-007-0010-5.


Посилання[ред. | ред. код]